Свети Влас – Елените – планинска екопътека

Свети Влас е черноморски курорт находящ се между селищата Слънчев Бряг и Елените в община Несебър. Разположението му в полите на Стара планина благоприятства възможностите за планински туризъм наред с морския. Също така, въздухът тук е определен като изключително чист и целебен. До скоро тук е имало санаториум за лечение на белодробни заболявания.

В покрайнините на града започват няколко екопътеки, които отвеждат към исторически места и удобни позиции за панорамни гледки към морето и околните селища. Тук представяме един от възможните маршрути, по който може да се отиде до съседния курорт Елените.

Как се стига до Елените от Свети Влас по планинска екопътека – карта, маршрут и GPX файл
Свали


ПОЛЕЗНО: За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте този линк.

Планирайте посещението на пътеката или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Град Свети Влас отстои на 6 км северно от Слънчев Бряг и 3 км южно от Елените, а от Несебър е на 10 км. Има редовни автобуси до съседните селища, както и богат избор като места за настаняване – хотели, къщи за гости, апартаменти под наем и др.

Характеристика на маршрута

Обиколката е кръгова с обща дължина 12 км и 390 м денивелация.

Времето за вземане е около 3 часа и половина. На отиване се върви по планински склонове, а на връщане – по асфалтовия път, който свързва Свети Влас с Елените. По наша преценка – маршрутът не е лек, поради голямата денивелация и всеки сам трябва а да прецени възможностите си преди да предприеме похода.

Като вариант за по-лека разходка могат да се вземат само първите 1,7 км, с денивелация 280 м. Достига се място, откъдето се разкрива хубава панорамна гледка към Несебър и Слънчев Бряг, има и заслон за пикник и пейки.

Подходяща екипировка за пътеката са туристически обувки или маратонки с грайфер, заради стръмното изкачване. Почти целият път е широк и удобен и никъде не се налага да се гази в треви. Тъй като по-голямата част от пътя е през поляни под открито небе и жарко слънце, препоръчително е да се носят шапка и тъмни очила.

Останахме приятно изненадани от чудесно поддържаните пътеки и изградени удобства – на почти всеки един километър имаше заслон за пикник, както и кошове за отпадъци, за които бе видно, че се изхвърлят редовно.

Описание на маршрута

Стартът на прехода е в покрайнините на градчето, близо до селскостопански двор. Отбелязан е с табела, на която са посочени всички екопътеки в околността.

Карта на всички екопътеки край Свети Влас
Карта на всички екопътеки край Свети Влас
Пътят по който се придвижихме край Свети Влас
Пътят по който се придвижихме ние е отбелязан с лилав цвят и е съчетание от две екопътеки – „Хилядолетна история“ и „Величествен балкан“.

Останалите пътеки могат да се разгледат на електронната карта BGmountains. Точен отрязък от местността може да се види на този линк. За да се използва BGmountains на полеви условия със смартфон – вижте това описание за работа с Oruxmaps.
В интерес на истината – ние взехме маршрута наопаки – тръгнахме от Елените и дойдохме в Свети Влас по планината. Предполагаме – не всеки би имал сили да вземе целия маршрут и затова преценихме, че по-удачно би било ако се тръгне от Свети Влас, тъй като едно от най-интересните неща по маршрута е в началото – панорамната гледка от високо към Несебър и Слънчев Бряг.

В началото маршрутът преминава през гора

След 1,7 км и 280 м денивелация се достига мястото за панорамен изглед.

Изглед към Несебър и Слънчев Бряг, от екопътеката край Свети Влас
Залез над Несебър и Слънчев Бряг
Изглед към полуострова на Несебър - Старият град
Изглед към полуострова на Несебър – Старият град

Оферти за хотели в Свети Влас


Booking.com

Оттук насетне маршрутът става доста по-полегат и се движи по билото на хълм. Преобладават открити обширни поляни. Скоро се достига до точка в която се срещат 3-те екопътеки.

Точката, където се срещат трите екопътеки край Свети Влас
Точката, където се срещат трите екопътеки

Една от възможностите е да се върнете в Свети Влас при автобусната спирка (отбелязана е на GPX файла с флагче ). Това е пътеката „Хилядолетна история“. Ако последвате зеления знак – поемате към Елените – това е пътеката „Величествен балкан“, накъдето води публикувания тук маршрут.

Скоро след това, се подминава следващия връх и отново ще се разкрият гледки към морето, но в околността на Елените.

Продължение на разходката в посока Елените
Продължение на разходката в посока Елените
Изглед към морето по екопътеката Свети Влас - Елените
Изглед към морето. Тук пътят достига най-високата си точка.
Свети Влас - Елените - планински маршрут
Продължаване по пътя надолу

Следва спускане към Елените през гора.

Постепенно спускане надолу и навлизане в гората.
Екопътека Свети Влас - Елените
Изглед към малък нос, намиращ се на север от Елените
Изглед към черноморския курорт Елените, находящ се в полите на Стара Планина
Изглед към курорта Елените – сгушен в полите на планината
Другата част на курорта, граничеща с морето
Спускане надолу към асфалтовия път
Изход на екопътеката към автомобилния път. Това е точно на отбивката водеща към плаж "Левант"
Изход на автомобилния път. Това е точно срещу отбивката вдясно водеща към плаж „Левант“
Свети Влас - плаж Левант
Изглед към плаж „Левант“ през есента, когато осъществихме разходката

РекламаОпазване на природата

Територията през която преминава маршрута има статут на гора. Точните граници могат да се видят тук https://gis.wwf.bg/mobilz/ (слой „Гори в България“ трябва да е включен). При преминаване, съгласно правилата определени от Община Несебър е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на природните дадености. Могат да бъдат прочетени на указателните табели по маршрута (на снимката по-горе). 

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не безпокойте дивите животни, не рушете скалните образувания и не палете огън извън определените за това места. Имайте грижата след вас мястото да изглежда така, както сте го заварили.


При излизане на асфалтовия път – може да се използва като по-лесен начин за връщане обратно в Свети Влас. Дължината е около 4 км и е почти изцяло равен.

Връщане обратно към Свети Влас по асфалта
Поглед към хълмовете, които „покорихме“

Продължение на разходката


В посока юг, наблизо, и по наша преценка, интересни за посещение са:

  1. Гр. Несебър ( 10 км на юг) с неповторимата си старинна атмосфера и множеството си запазени исторически постройки.
  2. Гр. Поморие ( 25 км на юг) с многобройните си исторически забележителности, хубави плажове с чиста вода и езерото – дом на редки птици.
  3. Плажът Иракли ( 29 км на север), който е считан за един от най-красивите диви плажове по Българското Черноморие.
  4. Нос Емине ( 36 км на север), до село Емона, от където се разкриват хубави гледки към морето и стръмните брегове на носа. 

Забележка: До нос Емине може да се достигне и по друг начин, подходящ за планинари и приключенци. За целта трябва да се тръгне по планинска пътека 11 км започваща от близкия курорт Елените. За момента не сме преминавали този маршрут и не можем да изкажем впечатления.На този сайт могат да се видят снимки и GPX файл .

ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата електронна Google карта, където всички обекти за които сме писали са отбелязани с насочващи маркери. За да сметнете разстоянията до тях използвайте тук приложената пътна карта с калкулатор.

Реклама


Вашият коментар