Приморско – информация, забележителности и плажове

Град Приморско е голям Черноморски курорт и притежава превъзходни качества за почивка на море в съчетание с много забавления. Местоположението му в близост до резерват Ропотамо и древното светилище Бегликташ предоставя изобилие от възможности за разходки сред природата и посещение на исторически паметници. Градът се харесва на туристите и заради фолклорните фестивали които се провеждат тук летата. Мястото предлага най-различни атракции, които го правят подходящо, както за спокойна семейна почивка, така и за престой с активен нощен живот с множество партита и забава.

Какво да видим в Приморско – карта, забележителности и плажове

ПОЛЕЗНО: Планирайте посещението на града или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Градът отстои на 50 км южно от Бургас, 18 км южно от Созопол и 15 км северно от Царево. Има редовни автобуси до съседните курорти, както и автобус до стoлицата. Приморско предлага богат избор като места за настаняване – хотели, къщи за гости, апартаменти под наем, малки семейни хотели, квартири, вили и бунгала – легловата база е над 500 000 места. За удовлетворяване на всеки вкус тук има и множество ресторанти, заведения за бързо хранене, механи, бистра, пицарии, барове и дискотеки. За развлечение на туристите, тук се предлагат много атракции, сред които  разходка с лодка по река Ропотамо, аквапарк, водни ски, сърф, джетове, разходки с яхта, полети с малки спортни самолети от летището в Приморско и др.

Сграда на община Приморско
Сградата на община Приморско в центъра на града

Плажовете на Приморско

Те са едни от най-дългите по родното Черноморие, като общата им дължина е 5 км , а широчината им достига 100 м. Плажовете са два – северен в залива Стамополу и южен в Дяволския залив.

Северен плаж 

Дължината на северния плаж е 2,5 км, а бистрите му води и чисти, златисти пясъци привличат хиляди туристи всяко лято. Зад него са пясъчните дюни Стамополу обявени за природна забележителност и част от резерват Ропотамо. Височината им достига 3-4 м, а по тях виреят редки пясъчни растения . Зад плажа се намира блатото Стамополу, което е дало името на плажа. От гръцки думата „στόμα“ (стома) означава уста. Това е свързано с подводния извор, който е на дъното на блатото и го свързва с морето.  Подобно на уста, той всмуква морска вода и я влива в блатото, като по този начин непрекъснато го опреснява.

В най северната част на плажа се намира сградата на бившата резиденция от социалистическо време „Перла“. Към настоящия момент е неизползваема. Участъкът от ивицата затворен от двата вълнолома, се нарича плаж „Малката Перла“. Зад плажа има поляни и гора и идеята да се къмпингува на тях изглежда привлекателна за някои туристи. За съжаление, това не е разрешено и дръзналите да разпънат палатката могат да отнесат глоби.

Плаж Стамополу - Приморско
Северният плаж на Приморско в залива Стамополу. Освен , че е дълга, ивицата е и достатъчно широка. В далечината на края на плажа се вижда сградата на бившата резиденция „Перла“
Пясъчните дюни "Стамополу" обявени за защитена местност
Пясъчните дюни „Стамополу“ обявени за защитена местност

Южен плаж 

От южната страна на Приморско се намира плаж  „Дяволския залив“, дълъг 2,4 км и достигащ до Международен Младежки Център Приморско (ММЦ). Неговите дадености са не по-малко привлекателни спрямо плаж „Стамополу“ и също е много харесвано място за плажуване.

Плажът в Дяволския залив
Южният плаж на Приморско в Дяволския залив. Плажната ивица достига почти до съседния курорт Китен
Изглед към Южен плаж Приморско от другия му край на юг
Изглед към Южен плаж от другия му край на юг
Зад Южен плаж Приморско също има пясъчни дюни с редки пясъчни растения
Зад плажа също има пясъчни дюни с редки пясъчни растения

Предпочитащите бунгала, като място за настаняване могат да наемат такива зад плажа, около ММЦ.

Името „Дяволски залив“ не бива да се тълкува като лошо знамение, свързано е с Дяволското блато, което се намира наблизо. Тъй като от неговата площ само  1 дка е вода, а останалато са тресавища и тръстики, то в тях би могъл да се оправи само Дявола, както са обичали да казват местните в миналото.

Заради блатото, така е наречена и реката, чието устие се намира тук. Прекосява се със специално направения за това малък пешеходен мост. Именно тази Дяволска река има ключова роля в старото наименование на Приморско. В миналото мостът е бил дървен, част от важния крайбрежен път свързващ Анхиало и Созопол с Цариград. От създаването си през 1879 г. си до 1934 г. Приморско се е наричало Кюприя , което в превод от турски köprü (кюпрю) означава мост.

Устието на Дяволска река, Приморско
Устието на Дяволска река, където има изграден малък мост за преминаване на плажуващите
Друг изглед към устието на Дяволска река в Приморско
Друг изглед към устието на Дяволска река

Места за настаняване в Приморско 


Booking.com


Пристанището на Приморско

От северната страна на Дяволския залив се намира пристанището с яхти, рибарски лодки и фарът. Оттук тръгват яхтите за разходка до Маслен нос. При този екскурзион могат да се видят тюленовата пещера, фиордообразни заливчета, както и да се посети дивия залив Св. Параскева. По желание на пасажерите, могат да бъдат оставени да плажуват на „Маслен нос“. По-късно могат да бъдат върнати с някои от следващите курсове.

Приморско, пристанище
Пристанището на Приморско при Дяволския залив, където има яхти и рибарски лодки
Пристанището и фарът на приморско
Фарът в края на пристанището, служещ за ориентир на пътуващите кораби
Хелинг Приморско
Малкият канал за предпазване на рибарските лодки до пристанището
Плажът при Маслен нос
Малкият плаж при Маслен нос. Може да се достигне и по екопътека през гора. Повече информация оттук


Исторически музей в Приморско

Откритият наскоро исторически музей ще запознае посетителите си с находките разкрити на територията на община Приморско. Особен интерес привличат откритите предмети при древното тракийско светилище Беглик таш , който е един от най-популярните исторически обекти в страната и привлича десетки хиляди туристи от цял свят. Намерените керамични съдове доказват връзка с народите на остров Крит и Египет още през III – ти век преди Христа. Чрез модерна технология тук в музея може да се гледа холограмен филм – възстановка с тракийски жрец, така както е извършвал ритуала при светилището в древността. Могат да се видят още и находки от Лъвската глава, Маслен нос, устието на река Ропотамо, Лободово кале, крепостта Урдовиза и др.

Исторически музей Приморско
Исторически музей Приморско

Кратка история

Даденостите на местността в която се намира Приморско, като място за заселване са открити доста късно едва през 1879 г. Тогава е създадено село Кюприя. Полуостровът на който е разположен, е бил напълно безлюден, покрит с гъста дъбова гора простираща се на голяма площ. След заселването се е запазила единствено гората около Дяволското блато наречена Корията. През 1934 г. Кюприя е преименувано на Приморско, а през 1981 става град.

Предците ни са предпочели други места в околността за създаването на своите селища. Такива са устието на Ропотамо, древният град при крепостта Ранули, пристанището при Маслен нос, крепостта Лободово кале и др. Най-ранните находки (III – то хилядолетие пр. Христа) са намерени при устието на Ропотамо от праисторическо селище което е потънало.

През различните епохи, в околностите идват траки, елини, римляни, византийци и българи. Руините на техните съграждения, забулени в тайнственост и загадки, попадат в  горите на резерват Ропотамо и буферната му зона. Тяхното посещение неминуемо поражда у пътешественика чувства на възторг пред майсторството на древните, и висша радост пред природните красоти с които е надарен резервата. Преминава се по обозначените и разрешени за туризъм пътеки. Повечето от маршрутите са кратки, лесни и подходящи за всякакви възрастови групи, за повече информация разгледайте тук приложената карта и подробни описания. Навлизането в резервата се извършва от северната страна на Приморско, като се минава покрай плаж „Стамополу“ и резиденция „Перла“ и се продължава по асфалтовия път към Беглик таш.

Древното скално светилище Беглик Таш край Приморско
Древното скално светилище Беглик Таш

Какво може да се види край Приморско

  1. Упоменатите по-горе Бегликташ и резерват Ропотамо, които са на 3 км от Приморско
  2. Други забележителности, които могат да се разгледат наблизо са при Созопол (22 км) който предлага добри възможности за настаняване за по-дълъг престой, както и отлични възможности за почивка на море.
  3. Плажът Аркутино (8,5 км) – между Созопол и Приморско
  4. Град Китен (6 км) разполага с прекрасни плажове, както и малък музей с находки от подводна археология
  5. Къмпингите Юг и Корал (8 км)
  6. Курортно селище Лозенец за още хубави плажове (10 км)
  7. Къмпингите Оазис и Арапя ( 12 км)
  8. Град Царево  (17 км) – с красиви заливи, исторически забележителности и музей. От Царево може да се навлезе на територията на Природен Парк Странджа, за разчупване стандартната почивка на море. Може да се види старинната архитектура в близките странджански села (БродиловоКости) както и да се направят разходки сред природата за запознаване с необикновената флора на парка.

ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата електронна Google карта, където всички обекти за които сме писали са отбелязани с насочващи маркери. За да сметнете разстоянията до тях използвайте тук приложената пътна карта с калкулатор.

Оферти за хотели в Приморско – карта


Booking.com

Вашият коментар