Кости: Богородишки дол и водопад Казанчето край река Велека

Ето още една възможност за хубава еко разходка в околностите на странджанското село Кости – пътеката към местност Богородишки дол. Приключенският маршрут се движи насред гъстата лонгозна растителност по поречието на река Велека. В края му – при заслона на Богородишки дол може да се види живописния малък водопад Казанчето, както и да се наблюдава красивото и рядко растение превърнало се в символ на Странджастранджанска зеленика.

Как се стига до Богородишки дол и водопад Казанчето край село Кости в Странджа планина – карта, маршрут и GPX файл:


 


Реклама



Харакетиристика на маршрута.

Дължината на целия маршрут е 4,9 км в едната посока с денивелация 60 м. На отиване разстоянието се взема за около 1 час и 30 минути. Подходящ е за лица над 12 години, а трудността му е оценена като „средна“. Тъй като по пътя има много разклонения, които могат да ви отведат в погрешна посока, то употребата на GPS, или помощта на водач са задължителни. Разумно би било при този преход човек да бъде обут с туристически обувки или закрити маратонки с грайфер, заради стръмното изкачване в средата на маршрута, както и преминаването по тесни пътечки с ниска трева на места. Трябва да се носи достатъчно количество вода, поне за 3 часа.

През лятото е възможно да има огромни рояци от дребни мушици. Добре е през този сезон да се носи шапка и очила, които поне малко да ги ограничат.

Съгласно информационното табло, най-подходящо време за прехода е периода март-септември. Безспорно, най-наситена на красиви гледки разходката би била през месец май, тъй като тогава е цъфтежа на странджанската зеленика, която вирее в Богородишки дол. 

Ние осъществихме прехода през октомври и въпреки това останахме много доволни от разходката.

Актуализация към 03.02.2019

До скоро по маршрутът включваше преминаване по въжен мост за прекосяване на река Велека. На информационното табло намиращо се на площада в Кости все още е описана тази възможност. Тъй като към настоящ момент въженият мост е обявен за опасен то преминаването по него е забранено!!!

В приложения GPX файл е посочен друг начин за прекосяване на река Велека –  чрез масивен мост, който се използва от автомобили. Тази възможност ни бе указана от Дирекцията на Природен парк Странджа. Ние лично не сме преминавали този участък от маршрута и в репортажа по-долу описваме отсечката „Останки от ЖП линия – Богородишки дол“.

Възможно е сега, докато четете тези редове, въженият мост да е ремонтиран и забраната за преминаването по него да е премахната. При преминаване по въжения мост, маршрутът се скъсява с 1,5 км спрямо преминаването по масивния мост. При евентуално посещение можете да попитате местните хора за това. В приложения по-горе GPX файл координатите на въжения мост са обозначени с флагче и описание “ Vajen most Veleka“.

Въженият мост в Кости - забранен за преминаване.
Въженият мост в Кости – забранен за преминаване! Възможно е сега, докато четете тези редове, мостът да е ремонтиран и забраната за преминаването по него да е премахната. Трябва да се попита на място.

Началото на маршрута

Стартът на разходката е при площада на Кости, където може да се паркира автомобил и има информационно табло за маршрута.

Информационно табло за маршрута на площада в село Кости

Следва вървене в западна посока към покрайнините на селото, където е разположен масивният мост за прекосяване на река Велека.

Масивният мост за пресичане на река Велека в западния край на селото. Малко след неговото преминаване следва завой в южна посока. Ако се продължи по пътя на запад може да се стигне до Голямата аязма и местността Качул. Повече информация за нея, както и за светилището Индипасха – оттук

Малко след неговото преминаване се завива вляво и се върви по черен горски път край реката. 1,5 км по-нататък, по пътя се минава край останките на някогашната жп линия на теснолинейката Кости – Бродилово – Ахтопол. Тя се е използвала за превоз на дървен материал, но е демонтирана в средата на XX век, тъй като е определена като неефективна.

Останки от жп линията Кости – Бродилово – Ахтопол която се е ползвала за превоз на дървен материал

Реклама



Заслон Крейнеро

След подминаване останките от жп линията маршрутът продължава поречието на река Велека по широк черен горски път, навярно използван от високопроходими автомобили на горско стопанство.

Широк черен път край река Велека

Минава се покрай малък заслон с чешма наречен Крейнеро. Това наименование е останало от някогашните гърци живели в селото преди столетие. Свързано е със студената вода, която тече от чешмата и дава прохлада през лятото. „Крио – неро“ (на гръцки κρύο νερό) в буквален превод означава „студена вода“. От информационното табло научихме, че тук се срещат ливаден дърдавец, голяма водна жаба, обикновен тритон, змиегущер и др.

Заслон Крейнеро за почивка и пикник
Чешмата със студената вода
Гъста лонгозна растителност край река Велека

Реклама



Изглед встрани към гората в района на Крейнеро
Изглед към околните хълмове
Река Велека, която трудно може да се види поради обраслия в гъста растителност бряг

Растенията, които заснехме по поречието на река Велека

Реклама



1 километър след подминаването на заслон Крейнеро има отбивка вдясно. Там човек трябва да се отклони от пътя край река Велека и да се изкатери по много стръмна пътека водеща към билото на хълм. Лично за нас това бе най-трудната част от прехода – дължината на изкачването е 250 м, а денивелацията – 45 м. Това означава, че осредненият ъгъл на наклона е 10°. След нейното преминаване следва спускане в Богородишки дол, където има изграден заслон с маси и пейки и находище на рядкото, забранено за късане и защитено от закона растение странджанска зеленика.

