Малко Търново: Водопадът Докузак

Докузак е най-големият водопад в Природен Парк Странджа и се намира в близост до Малко Търново. Освен с красотата си, обектът привлича туристи и заради лесния достъп  – стига се до самото място с автомобил. Може да се нарече „задължителна“ дестинация за всички гости на Малко Търново и с. Бръшлян.

Мястото е и отправна точка за две екопътеки, които могат да се обединят. По този начин маршрутът може да стане кръгов с начало и край – водопад Докузак.

Къде се намира водопадът Докузак в Странджа планина


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон с автоматично въведени координати на мястото.Ако се пътува от Бургас в посока Малко Търново, на 70-ия километър се завива вляво по пътя към село Стоилово и след около 4 км се достига до мястото. Има обозначителни табели, а водопадът се забелязва още от шосето. Има отбивка, където може да се паркира автомобила. Изграден е заслон с огнище, което дава възможност да се съчетае посещението с пикник. Оттук започва и кратката екопътека водеща към село Стоилово – „Странджанска горска пътека“ дълга около 2,5 км и с денивелация 120 м.

Табела обозначаваща местността при шосето водещо към Стоилово
Табела обозначаваща местността край водопада при шосето водещо към Стоилово

Името Докузак произхожда от турски и в превод означава 9 извора. Едноименната река, която го образува води началото си от 9 карстови извора. Спрямо останалите известни водопади в страната не е висок – едва около 5 м, но въпреки това е много атрактивен.

Изглед към водопад Докузак
По пътеката край водопада
Водопадът Докузак до Малко Търново заснет пролетта
Водопадът Докузак отблизо заснет пролетта

РекламаДруг изглед към водопад Докузак
Водопад Докузак заснет на есен
Странични струи непосредствено до водопада Докузак
Странични струи непосредствено до водопада

РекламаВековното дърво край водопад Докузак
Вековно дърво – стар приятел на водопада
Вековното дърво отблизо
Изгледи към реката Докузак
Изгледи към реката Докузак
Още един изглед към реката Докузак

Разходка до Стоилово по Странджанска горска пътека

Оттук започва маршрутът „Странджанска горска пътека“, който достига до близкото село Стоилово, или да се направи кръгов маршрут с начало и край – Докузак. Маршрутът присъства на Интерактивната карта на Природен Парк Странджа, и може да се разгледа на този линк. Пътеката присъства и на картата BGMountains – и може да се види оттук.

Кратко описание може да се прочете на сайта на ППР Странджа, като се кликне на секция Туризъм и бутон „От къде да минем“. За момента, ние самите не сме преминавали по пътеката и не можем да изкажем впечатления. Съгласно описанието – взема се за два часа в едната посока. Дълга 2,5 км с денивелация 120 м.

Интерактивната карта на ППР Странджа и картата BGMountains могат да се инсталират на смартфона и да се ползват за навигация на терена чрез приложението Oruxmaps. Повече информация оттук.

Опазване на защитената местност

Целият район наоколо попада на територията на „Защитена местност Докузак“, част от Природен Парк Странджа. При посещение в местността трябва да се спазват определени правила с което да се гарантира съхранение на природните дадености. Повече информация за тях може да се намери от този линк.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън, с изключение на обозначените за това места, не безпокойте животните и нека след вас, мястото изглежда така, както сте го заварили.

Продължение на разходката

Ако планирате да отседнете в Малко Търново или село Бръшлян можете също така да видите:

  1. Музеите и църквите в Малко Търново (6 км)
  2. Тракийски могилен некропол в местността Пропада (5 км)
  3. Тракийски култов комплекс Мишкова нива (11 км)
  4. Архитектурен резерват стари дървени къщи в село Бръшлян (12 км). В околностите на селото има и две кратки екопътеки за разходка и пикник сред природата.
  5. Скално светилище и природна забележителност „Камъка (17 км) между Малко Търново и Граматиково.

Ако оттук възнамерявате да пътувате на север в посока Бургас (74 км), то пътьом можете да се отбиете при:

  1. Екопътеката – изворите и пещерите при село Младежко (30 км)
  2. Петрова нива и меандрите на река Велека край село Звездец (29 км)

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте опростена

За повече детайли вижте всички описани дестинации на нашата подробна

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар