Синеморец: Разходка с лодка по река Велека

По река Велека, мястото от където можете да наемете лодка по за разходка  се намира на входа Синеморец, след стоманения мост вдясно, до самото шосе. Там се намира пристанът, от където можете да наемете каяк, или да се качите група в голяма лодка с лодкар-екскурзовод.

Къде може да се наеме лодка за разходка или каяк по река Велека – карта и местоположение


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ с автоматично въведени координати на мястото.



Разходката с лодка ще ви предостави възможност, освен да се полюбувате на отрупаните със растителност брегове на Велека, също така и да наблюдавате застрашената жълта водна лилия – бърдуче. Ще видите и множество представители на каспийска блатна костенурка, както и водни змии.

Синеморец-Велека-пристан-разходка-лодка
Малкият пристан до стоманения мост
Разходка река Велека Синеморец-вход-мост-стоманен
Стоманеният мост на входа на Синеморец

Подходящо време да направите това пътешествие е през периода юни-август, когато е и цъфтежа на жълтата водна лилия. Екскурзионът започва от пристанa при стоманения мост и в посока срещу течението на реката се движи няколко километра до достигане на местността „Царското кладенче“. Времетраенето – отиване и връщане е около 1,5 часа. През цялото време лодкарят ще води беседа за реката, нейната флора и фауна.

Жълта водна лилия Nuphar lutea
Жълта водна лилия - бърдуче (Nuphar- lutea)
Жълта водна лилия – бърдуче (Nuphar lutea). Рядко растение, което в България се среща единствено тук, река Камчия и Шабленското езеро. Цъфтеж – юни- август.

BgNatureTrip представя:



Велека Синеморец Водни-лилии
Изобилие на жъла водна лилия – бърдуче
Велека костенурка-водна-Синеморец-разходка-лодка
Каспийска блатна костенурка
Велека-костенурка-каспийска-Синеморец-лодка-разходка
Каспийска костенурка отблизо
Богатите на растителност брегове на река Велека, Синеморец
Богатите на растителност брегове на река Велека

BgNatureTrip представя:



Самата река Велека е най-дългата в Югоизточна България. Общата й дължина е 147 км, извира от Турция, в близост до границата, но в по-голямата си част – 123 км е в България. По течението и има само две населени места – селата Кости и Бродилово, в които не се упражнява промишлена дейност, и поради тази причина тя е една от най-чистите реки в България.

Разходете се с лодка по река Велека при Синеморец и наблюдавайте рядката жълта водна лилия 

Единствено 8 километровият участък от устието до „Царското кладенче“ е плавателен. По бреговете на реката растат , елша, бряст, ясен и увивни растения, както и гъсти лонгозни гори. Като цяло това й придава екзотичен, тропически вид. Във водите на реката се срещат повече от 30 вида сладководни риби, което е и причината тук доста често да идват рибари, кой с лодка, кой с въдица от сушата. Това би могло да бъде и допълнително разнообразие за вас, ако сте на почивка в Синеморец.

Рибари в реката в близост до устието

7 вида риби, фигурират в Червената книга на България, сред тях са дивият шаран, змиорката, лупавеца, атерината, брияна.

При завръщането от „Царското кладенче“ екскурзионната лодка (по желание на пасажерите) минава под стоманения мост и  води туристите на устието на реката, както и на скалното образувание наподобяващо Сфинкс на пясъчната коса

Като цяло тази разходка, както и останалите екопътеки в околността ще украсят допълнително почивката ви на море в това райско кътче Синеморец.

Ако желаете да резервирате голяма лодка с екскурзовод, разумно би било да го направите предварително,  тъй като в сезона има засилен интерес към тази атракция, и ако отидете без предварителна резервация – не е сигурно, че ще има свободна лодка. Можете да се свържете с фирмата, която осъществява тези начинания –  „Велека Тур“ ето оттук.

Велека-устие-Синеморец-лодка-разходка
Към устието на Велека с лодка

Продължение на разходката

  1.  Можете да се разходите по екопътеката край брега на река Велека. Там ще можете да видите водните лилии по-отблизо както и други интересни растения,
  2. Интересна екопътека в околността, по която ще имате възможност да видите красиви плажове,  тюленова пещера и скални образувания е тази водеща към дивите плажове Липите, както и  „Листи и „Силистар“.
  3. До Силистар може да се стигне и по лесния начин –  с автомобил, тръгвайки от Синеморец на юг – дължина  6 км. Плажът притежава прекрасни природни дадености.
  4. Още едно красиво място с хубава природа наблизо е приказният залив Кастрич (8 км) в посока юг.
  5. Ако планирате по дълъг престой в Синеморец, можете да разнообразите почивката си с още приключения и красиви гледки. Вижте най-хубавия изглед към устието на река Велека –  идете до АхтополВарвара или Царево.
  6. От Царево (20 км) може да се навлезе с автомобил (автобус) във вътрешността на Природен Парк Странджа, за разчупване стандартната почивка на море. Може да се види старинната архитектура в близките странджански села Бродилово (28 км), Българи (36 км) и Кости (43 км), както и да се направят кратки разходки сред природата за запознаване с необикновената, екзотична флора на парка.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама 


Вашият коментар