Марина река – разходка в праисторическата гора

На това невероятно място – местността Марина река ще имате възможност на една малка площ да наблюдавате растения, които през терциерния период са населявали цяла Европа. Мястото привлича туристи заради лесния си достъп, както и с това, че е най-близката до морето дестинация, където вирее емблематичното за Странджа растение – странджанска зеленика. От Царево отстои западно само на 12 км, а от Малко Търново – източно на 45 км.

Началото на екопътеката водеща към местността започва от главния път Царево-Малко Търново на около 5 км след село Изгрев, парк Странджа. До миналата година (2015) мястото бе обозначено с голяма дървена табела „Марина река“, но сега вече има само малка, трудно забележима в движение табела, където може да се паркира. За по точно ориентиране, можете да вземете координатите от приложения по-долу маршрут:

Как се стига до Марина река в Странджа планина – карта, маршрут и GPX файл


Свали
 


ПОЛЕЗНО: За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте този линк.

Планирайте посещението на пътеката или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Характеристики на пътеката

Общата дължина на пътя е около 1,2 км, подходяща е за всякакви групи хора, тъй като маршрутът е кратък и лесен. Минава се по стар коларски път сред дъбово-букова гора състояща се от източен бук, източен гурун, дъб лъжник и благун. Пътят е широк и удобен, но е доста стръмен, така, че разумно би било посещавайки местността да носите маратонки с грайфер. Ако правите разходката през лятото – има цели рояци с нахални мушици и комари, които са неизменен спътник по целия път. За удобство можете да носите шапка и очила, както и спрей против насекоми.

По пътеката можете да видите табели с описания и снимки на растителните видове, които се срещат.

табела-Марина-река-зеленика-странджанска-Силкосия-Българи-село
Табелата на главното шосе от където започва екопътеката към местността „Марина река“. Тук можете да паркирате автомобил

Като през портал на времето ще се озовете 65 милиона години назад за да видите тогавашната растителност (терциерът е периода от време между измирането на динозаврите преди 65 милиона години и последния ледников период преди 1,8 милиона години). Тук тези видове са се капсулирали, тъй като през последното заледяване само Странджа планина и Кавказ от цяла Европа не са били сковани в лед. Можете да видите представители на т.нар. колхидската терциерна флора: колхидски джел, лавровишня, багрилна звъника и най-знаковият представител – странджанската зеленика.

Странджанската зеленика

Зелениката е висок вечнозелен храст, влаголюбив вид и като цяло е много уязвима при промяна в условията на средата. Пренесена дори на километър, извън сенчестите долове на Странджа – залинява и погива. Достига до 3 м височина и обикновено участва като подлес в гори от източен бук, източен горун и благун. Богата на алкалоиди и силно отровна.

Всяка година, май месец, когато е цъфтежът на зелениката се организира едно от най-значимите събития за района –  „Фестивалът на зелениката“, при който се провеждат игри, оргазнизират се туристически преходи за наблюдаване на терциерните реликти, запознаване с животинския свят, посещение на археологически обекти и още много игри за опознаване на странджанската култура.

Разходка в местност „Марина река“ на парк Странджа – телепорт в изгубения свят на праисторическата флора

Пътеката към Марина река, парк Странджа
Пътят към долината на Марина река

 

Информационна табела по пътеката към Марина река, общ. Царево
Информационна табела по пътеката към Марина река, общ. Царево

 

Класната стая при Марина река
Класната стая насред гората – там групите туристи могат да получат информация за флората и фауната на парк Странджа

Странджа-снимки-идеи-екскурзия-Марина-река-05

Парк Странджа Туризъм-еко-пътеки-планини-Странджанска- зеленика-06
Изобилие от странджанска зеленика – фотографирана август, когато цъфтежа вече е преминал.

 

зеленика-странджанска-марина-река-Силкосия-Българи-село
Разцъфнала зеленика през май при Марина река, общ. Царево

Река Марина, чиито брегове са отрупани с рядкото растение
Река Марина, чиито брегове са отрупани с рядкото растение

 

Лавровишня  - prunus laurocerasus в Странджа
Лавровишня – prunus laurocerasus – заснета край класната стая в края на месец май, когато се е появил плода. В Странджа се среща като нисък храст ( височина не повече от 1,5 м). В гр. Бургас е разпространена изключително много, като високо декоративно дърво в градските паркове. Листата са доста по-големи от тези на автентичния вид в Странджа. Снимка на разцъфнала декоративна лавровишня може да се види оттук.

Подходящо време за посещение на тази пътека са месеците май и юни, когато зелениката е разцъфнала.

 С цел опознаванe на растителните видове в целия парк Странджа, тук има дори направена импровизирана класна стая насред гората. Посещава  се от ботанически групи и специализирани туристически екскурзии.

Изключително атрактивна в парк Странджа е странджанската зеленика


"Странджанска зеленика", или "див черноморски рододендрон"

зеленика-странджанска-марина-река-Силкосия-резерват-Българи-село
Странджанската зеленика в близък план заснета през май

Опазване на „Защитена местност Марина река“

Цялата местност е защитена и поради тази причина при посещение на мястото  е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на уникалните природни дадености. Повече информация за тях, както и за границите на защитената местност може да се намери тук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън и имайте грижата след вас мястото да изглежда така, както сте го заварили.

Продължение на разходката

Ако оттук поемете на запад към Малко Търново, можете да се отбиете в селата Българи, КостиКондолово и Граматиково за още екопътеки и забележителности.

Ако сте в посока изток, към Черноморието, можете да посетите Царево, Варвара или Приморско ( на север ) за други забележителности, плажове и морски пейзажи. 

ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата електронна Google карта, където всички обекти за които сме писали са отбелязани с насочващи маркери. За да сметнете разстоянията до тях използвайте тук приложената пътна карта с калкулатор.

Оферти за хотели в Царево – карта


Booking.com

Вашият коментар