Граматиково: Параклис Св. Троица в Странджа планина

Параклис „Св. Троица“ е един от най-посещаваните в Странджа. Освен туристи, обектът привлича и историци, археолози, поклонници и дори пещерняци. Пътеката започва от отбивка на пътя, между селата Граматиково и Визица . Обозначена е със синя табела, на която е изписано „Параклис Св. Троица“. Дълга е около 2,3 км с денивелация 75 м и се взема за 40 минути.

Внимание! Пътеката е част от ловните полета на ДЛС Граматиково , препоръчително е при посещение да се направи съгласуване – виж по надолу:

Граматиково-Визица-Пътеки-Странджа-Параклис-табела-Света-Троица
Отбивка от главното шосе към параклис „Св.Троица“.

Как се стига до параклис „Св. Троица“ около с. Граматиково в Странджа планина – карта, маршрут и GPX файл


Свали
 


ПОЛЕЗНО: За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте този линк.

Актуализация към декември 2018

При последното ни посещение в местността установихме, че пътеката е част от ловните полета на Държавно ловно стопанство Граматиково. След направено допитване от наша страна към ръководството на ловното стопанство ни бе отговорено, че:

 1. В местността се ловува активно в периода от октомври до януари. Няма забрана за преминаване на туристи-пешеходци, но с оглед избягване на нещастни инциденти е препоръчително през този период да се направи съгласуване с ДЛС Граматиково при евентуално намерение да се премине по пътеката. Техен телефон може да се намери оттук.
 2. Въпреки, че на табелата пише „целогодишен лов“ , според ръководството на стопанството през пролетта и лятото, когато параклиса се посещава най-активно, в района не се ловува. Все пак ловното стопанство си запазва правото целогодишно да упражнява лов в местността, така, че с оглед вашата собствена безопасност и спокойствие е препоръчително да се прави съгласуване при всяко посещение през годината.

Като алтернативна възможност за достигане на параклис „Св. Троица“ може да се използва и друга пътека, която е доста по-дълга и също започва от отбивка от асфалтовия път между Граматиково и Визица.

По колибарските пътеки“ до параклис „Св. Троица“ – карта, маршрут и GPX файл

Свали
 GPX файл

Важно: Приложеният маршрут е дигитално копиран от GPS картата на Природен Парк Странджа.  Екопътеката е наречена „По колибарските пътеки“ – за повече информация – вижте линка. Към настоящ момент не можем да кажем в какво състояние е – ние лично не сме я преминавали. Това е единствената друга алтернатива за достигане до параклис „Св. Троица“

Добре е при осъществяването на този преход през лятото човек да е снабден със закрити туристически обувки, или маратонки с грайфер, дълги панталони, спрей против насекоми и вода.

Местността „Котвините“ около параклис Света Троица

Граматиково Туристически-маршрути-гора-Странджа-Света-Троица

Туристически-маршрути-Странджа-пътеки-папрат-храст

Изобилие от папратови храсти и други растения
Растението с големите листа се нарича източен лопух. Разцъфнал през месец май може да се види тук

Самият параклис попада в местността Котвините където е имало колибарско селище. В настоящият му вид е построен през 1870 година. Предполага се, че на негово място, преди много векове, още преди нашествието на османците е имало манастир, част от т.нар. Парорийски манастирски комплекс състоящ се от множество параклиси и манастири в областта Парория (разположена между селата Калово и Заберново). Създателят на този комплекс е Григорий Синаит – основоположник на  православното учение исихазъм. Изолираният и отдалечен от главните пътища Странджански край бил много подходящ за идеологията на исихазма, който в традициите и духа на аскетизма изисквал тишина и усамотение.

Уникалното при параклиса в сегашния му вид е архитектурата – изграден от дялан варовик и върху естествена пещера, която е била древно тракийско светилище.

Параклис Света Троица в парк Странджа – убежище на християнството и българщината в странджанския край

Забележителности-Странджа-Света-Троица-параклис-Граматиково
Параклис „Св.Троица“ отвън
Разходка-гора-Странджа-Граматиково-маршрут-Света-Троица-параклис
Олтарът на параклиса

Вътре в църквата на пода има стълбище по което може да се слезе в пещерата. Стените и таванът й, по думите на хората, които са слизали са оросени с кристално чиста вода, която се стича по пода на локвички и за която се вярва, че е свещена и лековита. А в дъното на пещерата има стара икона, около която вярващите палят свещи. Според поверието, който слезе в пещерата излиза от нея пречистен от греховете си. На нас лично не ни достигна кураж за да слезем надолу, но за тези от вас, които са по-смели и търсят силни усещания бихме препоръчали да се снабдят с фенер, тъй като вътре е непрогледн мрак.

Реклама


Легенда за параклиса Св. Троица при с. Граматиково, парк Странджа

Според легендата, преди няколко века, когато на това място е имало манстир, веднъж се задала голяма турска орда. Уплашени, монасите решили да се скрият в пещерата, но в бързината слезли в левия проход, от който никой никога не се връщал. Десният бил по къс и в него ходели вярващите да се молят. След като се скрили, станало срутване и проходът бил затрупан. Същата нощ, един от големците в Граматиково сънувал, че монасите са в опасност и на другия ден събрал селяните и с лопати и мотики отишли да копаят, но в десния проход. Нищо не намерили и се прибрали. Вечерта големецът отново сънувал монасите да викат за помощ. Този път глас му прошепнал, че са в левия проход. На другия ден отишли отново, и така ги спасили.

Еко-пътеки-Граматиково-Света-Троица-параклис-Подземие-Пещера
Входът към пещерата от пода на параклиса

В близост до параклиса можете да видите два много стари дъба: лъжник на 550 години и благун на 400 години.

еко-пътека-маршрут-пешеходен-Граматиково-Странджа-лъжник
Дъб лъжник на 550 години. Представител на терциерната флора. Лъжниците се срещат единствено в Странджа от цяла България
Еко-пътеки-дървета-благун-Граматиково-Странджа
Дъб благун на 400 години. В миналото жълъдите на благуните са се използвали за храна от човека, тъй като не нагарчат.

Опазване на природата

Тъй като районът наоколо попада в границите на Природен парк Странджа и по статут е гора, то при посещение на обекта е наложително придържане към установения ред , чиито правила могат да бъдат прочетени на този линк.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не безпокойте дивите животни и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Продължение на разходката

Ако оттук поемете на север в посока Бургас, то пътьом можете да се отбиете във:

 1. Село Заберново (10 км), в чиито околности е друг известен параклис с тракийски елементи – „Св. Георги“, както и най-старото дърво в Странджа – грамада на почти 1000 години.
 2. Село Калово, в близост до което започва път за навлизане  в свещеното пространство Парория и посещаване на параклиса „Света Петка“. Изграден е на мястото, където се е намирал предполагаемия манастир на Григорий Синаит.

Ако се движите по пътя за Царево (32 км), за още странджанска природа и архитектура можете да се отбиете в селата :

 1. Кондолово (9 км)
 2. Българи (17 км)
 3. Кости (23 км)
 4.  Защитена местност Марина река (20 км)

По пътя между Малко Търново и Граматиково има още един атрактивен обект – природна забележителност и скално тракийско светилище „Камъка“ ( 23 км)

Освен това, между Малко Търново и Граматиково е местността Качул от където е началото на един от маршрутите за посещение на мистичното светилище Индипасха (16 км).

Ако планирате по дълъг престой в местността, добра идея е да отседнете в Малко Търново ( 33 км), където да посетите музеите на града, както и тракийската гробница в местността Мишкова нива. От Малко Търново можете да се придвижите по една екопътека водеща към интересен археологически обект сред красива природа –  античен могилен некропол в местността Пропада.

Още едно живописно място край Малко Търново е водопадът Докузак  намиращ се по пътя за село Стоилово.

ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата електронна Google карта, където всички обекти за които сме писали са отбелязани с насочващи маркери. За да сметнете разстоянията до тях използвайте тук приложената пътна карта с калкулатор.

Оферти за настаняване в Малко Търново


One thought on “Граматиково: Параклис Св. Троица в Странджа планина

 1. Калоян 14.09.2016 at 22:15

  Браво, много хубаво, че сте показали точно тази екопътека за параклиса. Миналата година се лутахме доста подведени от един наръчник, ново издание, тръгнахме по друга пътека през местността тумбата и папазов дол, оказа се, че пътеката не е подържана от години и бяха едни треви високи колкото човешки ръст. Отказахме се, поехме за Визица и по една щастлива случаност видяхме синята табела, която сте показали тук

Вашият коментар