Малко Търново: Пътека към тракийски могилен некропол в местността Пропада

В местността Пропада край Малко Търново можете да наблюдавате няколко типа съоръжения за погребване на мъртвите от древността и ранната античност – гробни камери, тракийска куполна  гробница и римска гробница.

Ако идвате от Бургас, преди входа на Малко търново се завива вдясно по незавършения обходен асфалтов път водещ към ГКПП Малко Търново. След около 1 километър се достига до отклонение вдясно на което има информационна табела с форма на прилеп. Дава информация за видовете които се срещат тук.

Как се стига до местността Пропада около Малко Търново – карта, маршрут и GPX файл
Свали 
GPX файл

ПОЛЕЗНО: За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте този линк.

Планирайте посещението на обекта или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Разходка-екопътека-Странджа Малко Търново табела-указателна-прилеп-Пропада-
Указателна табела за прилепите, където е и отбивката за местността Пропада

Цялото разстояние оттук до обектите е 3 км с денивелация 60 м. Оттук насетне пътят също е асфалтиран на известно разстояние, но не е в много добро състояние, така, че ако не притежавате високопроходим автомобил по-скоро можете да се придвижите пеш. Върви се 1,7 км до достигане на друга отбивка с табела, от където вече се върви по тясна екопътека, наследник на древен тракийски път  изкачваща се нагоре по склона на хълм.

Местност „Пропада“, Малко Търново – пътеката към тракийски могилен некропол

Разходка-екопътека-Странджа Малко Търново Пропада
Пътят към местността

На разстояние близо километър тук са пръснати 70 могили, някои от които разграбени от иманяри: гробни камери изградени от големи каменни плочи, куполна и двускатна гробници.  От направените датировки се стига до извода, че комплексът е действал като „град на мъртвите“  в продължение на 8 века през елинистичната и римска епоха.

В гробовете не са окрити ценни предмети , освен малкото бронзови монети. По тях се съди, че хората тук са почитали древния обичай „Харонов обол“. За да може мъртвия, съгласно техните езически вярвания, да бъде преведен през реката Стикс, той трябвало да плати на лодкаря на подземното царство Харон. За целта бронзова монета (обол) се поставяла под езика на мъртвия при неговото погребване.

В западния край има куполна гробница, ограбена още в древността. Проучена при разкопки през 1979 година и датирана от периода V-III в. пр. Хр. Състои се от дромос и кръгла камера, типично и за много други тракийски гробници по българските земи. Изграждащите я блокове и настилката са от бял местен мрамор. Блоковете не са слепени помежду си със свързващо вещество, а е направена сглобка със железни скоби залети с олово, подобно на гробницата при Мишкова нива. Куполът, в първоначалния си вид е представлявъл пресечен конус, чиято околна повърхнина се е състояла от шест каменни плочи, издялани с точност, така, че да се вклинят една в друга без да има нужда от свързващо вещество. В настоящето, тъй като шестата плоча липсва, а останалите плочи са изпочупени, конструкцията не може да стои.  Дървените греди са сложени отдолу временно, да подпират, до момента в който се направи по сериозна реставрация.

Тракийската куполна гробница до Малко Търново

Разходка-екопътека-Странджа Малко Търново Пропада-Куполна-тракийска-гробница
Тракийска куполна гробница

През 2001 година са правени нови проучвания при което е открита по-късна римска гробница, различаваща се от предходните. Датирана II-IV в. след Хр. Състои се от дромос, два фронтона (триъгълните плочи отпред и отзад) и камера. Покривът е бил двускатен, а дромосът покрит с арковидни каменни блокове.

Разходка-екопътека-Странджа Малко Търново Пропада-Римска-гробница-1
Римска двускатна гробница с фронтоните отпред и отзад

През древността в района се е добивала медна, желязна руда и мраморни блокове. Прокопани са били множество галерии и шахти, поради което почвата често е пропадала над тях. Това е дало името на местността „Пропада“.

Друга любопитна подробност, е че траките, които са живели наоколо, и чиито дело са тези гробници и „Мишкова нива“ са били от племето асти. Наричали са Странджа планина с името „Астика“, което по-късно, в наши дни е дало името на едноименната бира

Продължение на разходката

Ако планирате да отседнете в Малко Търново, не пропускайте да видите:

    1. Тракийски култов комплекс в местността Мишкова нива

Ако оттук възнамерявате да пътувате на север в посока Бургас, то пътьом можете да се отбиете при:

  1. Архитектурния резерват при с. Бръшлян.
  2. Водопадът Докузак по пътя за село Стоилово.
  3. Екопътека – изворите и пещери при село Младежко. 

      Ако оттук възнамерявате да пътувате на изток в посока Царево, то пътьом можете да се отбиете при:

  1. Екопътека към параклисът Св. Троица между с. Граматиково и с. Визица
  2. Екопътеката „В царството на зелениката“ край с. Кондолово
  3. Село Кости и екопътеката към параклис „Св. Илия
  4. Местност Марина река между с. Българи и с. Изгрев

ПОЛЕЗНО: Планирайте посещението и престоя си в Малко Търново, вижте бързо и лесно разстоянията до близките села със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели.

Booking.com
Правейки резервация или покупка чрез приложените в сайта линкове, Вие спомагате за разширяването му и допълването с още материали

 

Вашият коментар