Малко Търново в сърцето на Странджа

Малко Търново се намира в централната част на Странджа планина и привлича туристи с хубавата си природа и с историческите обекти в града и неговите околности . Тук се намират известните археологически обекти „Мишкова нива“ и „Пропада“ , както и музейният комплекс на Малко Търново, който е един от 100-те национални туристически обекта. Градът е подходящ като място за отсядане при по-дълъг престой в Странджа планина, тъй като в един малък периметър около него (30км) попадат множество други интересни странджански села. В рамките на няколко дни могат да бъдат обходени екопътеките около селата Младежко, БръшлянСливарово, Граматиково, Кондолово.

Градът отстои на 74 км южно от Бургас, 56 км западно от Царево. Има редовни автобуси до Бургас. Макар и не много, градчето разполага с места за настаняване – хотели, къщи за гости и апартаменти под наем. Малко на брой са и ресторантите и кафетата.

Какво да видим в Малко Търново – карта и забележителности


Тук приложената карта би могла да бъде едно чудесно помагало за навигация в града. Всички забележителности, които са описани по-надолу, са отбелязани на картата, като местоположение. Към всяка забележителност има бутонче за навигация.

Бутончетата са наречени „ОТВЕДИ МЕ“. Кликването върху тях довежда до автоматично зареждане на координатите на обекта, във вашия смартфон. Активира се приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“.


Музеите на Малко Търново

В 3 къщи, представители на странджанската възрожденска архитектура са разположени историческата, природната и етнографска експозиции на музея . Със заплащането на един вход, получавате достъп и до трите сгради.

В първата къща са представени находките разкрити при археологическите обекти около Малко Търново. От описанията в музея ще добиете допълнителна информация за тракийските гробници „Пропада“ и Мишкова нива , на които няма поставено лице за провеждане на беседи. В двора на музея са струпани фрагменти от древни постройки намерени при провелите се разкопки.

Сградата с историческа експозиция в Малко Търново
Сградата с историческа експозиция в Малко Търново

Реклама



Големият врис

Лепидариум в двора на музея на Малко Търново
Статуи и фрагменти от сгради в двора на музея

В историческата експозиция може да се научи повече за историята на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Могат да се видят и образци на иконната живопис на странджанските майстори.

В природната експозиция има интересни игри за запознаване със странджанския животински свят – телефон за разговор с птиците, „тъмна стая“ със звуци в нощната гора. Може да се научи и още много за редките растителни видове срещащи се в Странджа.

Музеят с природна експозиция в Малко Търново
Сградата с природна експозиция

В къщата с етнографска експозиция ще видите автентични предмети от бита и одежди от източно-рупската етнографска област.

Сградата с етнографска експозиция от музеите на Малко Търново
Сградата с етнографска експозиция

Големият врис

Някога, много отдавна преди да бъде създадено Малко Търново, на мястото на чешмата „Големият врис“ ( врис ще рече извор) в центъра на града имало извор обвит от лианите на растението висока скрипка. Това е вечно зелено растение с бодли и червени плодове  – smilax exselca.

Странджанци наричали високата скрипка с наименованието „тързулка“ и според техния фолклор, мястото е било обитавано от „самовили“ (т.е. самодиви).

Обгърнат от лианите на растението и пазен от самовилите изворът бил непристъпен. Именно това растение дало името на съвременния Малко Търново – от „тръните“ произлязло Търново.

Построен е през 1862 г, а днес Големият врис е символ на града.

Големият врис - чешма на площада на Малко Търново
Големият врис в Малко Търново

Реклама



Църквите в Малко Търново

Църквата Успение Богородично

Намира се в на площада в града и в първоначалния си вид е построена през 1754 г. на място, където векове по-рано е имало тракийско светилище. През 1830 г. е издигната във вида, в който я виждаме сега. В църквата има повече от 150 икони, като някои от тях са емблематични за странджанската иконописна школа и са от началото на XIX в.

Църквата Успение Богородично в Малко Търново
Църквата Успение Богородично в Малко Търново

Източно – католическа църква „Света Троица“

През 1860 г. по времето на папа Пий IX, група български деятели, борейки се за църковна независимост на българските епархии, решават да сключат уния с Рим. До тогава българските църкви се намирали под върховенството на Цариградската патриаршия. Целта на унията е църквите да станат подчинени на папата, но да запазят православните си ритуали и традиции.

Малко Търново се присъедниява към унията и в резултат на това през 1860 г.  се построява католическият храм „Св. Петка“. По този начин в града за  първи път се служи на български и се отдава почит на славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий.

Открива се и българско католическо училище, в което се изучават бедни българчета – католици и православни. Освен това много младежи от града се пращат в Българо-католическата гимназия в Одрин, както и в Западноевропейски университети. Впоследствие, завърналите се от тях участват в строежа на младата българска държава.

Тъй като църквата „Св. Петка“ е започнала да се руши през 20-те години на XX в, на нейно място е издигнат новия храм, който виждаме и сега – „Св. Троица“

Католическа църква "Успение Богородично" в Малко Търново
Католическа църква „Света Троица“

В него се съхранява смятаната за чудотворна икона на Богородица и наричана тук „Покровителка на единството между християните“.

католическата екзархия в Малко Търново
Сграда на католическата екзархия в Малко Търново

Информационен посетителски център към Дирекция на Природен Парк Странджа

В този малък природонаучен музей може да се научи много за природата на Странджа – така наречените западно понтийски гори, както и за екзотичната колхидска флора, характерна само за тази планина. Уникалните видове, които съставляват вечнозеления подлес не се срещат никъде другаде в България. Музеят се обслужва от служители към Дирекцията на Природен Парк Странджа.

Тъй като на мястото не винаги има човек, препоръчително е да се позвъни един ден преди посещението. Лице за контакт – маг. биолог Милен Рашков – тел: 0886399543.

Исторически забележителности в околностите на Малко Търново

Реклама



Гробницата на египетската богиня Бастет

Мястото стана много популярно в последните години, най вече след излъчените няколко документални филма по българските телевизии – Би Ти Ви, Нова, ББТ и др. На този линк във Vbox можете да видите най-продължителния и подробен филм в няколко части.

Казано накратко, тук през 1981 г. секретна археологическа експедиция започва разкопки водена от тайнствена карта и напътствията на пророчицата Ванга. Един от знаците, който насочил експедицията на това място бил скалният релеф на котка, който и сега може да се види.

Гробницата на Бастет край Малко Търново със скалния релеф на котка
Гробницата на Бастет край Малко Търново със скалния релеф на котка върху отвесните скали
Лицето на котката при гробницата на Бастет по-отблизо
Лицето на котката по-отблизо. Малко трудно е наистина да се различи котешкото лице, но това е знакът довел експедицията тук

Участниците в експедицията разказват, че в една от вечерите край обекта са станали свидетели на паранормално явление.

Какво точно са намерили и до днес не е ясно – проучванията са внезапно прекратени и всичко е засекретено. Съществуват най-различни легенди и слухове за възможните находки.

Какво може да се види

По наша преценка – на мястото няма нищо интересно. Всеки, който има очаквания за гробница с тунели и приключения от типа на „Томб Райдър“ ще остане дълбоко разочарован. В края на проучванията тунелът бил запечатан с бетон, и сега няма как да се влезе вътре. На мястото се вижда просто една дупка пълна с вода, която била входа към гробницата. Обектите Мишкова нива и Пропада са далеч по-атрактивни, защото има какво да се види и научи за историята на древните траки. Предполагаме – Гробницата на Бастет, като обект, би могла да бъде оценена само от хора, които имат нужните сетива за да почувстват енергията на мястото.

Запечатаната дупка - вход към тайнствата на гробницата на Бастет
Запечатаната дупка – някогашният вход към тайнствата на гробницата

Това, което се хареса на нас в този поход бе живописната странджанска гора с изобилие на папратови храсти. Това бе една от първите ни срещи с прелестната природа на Странджа. Наблизо се намира и най-високият връх в българската част на Странджа –  Голямо Градище (710 м. н.в.). Оттам се разкриват много хубави панорамни гледки към море от зелени хълмове. На самия връх има специално изградена платформа за това.

