Обзор – Иракли: Крайбрежна разходка през диви плажове

Тук представеният преход е едно изучаване на непокътнатите брегове и диви плажове южно от Обзор. Маршрутът се вие по брега и преминава през няколко залива и носове обвити в гъсти, диви, гори. Неговото вземане би могло да бъде оприличено на истинска одисея. Би се харесал предимно на любители на девствени морски пейзажи. Достига се до места при които погледът достига километри в далечината без никакви следи от човешкото въздействие върху природата.

Как се стига от Обзор до Иракли по крайбрежието – карта, маршрут и GPX файл



Характеристика на маршрута

Дължината на прехода в едната посока е около 7 км и се взема за около 2 часа и половина.

Върви се по плажове, и ивици съставени от големи камъни. По наша преценка – маршрутът не е лек, поради голямата дължина и вървенето по пясък и скали и всеки сам трябва да прецени възможностите си преди да предприеме похода. Като вариант за по-лесен достъп, до дивите плажовете може да се стигне, ако с автомобил по пътя Иракли – Обзор се отбие на посочените в GPX файла отбивки.
Това са отбивката към „Къмпинг Чайка“ и отбивката към хотелските комплекси „Марина Сандс“ и „Галатея“.
Подходяща екипировка за прехода са леки маратонки с грайфер или туристически обувки заради вървенето по скалите. Тъй като се върви изцяло под открито небе и жарко слънце, препоръчително е да се носят шапка, тъмни очила и достатъчно количество вода.
Ние самите се придвижихме от Обзор до Иракли и се върнахме по същия начин обратно в Обзор. Така изминахме общо над 14 км. Има вариант преходът да се премине само в едната посока, а за връщане да се използва автобус. За целта трябва маршрутът да се извърви в обратна посока – от Иракли да се тръгне към Обзор ( виж по-надолу).

Характеристики на плажовете и каменистите ивици:

Южен плаж Обзор – дължина 2,5 км и широчина до 40 м

Див плаж в защитена местност „Смриките“ – дължина 1 км и широчина до 30 м

Дълги ивици съставени от големи камъни между плаж Смриките и Иракли – 1,3 км

Див малък плаж преди Иракли – дължина 160 м и широчина до 15 м

Описание на маршрута

Преходът започва от южния край на Централен плаж на Обзор. В началото се върви по крайбрежната алея, а след това по пясъка.

Крайбрежната алея зад Централен плаж на Обзор
Вървене по крайбрежната алея зад Централен плаж на Обзор
Южен край на Централен плаж Обзор
След като алеята свърши, следва вървене по пясъка на плажа.

В края на плажа има малък нос, който се заобикаля вървейки по едри камънаци. Дължината на ивицата с камъни е около 200 м.

Заобикаляне на южния нос на Централен плаж Обзор по каменистата ивица
Заобикаляне на носа по каменистата ивица

Заобикаляйки носа човек се озовава на друг плаж – Южен плаж Обзор.

Южен плаж Обзор
Началото на Южен плаж Обзор

Южен плаж Обзор

Зоната около носа е неохраняема, но съвсем наблизо има охраняем участък с дължина около 500 м със спасител и шезлонги под наем. Поддържа се от служителите към хотелските комплекси „Марина Сандс“ и „Галатея“.

Южен плаж Обзор
В началото на плажа, близо до носа, зоната е неохраняема, без чадъри и шезлонги под наем

Реклама



Южен плаж Обзор - охраняем участък
Поглед напред. В далечината се виждат хотелите зад плажа
Южен плаж Обзор - чадъри и шезлонги под наем
Охраняема зона към комплекс Марина Сандс

Следват 1,4 км див, неохраняем участък.

Южен плаж Обзор - неохраняем участък
Продължаване напред. Постепенно следите от хора се разреждат
Южен плаж Обзор - див участък, подходящ за нудисти
Дивият участък на Южен плаж Обзор

Зад плажа има дюни с редки пясъчни растения и стръмни склонове обрасли в зеленина. Тази част от плажа е предпочитана от търсещите спокойствие и тишина летовници. Немалко са и нудистите, които тук намират уединение.

Диви плажове, подходящи за нудисти
Поглед напред по посока на маршрута. На преден план са дюните с рядкото растение морски ветрогон

Реклама




Най-южната част от плажа, близо до носа, се посещава предимно от почиващи отседнали при къмпинг Чайка. Има път през гората, от който гостите на къмпинга слизат на плажа.

Наличието на къмпинг не е въздействало по никакъв начин на този участък от плажа – няма чадъри, шезлонги под наем или плажни барове, което бе приятна изненада за нас.
За да се отиде на следващия напълно див плаж трябва да се заобиколи носа вървейки по брегова линия съставена от едри камънаци. Ерозионното въздействие на морето и ветровете е придало много интересна форма на някои от камъните. Ивицата е дълга около 200 м.

Южен нос при къмпинг Чайка
Южният нос, който се заобикаля
Интересен камък, "обработен" от ерозията
Интересен камък, „обработен“ от морето и ветровете.
Заобикаляне на южния нос на Южен плаж Обзор
Заобикаляне на носа и поглед назад към Южен плаж Обзор

Реклама



Див плаж в защитена местност „Смриките“

Следващият плаж е изцяло див и към момента на нашето посещение бе обитаем от малко на брой нудисти. Дължината му е 1 км и е обграден от девствена гора. По степента си на изолация и липса на следи от творения на човечеството, плажът би могъл да бъде нареден до най-дивите заливи и плажове на Южното Черноморие.

Диви плажове в местност "Смриките", Обзор
Началото на плажа в местността „Смриките“
Диви плажове в местност "Смриките", Обзор
По-обширен поглед върху плажа

Местността край тукашния плаж е защитена, защото в гората зад плажа се среща рядкото растение Пираканта ( Pyracantha Coccinea ). В България, в естественото си местообитание това растение се среща само в Природен Парк Странджа и тук. Преминавайки по плажа не видяхме пътеки, през гората, и затова не се и осмелихме да навлизаме в храстите и да търсим растението. На този линк може да се види снимка на пираканта, от нашите архиви, заснета в Странджа планина край светилището Индипасха.
Най-лесния начин за идване до този плаж е да се паркира автомобила при „Къмпинг Чайка“ и да се извървят 1 км през гората и 500 м по пясък и камъни.
След преминаването на плаж „Смриките“, в южния му край следва най-трудния участък от целия маршрут. Това е около 1 км вървене по ивица съставена от камъни при което се заобикаля нос Кочан.

Камениста ивица - 1 км между "Смриките" и Иракли
Началото на прехода по камъните в южния край на дивия плаж „Смриките“
Камениста ивица - 1 км между "Смриките" и Иракли
След 1 км преход по камъните се доближаваме до плажа Иракли. В далечината се вижда залива в който е разположен плажа

Реклама



Малък див плаж преди Иракли

След заобикаляне на нос Кочан се достига следващия див плаж, който е и най-малък от всички. Дълъг е 160 м и е обграден от внушителни, високи скалисти склонове ( близо 30 м) и други, по-ниски обрасли в зеленина.

Диви плажове между "Смриките" и Иракли
Приближаване към малкия плаж с много високи склонове
Диви плажове между "Смриките" и Иракли
Изглед към плажа от юг на север.
Диви плажове между "Смриките" и Иракли
Изглед от най-южния край на плажа. Вляво на снимката са високите каменисти склонове, от които на моменти се сипе пясък


По наша преценка, въпреки прелестта на мястото и радостта за окото, човек трябва да е много предпазлив ако реши да плажува тук. Скалистите склонове са до самия плаж и на моменти от тях се сипеше каменист пясък. Той падаше зад плажа, но не се знае дали винаги е така. Не може да се каже и дали в някакъв момент отгоре няма да падне нещо по-едро.
По-безопасно би било ако се плажува на ниските, обрасли в зеленина склонове в северния край на плажа. Причината за това е, че корените на дърветата до известна степен имат укрепващ ефект върху скатовете.
В южния край на плажа следва последната ивица съставена от камъни. Дълга е 250 м и с нейното преминаване се заобикаля малък безименен нос. Следва плажът Иракли.

Безименен нос в северния край на плаж Иракли
Заобикаляне на последния нос преди плаж Иракли

Достигане до плаж Иракли

Това е и крайната точка на представеният тук маршрут. След заобикаляне на последния нос се озовахме в северния край на плажа Иракли. Тази част от него е охраняема с чадъри и шезлонги под наем. Нарича се Вая.

Плаж Иракли - участък Вая
Северна част на плажа Иракли – участък „Вая“, където е охраняемата зона
Плаж Иракли - участък Вая
За удобство, до излизане на асфалта може да се използва тази дървена пътека

Ако се идва тук през лятото нагоре по асфалтовия път има функциониращ къмпинг и магазин за хранителни стоки. Оттам може да се закупи минерална вода. Въпреки , че мястото бе доста урбанизирано в последните години, при Иракли няма автобусна спирка и не може да се хване автобус за връщане обратно. Самите ние се върнахме обратно по същия начин, по който дойдохме – вървейки по крайбрежието.
Допълнителна информация за плажа Иракли, който в близкото минало е бил напълно див може да се намери тук.

Вариант за тръгване от Иракли и връщане с автобус

Автомобилът може да се паркира на паркинга при плажа Иракли и се тръгва по крайбрежието в северна посока – обратно на тук представения маршрут. След достигане до Обзор, от автогарата се хваща автобус в посока Бургас. Разписанието на автобусите може да се види на този линк.
Шофьорът трябва да бъде информиран предварително, че трябва да ви остави при отбивката за плаж Иракли, тъй като там няма спирка и автобусите обикновено не спират там.

Реклама



Опазване на природата

Тъй като районът зад плажовете е със статут на гора, то при преминаване през нея е наложително придържане към разпоредбите на „Закон за горите„. При евентуално намерение за събиране на растения, трябва да се спазват ограниченията в „Закон за биологичното разнообразие“ и „Закон за лечебните растения“.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, като видове или в количества нарушаващи законите, не безпокойте дивите животни, не палете огън с изключение на обозначените за това места и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

При евентуално навлизане на територията на Защитена Местност „Смриките“ важат допълнителни забрани за опазване на околната среда. Има пълна забрана за късане на растения, независимо дали са защитени видове или не. Повече за останалите правила в защитената местност може да се научи от този линк.

Точните граници на горите и защитените територии могат да се видят на картата на този линк: https://gis.wwf.bg/mobilz/#/27.90279/42.77290/15. За целта, трябва слой „Защитени територии“ да е активен.

Продължение на разходката

Освен забележителностите в Обзор и Централният плаж, край града може да се посети и кратката планинска екопътека за разчупване ваканцията на море.

В посока юг, наблизо, и по наша преценка, интересни за посещение са:

  1. Плажът Иракли (10 км на юг от Обзор), който може да се достигне и по лесния начин – с автомобил. Плажът е считан за един от най-красивите диви плажове по Българското Черноморие.
  2. Нос Емине (18 км), до село Емона, от където се разкриват хубави гледки към морето и стръмните брегове на носа.
  3. Град Св. Влас (35 км), където има планинска екопътека с изгледи към морето. Пътеката има няколко разклонения, едно от които води към курортно селище Елените. 
  4. От Елените (38 км) може да се направи туристически преход до дивия плаж Емона и евентуално нос Емине
  5. Гр. Несебър (41 км) с неповторимата си старинна атмосфера, множеството си запазени исторически постройки и приятен плаж.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама



Вашият коментар