Марина река – разходка в праисторическата гора

На това невероятно място – местността Марина река ще имате възможност на една малка площ да наблюдавате растения, които през терциерния период са населявали цяла Европа.

Началото на екопътеката водеща към местността започва от главния път Царево-Малко Търново на около 5 км след село Изгрев, парк Странджа. От Царево отстои на 12 км, а от Малко Търново – на 50 км. До миналата година мястото бе обозначено с голяма дървена табела „Марина река“, но сега вече има само малка, трудно забележима в движение табела, където може да се паркира. За по точно ориентиране, можете да вземете координатите от приложения по-долу маршрут:

Как се стига до Марина река в Странджа планина – карта, маршрут и GPX файл
Свали 
GPX файл

ПОЛЕЗНО: За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте този линк.

Планирайте посещението на пътеката или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Характеристики на пътеката

Общата дължина на пътя е около 1,2 км, подходяща е за всякакви групи хора, тъй като маршрутът е кратък и лесен. Минава се по стар коларски път сред дъбово-букова гора състояща се от източен бук, източен гурун, дъб лъжник и благун. Пътят е широк и удобен, но е доста стръмен, така, че разумно би било посещавайки местността да носите маратонки с грайфер. Ако правите разходката през лятото – има цели рояци с нахални мушици и комари, които са неизменен спътник по целия път. За удобство можете да носите шапка и очила, както и спрей против насекоми.

По пътеката можете да видите табели с описания и снимки на растителните видове, които се срещат.

табела-Марина-река-зеленика-странджанска-Силкосия-Българи-село
Табелата на главното шосе от където започва екопътеката към местността „Марина река“. Тук можете да паркирате автомобил

Като през портал на времето ще се озовете 65 милиона години назад за да видите тогавашната растителност (терциерът е периода от време между измирането на динозаврите преди 65 милиона години и последния ледников период преди 1,8 милиона години). Тук тези видове са се капсулирали, тъй като през последното заледяване само Странджа планина и Кавказ от цяла Европа не са били сковани в лед. Можете да видите представители на т.нар. колхидската терциерна флора: колхидски джел, лавровишня, багрилна звъника и най-знаковият представител – странджанската зеленика.

Странджанската зеленика

Зелениката е висок вечнозелен храст, влаголюбив вид и като цяло е много уязвима при промяна в условията на средата. Пренесена дори на километър, извън сенчестите долове на Странджа – залинява и погива. Достига до 3 м височина и обикновено участва като подлес в гори от източен бук, източен горун и благун. Богата на алкалоиди и силно отровна.

Всяка година, май месец, когато е цъфтежът на зелениката се организира едно от най-значимите събития за района –  „Фестивалът на зелениката“, при който се провеждат игри, оргазнизират се туристически преходи за наблюдаване на терциерните реликти, запознаване с животинския свят, посещение на археологически обекти и още много игри за опознаване на странджанската култура.

Разходка в местност „Марина река“ на парк Странджа – телепорт в изгубения свят на праисторическата флора

Пътеката към Марина река, парк Странджа
Пътят към долината на Марина река
Информационна табела по пътеката към Марина река, общ. Царево
Информационна табела по пътеката към Марина река, общ. Царево
Класната стая при Марина река
Класната стая насред гората – там групите туристи могат да получат информация за флората и фауната на парк Странджа

Странджа-снимки-идеи-екскурзия-Марина-река-05

Парк Странджа Туризъм-еко-пътеки-планини-Странджанска- зеленика-06
Изобилие от странджанска зеленика – фотографирана август
зеленика-странджанска-марина-река-Силкосия-Българи-село
Разцъфнала зеленика през май при Марина река, общ. Царево

Подходящо време за посещение на тази пътека са месеците май и юни, когато зелениката е разцъфнала.

 С цел опознаванe на растителните видове в целия парк Странджа, тук има дори направена импровизирана класна стая насред гората. Посещава  се от ботанически групи и специализирани туристически екскурзии.

Изключително атрактивна в парк Странджа е странджанската зеленика

зеленика-странджанска-марина-река-Силкосия-резерват-Българи-село
Странджанската зеленика в близък план заснета през май
Странджанска зеленика през май - Rhododendron Ponticum
И още странджанска зеленика

Ако оттук поемете на запад към Малко Търново, можете да се отбиете в селата КостиКондолово и Граматиково за още кратки екопътеки и забележителности.

Ако сте в посока изток, към Черноморието, можете да посетите Царево, Варвара или Приморско на север за други забележителности, плажове и морски пейзажи. 

Booking.com
Правейки резервация чрез приложените в сайта линкове, Вие спомагате за разширяването му и допълването с още материали

Вашият коментар