Обектът се посещава преди всичко от вярващи в окултното, които оставят след себе си дървени статуетки на котки, в знак на уважение към богинята котка Бастет. Екстрасенси и магове споделят, че на мястото усещат силни енергийни полета. За повечето посетители, обаче, енергията е по-скоро отрицателна.

Засилен интерес всяка година има на 4-ти, 5-ти и 6-ти май, когато се посещава от големи групи туристи. Това се прави на тези дати, тъй като членовете на археологическата експедиция са станали свидетели на необичайното явление на 5-ти май. Правят лагер с палатки пред релефа на котката, вечерите палят огън и очакват да се повтори същото, което се е случило през 1981 г – поява на две холограмни човешки фигури. Предполага се, че това е в резултат на лъчение от далечно съзвездие.

Как се стига до гробницата на Бастет

Ние се придвижихме до мястото с високопроходим джип и екскурзовод осигурени от „Туристически информационен център Малко Търново“– тел. 05952/3017; 0886647201. Те организират не само джип – сафарита до обекта, но и пешеходни разходки с водач. Могат да ви разведат и до други дестинации в района – например светилището Индипасха , попадащо между местността Качул и с. Сливарово.

За момента не разполагаме с GPX файл на пътеките по които се стига до мястото.

  • Един от вариантите е да се тръгне от отбивка от асфалтовия път водещ към границата с Турция. Информация за този преход може да се прочете от тази статия на сайта drumivdumi.com. Това е по-краткият вариант.
  • Още една от възможностите за придвижване е да се тръгне от Мишкова нива. Оттам преходът е по-дълъг.
  • Маршрутите стигащи до мястото са обозначени на туристическата електронна карта BGМountains. Точен отрязък (от онлайн версията на BGMountains) на тази местност в подходящ мащаб можете да видите оттук:

https://www.kade.si/#map=16/3061087.25/5155166.97/0

Отваряйки BGМountains чрез приложениeто Oruxmaps, тя ще ви напътства при полеви условия, чрез вградения GPS във вашия смартфон. За повече информация как се прави –  прочетете статията посветена на работата с Oruxmaps и карта BGMountains.

ВАЖНО:

Към настоящия момент не можем да дадем актуална информация в какво състояние са пътеките, представени на BGmountains и водещи към гробницата на Бастет. Предприемайки поход към това място без водач, и на ваша отговорност е важно да спазите следното:

1)Обектът попада непосредствено до границата, затова ако желаете да го посетите – трябва да уведомите Гранична полиция!

 2)В никакъв случай не ходете сами! Мястото е доста изолирано насред дива гора и не е изключено да попаднете на нелегални мигранти по пътя си, имайки предвид трафика в последните години. Разумно би било да сте голяма група хора.

Сградата на туристически информационен център Малко Търново
Сградата на туристически информационен център Малко Търново, намираща се в центъра на града, близо до площада. При заявка, от центъра организират джип-сафарита и осигуряват водачи за всякакви походи в района.

Реклама



Странджанска зеленика


Този великолепен, див рододендрон се е превърнал в символ на Странджа планина. Най-близкото място до Малко Търново, където може да се наблюдава е по екопътеките край село Сливарово (16 км). Достъпът до там, обаче, е труден, тъй като пътят към селото е неасфалтиран. Една от възможностите да се посети селото или някоя от забележителностите край него е да се наеме джип с водач осигурени от „Туристически информационен център Малко Търново“

Другото най-близко място, където може да се види е при село Кондолово (33 км по пътя към Царево). Достъпът до там е по-лесен, тъй като пътят е асфалтиран. При Кондолово е най-богатото находище на странджанска зеленика.

За да се види разцъфнала, както е на приложената снимка, трябва да се дойде в началото на месец май. През останалата част на годината остават само вечнозелените листа.

