Звездец: Петрова нива и меандрите на река Велека

Петрова нива в Странджа планина се намира в близост до село Звездец, по главния път Бургас – Малко Търново. Мястото е с голямо историческо значение свързано с Илинденско – Преображенското въстание и е включено в списъка на 100 – те национални туристически обекта.
Местността е привлекателна и за природолюбители. Оттук се разкриват страхотни гледки към меандрите на река Велека. Също така Петрова нива е и начална точка за няколко туристически маршрута – към село Стоилово на юг и към Велешките колиби – на север.

Как се стига до Петрова нива и къде се наблюдават меандрите на река Велека – карта, маршрут и GPX файл
Свали


ПОЛЕЗНО: За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте този линк.

Планирайте посещението на обекта или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Ако пътувате по пътя Бургас – Малко Търново, веднага след село Звездец има завой вляво и указателна табела на която пише „Петрова нива“. Следва асфалтиран път дълъг 12 км, който може да се вземе с автомобил.
Пътят не е в добро състояние, затова е препоръчително да се шофира с не повече от 50 км в час. В края на пътя се достига обширна поляна със постройки: паметник – мемориал, музей, църква и открита сцена.

Паметникът - мемориал на Петрова нива в памет на загиналите въстаници
Паметникът – мемориал на Петрова нива в памет на загиналите въстаници
Паметен надпис върху монумента на Петрова нива
Паметен надпис върху монумента
Паметникът на Петрова нива заснет отзад , където е костницата на Георги Кондолов
Паметникът заснет отзад , където е костницата на Георги Кондолов

Историческа справка

На това място през 1903 г. на 11-13 юли се провежда конгрес на Одринския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Взема се решение за вдигане на въстание против османската власт в Одринска Тракия, към която спада и цяла Странджа. Датата за начало на въстанието е определена за 19 август (Преображение). По това време организацията на въстанието в Македония вече отдавна е започнала, като дата за неговото избухване е определена на 2 август (Илинден). Именно тези два празника дават името на въстанието – Илинденско – Преображенско.
Турските армии превъзхождат значително по численост българските въстаници. След 26 дни на тежка борба въстанието е жестоко потушено, избити са хиляди, много села са разграбени и опожарени.
В края на 50-те години на XX век, в памет на жертвите е построен високият монумент, който виждаме сега на поляната. В него са зазидани костите на Георги Кондолов, който имал ключова роля в организацията на въстанието.
По повод стогодишнината ( през 2003 г.) е построен храм – костница Св. Петка. На поляната има и музейна част , където могат да се видят много снимки, както и оръжията на въстаниците.

Новоизградената църква Св. Петка при Петрова нива
Новоизградената църква Св. Петка
Старата постройка, където в миналото се е помещавал музея
Поляната на Петрова нива
Поляната, където се намират постройките

Всяка година, предпоследната събота на август (за 2019 г, ще е 19 август) тук се провеждат многохилядни събори, на които се събират политици, потомци на бежанците от Одринска Тракия и хора от цялата страна.

Меандрите на река Велека

От самата Петрова нива, в най източната част има стръмна пътечка дълга не повече от 50 м, където заснехме приложената снимка. На GPX файла е отбелязано с Panorama 1. Пътеката е тясна, без парапет и спускайки се по нея човек трябва да бъде изключително предпазлив, тъй като наоколо са стръмни склонове.

Изглед към меандъра на река Велека, заснет близо до поляната, където е Петрова нива

Още едно място подходящо за хубава панорамна фотография е по пътя за идване към Петрова нива. 2 км преди самата поляна има отбивка с надпис. Оттам се върви около 60 м до достигане на удобна дървена платформа, от която заснехме приложената снимка. На GPX файла е отбелязано с Panorama 2.

2 км преди достигане на Петрова нива е тази отбивка с табела
Платформата за наблюдение меандрите на река Велека край Петрова нива
Платформата за наблюдение
Меандри на река Велека, заснети близо до Петрова нива
Меандърът на река Велека, заснет от дървената платформа

РекламаПоход към параклиса Св. Георги, най-старото дърво в Странджа и село Заберново

Склонните към по-екстремни и дълги походи туристи могат да продължат по пътеката към местността „Велешките колиби“ (3.5 км оттук), които са разположени на единия бряг на река Младежка. След това могат да пресекат реката с газене и да достигнат „Тракийският лагер“ от другата страна. Вървейки по черен път, след около 3-4 км ще достигнат параклиса Св. Георги, 1000-годишното дърво и село Заберново.
Дълбочината на реката е променлива величина, но обикновено през лятото е плитка. Ние лично не сме го пробвали за момента и не можем да изкажем впечатления.

За преглед на точния маршрут може да се види този отрязък от онлайн версията на BGMountains. За да се инсталира BGMountains на смартфона и да се ползва при полеви условия може да се прочете това описание за работа с Oruxmaps.

Продължение на разходката

Обектите, които могат да се разгледат наблизо са:

  1. При връщане в село Звездец, в северна посока е село Младежко и неговите извори, които са популярна туристическа забележителност. Разстояние – 12км
  2. В южна посока е архитектурния резерват при село Бръшлян – разстояние 9 км. В околностите на селото има две кратки екопътеки.
  3. Още на юг, преди Малко Търново е известният странджански водопад Докузак – 18 км

Ако планирате по дълъг престой в местността, добра идея е да отседнете в Малко Търново (на 21 км южно от Звездец), където има няколко хотела с места за настаняване.
Там можете да посетите:

  1. Музеите и църквите в града, които са исторически паметници
  2. Тракийското светилище в местността Мишкова нива, което е с огромно археологическо значение.
  3. Да се придвижите по екопътеката водеща към местността „Пропада„, където има тракийски могилен некропол.

ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата електронна Google карта, където всички обекти за които сме писали са отбелязани с насочващи маркери. За да сметнете разстоянията използвайте тук приложената пътна карта с калкулатор.

Възможности за отсядане в Малко Търново

Вашият коментар