Спускане от билото на хълма към Богородишки дол
Заслонът с маси за отдих в Богородишки дол

Богородишки дол

В дола преминава и едноименната малка река „Богородишки дол„, която се влива в река Велека. Водите й са студени и бързи, и в тях се срещат речния крив рак, както и горската жаба. Местността попада в екологичната мрежа „Натура 2000“ на Европейския съюз.

Изглед към едноименната река Богородишки дол
Друг изглед към реката
Находище на рядкото, емблематично за Странджа растение – Странджанска зеленика . То е защитено от закона и забранено за късане. Към момента на нашето посещение през есента, цъфтежът му отдавна е отминал, както се вижда на снимката – останали са само вечнозелените листа.
Странджанска зеленика – (rhododendron ponticum) заснета през май, когато е цъфтежа. Снимката е от екопътеката край резерват Силкосия, където също се среща зеленика.

Св. Богородица е на голяма почит тук и се счита за една от покровителките на село Кости. Всяко лято през август, когато е големия празник Успение Богородично жителите на Кости се събират тук за да изразят почитта си към светата майка. Прави се тържествена литургия и се освещава храна за здраве и благоденствие. Посещава се малък параклис, който се намира от другата страна на реката и за да се достигне трябва да се прекоси. За целта в близкото минало е имало малък дървен мост, който, за съжаление, не бе наличен към момента на нашето посещение.

Поради тази причина не успяхме да заснемем параклиса . Както научихме по-късно – местните хора прегазват реката за да се доберат до него. Навярно нивото на водите й през лятото е ниско и би трябвало да се случва без особено усилие. Приложените координати в GPX файла, като място където би трябвало да е свещеното място са взаимствани от електронната карта BGmountains. Ще очакваме тези от вас, които си падат изследователи да ни споделят впечатления. От това, което научихме от други пътеводители – на около един километър от параклиса в югоизточна посока се намира най-старият бук в Странджа планина – цели 800 години. Достига се по пътека, чиито старт е при параклиса.

Реклама



Водопад Казанчето

В Богородишки дол се намира и красивият малък водопад Казанчето. За да се стигне до него трябва да се подминат масите и заслона по главната пътека и да се продължи около 100 метра на северо-изток по същата пътека. Следва спускане по дървени стъпала с парапет с повишена предпазливост, тъй като стъпалата са много хлъзгави. Водите на водопада падат в малко вирче, което местните хора са оприличили на „казанче“. Оттам идва и името му.

Водопад Казанчето в Богородишки дол
Водопад Казанчето отблизо

По отвесните скали край водопада видяхме рядката разновидност на папрат – волски език (Phyllitis scolopendrium). Видът е забранен за късане!


Волски език – Phyllitis scolopendrium

Опазване на природата

Тъй като районът наоколо попада в границите на Природен парк Странджа, Натура 2000 и по-голямата част от маршрута е гора, то при посещение в местността е наложително придържане към установения ред , чиито правила могат да бъдат прочетени на този линк.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън извън определените за това места, не безпокойте дивите животни и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Транспорт до село Кости

До село Кости има и автобус, който тръгва сутрин и следобед от Царево, за повече информация може да се види този линк – http://avtogaratsarevo.eu/

Продължение на разходката

Край село Кости можете също така да видите:

  1. Параклис Св. Илия и 14-те братя лъжници. На посочения линк ще намерите и кратка информация за село Кости, както и снимки на старите къщи и църквата, която е една от най-красивите в Странджа.
  2. Водопад Райков вир. Този маршрут също предоставя възможности да се види странджанска зеленика.
  3. Трета възможност е да се посети връх Дядо Вълчо и ЗМ Пирен край резерват Силкосия. Нейното начало е на 6 км от село Кости, по пътя към съседното село Българи. Преминава се през прелестна гора, където могат да се видят редки растителни видове. В тази местност има и още една хубава екопътека – през самия резерват Силкосия.
  4. Четвърта възможност подходяща за по-издръжливи туристи е да се посети Голямата аязма – светилището на нестинарите.
  5. Текстово описание на още маршрути край Кости може да се прочете от програмата на „Фестивала на зелениката“, който през 2019 се проведе именно тук.

Ако оттук пътувате на изток към Царево (24 км) можете също така да посетите местността Марина река (11 км) , както и плажовете и  екопътеките в близките  Варвара (32 км), Ахтопол (37 км) , Синеморец (43 км), Приморско (39 км на север).

Ако оттук поемете на запад към Малко Търново (47 км) можете по пътя да се отбиете в селата Българи (7 км)Кондолово (14 км) и Граматиково (23 км) за още екопътеки и забележителности

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте опростена

За повече детайли вижте всички описани дестинации на нашата подробна

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


2 thoughts on “Кости: Богородишки дол и водопад Казанчето край река Велека

  1. Pavel Varbanov 21.09.2020 at 10:09

    Маршрутът е страхотен, картата супер точна. Подходящ е за малки деца, свикнали с повече ходене.

  2. argonaut 21.09.2020 at 20:37

    Авторът: Супер, много се радвам, че ви е харесала разходката.
    Поздрави

Вашият коментар