Странджанска зеленика – див рододендрон

Реклама



Кратка история на Малко Търново


Още от древността районът около Малко Търново бил един от основните рударски и металургични центрове в България. Към настоящия момент са проучени повече от 50 рударника за добив на медна и желязна руда, които са се използвали и по Римско време.

При изкопни работи в града около реката са разкрити останки от металургична пещ, а архитектурните детайли и скулптури в околностите са свидетелство за богато древно селище. Имало е пътища, които са водели към Аполония, Деултум и други антични градове за износ на руди и дървен материал.

Малко Търново възниква през 1630 г. вследствие обединението на четири съседни махали. По това време е имало общо 40 колибарски селища в местността. Постепенно започва разширяването на градчето и изграждане на административни сгради, православни храмове и параклиси. От тогава до XX в. основният отрасъл за местните бил скотовъдтство, дърводобива и добива на мрамор.

След Освобождението на България, Малко Търново остава в пределите на Османската империя.

При потушаването на Илинденско – Преображенското въстание през 1903 г. , Малко Търново търпи щети и дава жертви– 1200 къщи са разграбени, 5000 души се изселват, 18 души са убити.

През 1913 г. градът преминава в пределите на Българската държава.

Площадът на съвременния Малко Търново
Площадът на съвременния Малко Търново

Филм за историята на Малко Търново и историческите забележителности на територията на ППР Странджа

Тук споделяме един кратък филм, който може да се гледа онлайн. Филмът е с отлично качество и носител на европейска награда . От него ще научите много за древната история на околността, както и за най-известните забележителности на територията на ППР Странджа:“Малко Търново – Царството на светлината“.

Продължение на разходката

Ако планирате да отседнете в Малко Търново, можете да посетите:

  1. Тракийски култов комплекс в местността Мишкова нива (6 км)
  2. Тракийски могилен некропол в местността Пропада (4 км)
  3. Скално светилище и природна забележителностКамъка (11 км) между Малко Търново и Граматиково.

Ако оттук възнамерявате да пътувате на север в посока Бургас, то пътьом можете да се отбиете при:

  1. Архитектурния резерват при с. Бръшлян (15 км). В околностите на селото има две кратки екопътеки за разходка и пикник сред природата. Близо до селото е параклисът Св. Петка, който е много свято място за местните.
  2. Водопадът Докузак (6 км) по пътя за село Стоилово. Той е отправна точка за две екопътеки.
  3. Екопътека – изворите и пещери при село Младежко (32 км)
  4. Петрова нива и меандрите на река Велека край село Звездец (32 км)
  5. По-отдалечени (на 44 км) са селата Заберново и Калово, които също имат интересни забележителности.

      Ако оттук възнамерявате да пътувате на изток в посока Царево ( 57 км ), то пътьом можете да се отбиете при:

  1. Скално светилище и древно тракийско оброчище Индипасха, тръгвайки от Качул (17 км).
  2. Село Граматиково (24 км)
  3. Пътека към параклис Св. Троица между с. Граматиково и с. Визица (32 км)
  4. Екопътеката „В царството на зелениката“ край с. Кондолово (33 км)
  5. Село Българи – и две екопътеки в неговите околности (42 км )
  6. Село Кости и три екопътеки в околностите му (47 км)
  7. Местност Марина река между с. Българи и с. Изгрев (45 км)

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте опростена

За повече детайли вижте всички описани дестинации на нашата подробна

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


2 thoughts on “Малко Търново в сърцето на Странджа

  1. Ели Иванова 10.10.2021 at 18:45

    Здравейте, това е може би една от най-подробните статии за забележителностите около Малко Търново – един район, който в последните години попадна в личната ми серия „любими“ заради многото интересни места и чистата природа. Попадала съм и друг път на сайта ви и съм черпила информация от него, за което благодаря!

  2. argonaut 11.10.2021 at 7:00

    Авторът: Много благодаря за топлите думи, радвам, се че сайтът ви е бил от полза. Аз също посещавам редовно вашия блог и чета новите статии за района на гр. Бургас. Информацията ви е много полезна и добре поднесена! Продължавайте в същия дух. Поздрави.

Вашият коментар