Свети Влас – съчетание между планина и море

Свети Влас е град на Южното Черноморие, който за последните 20 години се превърна от малко село в голям курорт. Мястото привлича туристи с добрите си условия за отдих на море, водни спортове и еко туризъм.
Разположенито му в полите на Стара планина предоставя възможности за разходки по стръмни планински пътеки с прекрасни панорами към морския бряг. Въздушните течения между морето и планината оказват очистващ ефект върху местния въздух. Специалисти го определят като изключително лековит, а до скоро в Свети Влас е имало санаториум за лечение на белодробни заболявания.
Непосредствената близост на древния град Несебър предоставя още опции за разнообразяване на престоя с разглеждане на исторически забележителности.

Какво да видим в Свети Влас – карта, забележителности и плажове


Тук приложената карта би могла да бъде добро помагало за навигация в града. Всички забележителности, които са описани по-надолу, са отбелязани на картата, като местоположение. Към всяка забележителност има бутонче за навигация.

Бутончетата са наречени „ОТВЕДИ МЕ“. Кликването върху тях довежда до автоматично зареждане на координатите на обекта, във вашия смартфон. Активира се приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“.


Град Свети Влас отстои на 6 км северно от Слънчев Бряг и 3 км южно от Елените, а от Несебър е на 10 км. Има редовни автобуси до съседните селища, както и богат избор като места за настаняване – хотели, къщи за гости, апартаменти под наем и др.
Градът разполага и с много места за хранене- ресторанти, бистра, пицарии, заведения за бързо хранене и др. Нощният живот тук също е активен – в клубовете и дискотеките се правят разнообразни партита с гостуващи диджеи.

Забележителности в Свети Влас


Плажовете на Свети Влас


Това са 3 плажа отделени един от друг и се намират в южната страна на градчето.

Централен плаж Свети Влас


Това е най-дългият плаж на Свети Влас с дължина 2,2 км. Широчината варира от 5 м до 50 м и достига до курорта „Слънчев Бряг“ на юг.

Част от Централния плаж на Свети Влас. На хоризонта се вижда полуострова на Старият Несебър
Част от Централния плаж на Свети Влас. На хоризонта се вижда полуострова на Старият Несебър
Друг изглед към Ценатрлен плаж на Свети Влас
Друг изглед към Ценатрлен плаж

BgNatureTrip представя:


Най-добрите български видео игри - приключенски в Google Play
Най-добрите български игри - приключенски в Google Play

Северен плаж

Намира се в непосредствена близост до яхтеното пристанище „Марина Диневи“. Дължината му е 240м, а максималната широчина достига 120 м. Има зона с чадъри и зона за свободно разполагане на хавлиите.

Северен плаж на Свети Влас
Северен плаж на Свети Влас
Северен плаж на Свети Влас
Северен плаж на Свети Влас заснет от стръмните склонове, които го обграждат

Плаж Изток

Представлява съвсем малко плажче с дължина 200 м и широчина 15 м. Непосредствено зад него са разположени хотелски комплекси.

Плаж Изток в Свети Влас
Плаж Изток в Свети Влас
Плаж Изток в Свети Влас
Северно от плажа са стръмни склонове, които достигат до плаж Левант ( плаж Робинзон в миналото)

BgNatureTrip представя:


Най-добрите български игри с приключения в Google Play
Най-добрите български игри - безплатни за телефон в Google Play

Яхтено пристанище „Марина Диневи“


Гостите на Свети Влас могат да наемат тук катери за разходки, с които да си направят малък круиз в Несебърска акватория. Модерното пристанище осигурява места за акостиране на местни ветроходни яхти и катери, както и за гостуващи яхти, които пристигат тук от други морета. Общият капацитет на пристанището е 250 лодки. Ежегодно „Марина Диневи“ е точка от маршрути на международни и местни регати и тук акостират яхти от най-различен клас.

Яхтеното пристанище "Марина Диневи" в Свети Влас
Яхтеното пристанище „Марина Диневи“

Църквата Св. Атанасий


Старинната църква е изграден от камък през 1864 г. и сега е действаща.

Църквата Св. Атанасий в Свети Влас
Църквата Св. Атанасий
Църквата Св. Атанасий в Свети Влас
Страничен изглед към църквата

Продължение на разходката


За разнообразяване на престоя в околностите на Свети Влас може да се направи разходка по планинските екопътеки, чиито начало е в покрайнините на самото градче.


Наблизо, и по наша преценка, интересни за посещение са:

  1. Гр. Несебър (10 км на юг) с неповторимата си старинна атмосфера и множеството си запазени исторически постройки.
  2. Курорт Елените за още една възможност за екоразходка до дивия плаж Емона
  3. Гр. Поморие (25 км на юг) с многобройните си исторически забележителности, хубави плажове с чиста вода и езерото – дом на редки птици.
  4. Плажът Иракли (29 км на север), който е считан за един от най-красивите диви плажове по Българското Черноморие.
  5. Нос Емине (36 км на север), до село Емона, от където се разкриват хубави гледки към морето и стръмните брегове на носа.
  6. Гр. Обзор (35 км на север), в чиито околности има прелестни диви плажове и кратка планинска екопътека.
  7. Забележка: До нос Емине може да се достигне и по друг начин, подходящ за планинари и приключенци. За целта трябва да се тръгне по планинска пътека 11 км започваща от близкия курорт Елените. В тази наша публикация описваме част от маршрута.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама

Вашият коментар