Лозенец – забележителности и плажове

Лозенец е село на Южното Черноморие, което за последните 20 години се превърна в голямо курортно селище. Освен с гостоприемството на местните, курортът привлича туристи и с красивите си брегове. Тук морето е изваяло интересни форми – малки заливи, носове и самотни скали издигащи се над повърхността. Това предлага екзотични гледки на морския хоризонт за плажуващите както и разнообразни подводни пейзажи за почитателите на гмуркането. По плажовете могат да се практикуват и други водни спортове – сърф, джет, банан, водни колела. Къмпингите Юг и Корал, Оазис и Арапя, градовете Приморско, Китен и Царево, които са в радиус не повече от 10 км разкриват за туристите маса възможности за разнoобразяване на престоя – още красиви плажове, екопътеки и исторически забележителности. При отсядане за по-продължителен период, тръгвайки от Царево на запад, може да се направи посещение на близките села в Природен Парк Странджа за запознаване с уникалната флора и старинна архитектура в този край от България.

Какво да видим в Лозенец – карта, плажове и забележителности


Тук приложената карта би могла да бъде добро помагало за навигация в околността. Всички забележителности, които са описани по-надолу, са отбелязани на картата, като местоположение. Към всяка забележителност има бутонче за навигация.

Бутончетата са наречени „ОТВЕДИ МЕ“. Кликването върху тях довежда до автоматично зареждане на координатите на обекта, във вашия смартфон. Активира се приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“.


Лозенец отстои на 5 км южно от Китен, 10 км от Приморско и 7 км северно от Царево. Тук има голям избор като места за настаняване – хотели, къщи за гости, апартаменти под наем. Преобладва ниското строителство – не повече от 3 етажа, като много от частните домове са превърнати в семейни хотели.
Много са и местата за хранене – ресторанти, заведения за бързо хранене, механи, бистра, пицарии, плажни капанчета. Селото разполага и с дискотеки и нощни барове, в които се слуша разнообразна музика.

Централен плаж на Лозенец

Намира се в малък закътан залив с дължина 650 м, а широчината достига 70 м. Разполага с чадъри, шезлонги и спасител. По плажа има капанчета и барове, както и водни атракции – водни колела, банан, джетове и сърф училище.

Централен плаж на Лозенец
Централен плаж на Лозенец

РекламаНеколкократно тук се е провеждал националния шампионат по уиндсърф. Зад плажната ивица преминава малка безименна рекичка, чиито обрасли в тръстика брегове придават и допълнителен чар на мястото. За прекосяването й има изградени малки мостчета.

Северният край на плажа в Лозенец, където има самотна скала наподобяваща островче
Северният край на плажа, където има самотна скала наподобяваща островче
Малка рекича зад централен плаж на Лозенец
Малката рекичка преминаваща зад плажа

Плаж Мечата дупка

Намира се северно от Централния плаж. Представлява две малки заливчета, отделени едно от друго с малък нос. Носът в най-северния край дава името на плажа Мечата дупка. По него има множество скални празнини, една от които е служила за убежище на морски мечки (тюлени). Бистрите води, скалните образувания и тишина придават неповторима атмосфера на мястото.
По-голямото заливче е със 120 м дължина, а по-малкото – с 60м, широчината на пясъчната ивица е не повече от 20 м. Има плажно барче, спасител, чадъри и шезлонги.

Плаж "Мечата дупка"
Плаж „Мечата дупка“. На тази снимка е южният, по-голям залив
Северният, по-малък залив, където е "Мечата дупка" в Лозенец
Северният, по-малък залив, където е „Мечата дупка“
Нос Мечата дупка в Лозенец
Една от дупките в този нос е сложила за убежище на морски мечки (тюлени) от където идва името на плажа

До „Мечата дупка“ може да се стигне с автомобил, но е възможно в разгара на сезона да има трудности при намиране място за паркиране.

Съвсем наблизо, северно от плаж Мечата дупка се намира известният див плаж Корал.

Плажът Корал, съседен на Мечата дупка в северна посока
Плажът Корал, съседен на Мечата дупка в северна посока. Повече информация за плажа – от този линк

РекламаМалкият плаж „Тарфа“

Намира се южно от централния плаж, в близост до рибарското пристанище. Охраняем е и разполага с плажен бар.

Малък плаж Тарфа в Лозенец
Малък плаж „Тарфа“ в началото на летния сезон

Плаж Оазис

Намира се на и 1 км южно от Лозенец . Просторният плаж е дълъг 600 м, а широчината достига до 100 м.
Има охраняема зона със спасител, плажни заведения и водолазно училище. Повече информация – оттук.

