Синеморец: Разходка с лодка по река Велека

По река Велека, мястото от където можете да наемете лодка по за разходка  се намира на входа Синеморец, след стоманения мост вдясно, до самото шосе. Там се намира пристанът, от където можете да наемете каяк, или да се качите група в голяма лодка с лодкар-екскурзовод.

Къде може да се наеме лодка за разходка или каяк по река Велека – карта и местоположение

Планирайте посещението на мястото или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Разходката с лодка ще ви предостави възможност, освен да се полюбувате на отрупаните със растителност брегове на Велека, също така и да наблюдавате застрашената жълта водна лилия – бърдуче. Ще видите и множество представители на каспийска блатна костенурка, както и водни змии.

Синеморец-Велека-пристан-разходка-лодка
Малкият пристан до стоманения мост
Разходка река Велека Синеморец-вход-мост-стоманен
Стоманеният мост на входа на Синеморец

Подходящо време да направите това пътешествие е през периода юни-август, когато е и цъфтежа на жълтата водна лилия. Екскурзионът започва от пристанът при стоманения мост и в посока срещу течението на реката се движи няколко километра до достигане на местността „Царското кладенче“. Времетраенето – отиване и връщане е около 1,5 часа. През цялото време лодкарят ще води беседа за реката, нейната флора и фауна.

Жълта водна лилия Nuphar lutea
Жълта водна лилия - бърдуче (Nuphar- lutea)
Жълта водна лилия – бърдуче (Nuphar lutea). Рядко растение, което в България се среща единствено тук, река Камчия и Шабленското езеро. Цъфтеж – юни- август.

Велека Синеморец Водни-лилии
Изобилие на жъла водна лилия – бърдуче
Велека костенурка-водна-Синеморец-разходка-лодка
Каспийска блатна костенурка

Велека-костенурка-каспийска-Синеморец-лодка-разходка

Богатите на растителност брегове на река Велека, Синеморец
Богатите на растителност брегове на река Велека
Велека-Синеморец-рибари
Рибари в реката в близост до устието

Самата река Велека е най-дългата в Югоизточна България. Общата й дължина е 147 км, извира от Турция, в близост до границата, но в по-голямата си част – 123 км е в България. По течението и има само две населени места – селата Кости и Бродилово, в които не се упражнява промишлена дейност, и поради тази причина тя е една от най-чистите реки в България.

РекламаРазходете се с лодка по река Велека при Синеморец и наблюдавайте рядката жълта водна лилия 

Единствено 8 километровият участък от устието до „Царското кладенче“ е плавателен. По бреговете на реката растат , елша, бряст, ясен и увивни растения, както и гъсти лонгозни гори. Като цяло това й придава екзотичен, тропически вид. Във водите на реката се срещат повече от 30 вида сладководни риби, което е и причината тук доста често да идват рибари, кой с лодка, кой с въдица от сушата. Това би могло да бъде и допълнително разнообразие за вас, ако сте на почивка в Синеморец.

7 вида риби, фигурират в Червената книга на България, сред тях са дивият шаран, змиорката, лупавеца, атерината, брияна.

При завръщането от „Царското кладенче“ екскурзионната лодка (по желание на пасажерите) минава под стоманения мост и  води туристите на устието на реката, както и на скалното образувание наподобяващо Сфинкс на пясъчната коса

Като цяло тази разходка, както и останалите екопътеки в околността ще украсят допълнително почивката ви на море в това райско кътче Синеморец.

Ако желаете да резервирате голяма лодка с екскурзвод, разумно би било да го направите предварително,  тъй като в сезона има засилен интерес към тази атркция, и ако отидете без предварителна резервация – не е сигурно, че ще има свободна лодка. Можете да се свържете с фирмата, която осъществява тези начинания –  „Велека Тур“ ето оттук.

Велека-устие-Синеморец-лодка-разходка
Към устието на Велека с лодка

Продължение на разходката

  1.  Можете да се разходите по екопътеката край брега на река Велека. Там ще можете да видите водните лилии по-отблизо както и други интересни растения,
  2. Друга разходка с лодка, подобна на тази, можете да направите по река Ропотамо до Приморско. Там също има лонгозни гори, водни костенурки и змии, и множество птици.
  3. Интересна екопътека в околността, по която ще имате възможност да видите красиви плажове,  тюленова пещера и скални образувания е тази водеща към дивите плажове Липите, както и  „Листи и „Силистар“.
  4. До Силистар може да се стигне и по лесния начин –  с автомобил, тръгвайки от Синеморец на юг – дължина  6 км. Плажът притежава прекрасни природни дадености.
  5. Ако планирате по дълъг престой в Синеморец, можете да разнообразите почивката си с още приключения и красиви гледки. Вижте най-хубавия изглед към устието на река Велека –  идете до АхтополВарвара или Царево.
  6. Още едно красиво място с хубава природа наблизо е приказният залив Кастрич ( 8 км ) в посока юг.

ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата електронна Google карта, където всички обекти за които сме писали са отбелязани с насочващи маркери. За да сметнете разстоянията до тях използвайте тук приложената пътна карта с калкулатор.

Оферти за хотели в Синеморец 


Booking.com

Вашият коментар