Синеморец : Пътека към девствения плаж Липите от плаж Бутамя

Пътеката към плаж Липите започва от южния край на плаж Бутамята в Синеморец. Тръгва се по една стръмна, но проходима пътечка в скалите:

Как се отива на плаж Липите при Синеморец – карта, маршрут и GPX файл


Свали


ПОЛЕЗНО: За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте този линк.

Планирайте посещението на пътеката или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

От върха на тези скали се разкрива страхотна панорама обхващаща целия плаж „Бутамя“

Синеморец плаж-Бутамя-семейна-почивка-море-01
Изглед към плаж Бутамята в Синеморец

Невъзможно е да се отиде с автомобил, поради което плаж Липите се е запазил толкова див до сега. Цялата местност до плажа Силистар е защитена и попада в списъка на най-значимите влажни зони в България за опазване на водолюбиви птици, както може да се научи от табелите по пътя:

табела-семейна-почивка-море-синеморец-02

Опазване на защитената местност

Целият район  попада в „Защитена местност Силистар“. Той е част от Природен Парк Странджа и Натура 2000. Поради тази причина при преминаване по маршрута  е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на уникалните природни дадености. Повече информация за тях, както и за границите на защитената местност може да се намери тук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън и имайте грижата след вас мястото да изглежда така, както сте го заварили.

Посетете плаж Липите в близост до плаж Бутамя – Синеморец

По пътя към плажа, могат да се наблюдават интересни скални образувания вдадени в морето:

Синеморец-фиорди-Плаж-Липите-природа-море-почивка-03
Скални образувания по пътя към плаж Липите на юг от Синеморец

Самият плаж е съвсем див, няма спасител, няма места за покупка на каквото и да било, няма тоалетна, и точно това е което го прави уникален, никаква следа от сегашния технически прогрес на човечеството. Съчетанието от дива гора достигаща до самата пясъчна ивица и бистри морски води карат човек да се почувства в единение с природата. Според специалисти,по плажната ивица може да се види морски ветрогон, а в гората зад плажа се срещат редките за България растителни видове: дива смокиня, българска круша, гмелинова гърлица.

Синеморец-Плаж-Липите-девствен-04
Северният край на плаж Липите
почивка-море-България-Синеморец-Плаж-Липите-девствен-05
Изглед към плаж Липите от южния край

Ако продължите още на юг след плажа може да се насладите на красотата на други скални образувания и тюленова пещера:

Разходка след плаж Липите 

Синеморец-плаж-Липите-фиорд-06
От плаж Липите към плаж Листи и Силистар
Синеморец-Тюленова-пещера-07
Тюленовата пещера още на юг от плаж Липите

На връщане минахме през гората, много беше красиво, много зелено, чуваше се песента на множество птици.  Пътеките на места се разкланяха доста и може би щяхме да се загубим, ако не беше с нас GPS устройството, благодарение на което поддържахме маршрут успореден на крайбрежната пътека по която се придвижихме на идване. 

Продължение на разходката

По тази крайбрежна пътека, стига да имате желание и воля можете да се придвижите чак до плажа „Силистар“ и по пътя ще насладите и на друг също екзотичен и див плаж „Листи“, за който се смята че в античността е бил пиратско свърталище.

До Силистар може да се стигне и по лесния начин –  с автомобил, тръгвайки от Синеморец на юг – дължината на пътя е  6 км. Плажът притежава прекрасни природни дадености.

Друг интересен и чист плаж в района на Синеморец е пясъчната коса при устието на река Велека. Там ще можете да наблюдавате уникално скално образувание наподобяващо сфинкс. На посочения линк има информация и как се достига до място от което се разкрива страхотна панорама на цялата пясъчна коса и река Велека.

Ако сте почитатели на разходките с лодка, тук в Синеморец можете да направите такава по река Велека и да наблюдавате рядката жълта водна лилия, както и блатни костенурки.

Още един вариант за хубава разходка в околността на Синеморец е да посетите крайбрежната пътека свързваща Синеморец и Ахтопол, където могат да се видят интересни малки заливчета и скални образувания.

ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата електронна Google карта. Всички обекти за които сме писали са отбелязани с насочващи маркери. За да сметнете разстоянията до тях използвайте тук приложената пътна карта с калкулатор.

Оферти за хотели в Синеморец – ранни записвания


Booking.com

One thought on “Синеморец : Пътека към девствения плаж Липите от плаж Бутамя

  1. Valentin 14.06.2016 at 8:39

    Много добра статия!

Вашият коментар