Плажът Оазис – на 1 км южно от Лозенец.

РекламаРибарското пристанище в Лозенец

Малко , от затворен тип, за опазване съдовете при морски бури. В него акостират лодките на местни рибари, както и малки частни катери за разходки. Точно до него има извисяващо се съвсем малко полуостровче на което има издигнат кръст – да опазва рибарите от беди в морето. Мястото е подходящо за романтични разходки в късния следобед. От полуостровчето с кръста се разкрива хубава панорамна гледка.

Рибарското пристанище в Лозенец
Рибарското пристанище в Лозенец
Кръстът до рибарското пристанище в Лозенец
Кръстът, разположен на малко полуостровче близо до самото пристанище
Гледка към бреговете на Лозенец от скалата с кръста
Гледка към бреговете на Лозенец от скалата с кръста

Историческа справка за Лозенец

В античността край днешния Лозенец е преминавал римски път, а по-късно на това място е било разположено Василико ( старото Царево).
Настоящият Лозенец е основан през 1924 г от преселници от близкото странджанско село Велика. Пада се 4 км западно. Първоначално се е наричало Ембелец – в превод от гръцки значи лоза (αμπέλι). Свързано е с лозята, които са се отглеждали тук в миналото. В онези времена, основен поминък за местните са били земеделието и дърводобива. Практикували са и риболов, но като съвсем скорошни заселници идващи от планината, не са притежавали необходимата вещина за този отрасъл. Селото получава името Лозенец през 1931 г. с царски указ. През 60 – те години започва да се посещава туристи, но се превръща в голям курорт след 2000 г, когато тук се изграждат множество вили и малки хотели.

Забележителности в село Велика

Честа практика за гостите на Лозенец е да отскачат до село Велика (4 км западно), от където са дошли първите заселници ( както споменахме по-горе). Забележителностите, които могат да се видят там са старата църква „Св. Илия Пророк“ (1934 г. ) малкото стари къщи, както и частна ботаническа градина на сем. Серафимови. Последната би се сторила интересна предимно за любителите градинари, особено пък за почитателите на кактусите.

РекламаОт село Велика може да се навлезе на територията на ППР Странджа, и по туристически маршрут да се стигне до село Българи, минавайки по периферията на резерват Тисовица. По пътя се преминава и край Природна забележителност “ Попови скали“ и малкия водопад „Скока“ . Те се падат съответно на 2,5 км и 5,5 км от село Велика. Според запознати, след подминаването на водопад „Скока“, на места се среща странджанска зеленика – прелестен, див рододендрон. Растението е възприето, като символ на екзотиката в Странджа. Разказ за този преход може да се прочете в тази статия на вестник Десант.

Изминаването на целия маршрут до село Българи, за съжаление, е свързано с много дълъг пешеходен преход (18 км в едната посока) който е подходящ за добре подготвени туристи или евентуално наличие на помощник – шофьор, който да чака в село Българи. Маршрутът може да се види тук, с точни GPS координати – интерактивната карта на ППР Странджа. Наречен е „При наследниците на войводата Кондолов“. Kартата на ППР Странджа може да се използва чрез смартфон с вграден GPS, чрез приложението Oruxmaps. Повече информация как се прави може да се намери оттук. Маршрутът може да се премине и с велосипед.

За момента сме посетили един участък от маршрута, но тръгвайки от село Българи, до Трионски дол, резерват Тисовица и руините на крепостта Ургури. Разказваме за това в тази наша публикация.

Какво може да се види край Лозенец:

При по-продължителен престой в Лозенец могат да се посетят съседните курорти и забележителности:

1.Гр. Приморско (10 км), където е известното тракийско светилище Бегликташ – един от най-посещаваните исторически обекти в страната. Непосредствено до него е резерват Ропотамо за още исторически, природни забележителности и екопътеки сред гора и море.
2. Гр. Китен за още хубави плажове и малък музей по подводна археология (6 км)
3. Къмпинг Юг и плаж Корал (2 км)
4. Къмпингите Оазис и Арапя (3 км)
5. Гр. Царево (7 км). От Царево може да се навлезе на територията на Природен Парк Странджа, за разчупване стандартната почивка на море. Може да се види старинната архитектура в близките странджански села Бродилово (19 км), Българи (22 км) и Кости (29 км), както и да се направят разходки сред природата за запознаване с необикновената, екзотична флора на парка.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар