Обзор – обширни плажове, гори и антична история


Град Обзор е привлекателно място за почивка на море, разходки сред природата и разглеждане на исторически забележителности. В неговите околности има няколко диви плажа, сред които и известният Иракли. Той е и един от морските курорти с най-дълги плажове. Има репутация на спокойно градче с добра инфраструктура и е предпочитан от семейства с деца.
Разположението на Обзор в полите на Стара планина и наличието на горска екопътека с много удобства може да внесе разнообразие в морската ваканция. Освен това Обзор има и богата история – свидетелство за това са византийските бани, руини на крепостни стени и находките в музея.

Какво да видим в Обзор – карта, плажове и забележителностиПланирайте посещението на мястото или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Град Обзор е на територията на община Несебър. Отстои на 11 км северно от плаж Иракли и 7 км южно от град Бяла, а от Бургас е на 70 км. Той е най-северната точка на Бургаска област и се приема като граница между Южното и Северно Черноморие. Има редовни автобуси до съседните селища, както и богат избор като места за настаняване – хотели, къщи за гости, апартаменти под наем и др.
Градът разполага и с много места за хранене- ресторанти, бистра, пицарии, заведения за бързо хранене и др.

Преобладава ниското строителство – малки двуетажни къщи и вили с двор. Високите хотели и комплекси са предимно в северните покрайнини.

Плажовете на Обзор


Те са едни от най-дългите по родното Черноморие, като общата им дължина е 8 км , а широчината им достига 50 м. Плажовете са три – Централен плаж , Южен плаж и напълно дивият плаж в защитена местност „Смриките“. Отделени са един от друг с каменисти, но проходими ивици по 200 м дължина.

Централен плаж

Дълъг е 4,3 км и достига до съседния курорт Бяла. Има зони с чадъри и шезлонги и зони за свободно разполагане на хавлията. По плажа има множество капанчета и барове, които предлагат храна и напитки. Това, което бе приятна почуда за нас и отличава Обзор от почти всички други курортни градове по Южното Черноморие е наличието на крайбрежна алея за разходки, която върви успоредно на плажа. Разхождайки се по нея, човек може спокойно и ясно да наблюдава морето и плажа. По повечето други курорти, например, гледката към морето се скрива от малки частни ресторанти и павилиони.

Централен плаж на Обзор - зона с чадъри и шезлонги
Централен плаж на Обзор – зона с чадъри и шезлонги. Зад плажа преминава крайбрежна алея за разходки
Централен плаж Обзор
Централен плаж – зона за свободно разполагане на хавлиите

Южната част на Централен плаж е по-спокойна и неохраняема.

Южна част на Централен плаж Обзор
Южна част на Централен плаж – рядко населена и неохраняема
Южен край на Централен плаж- обвит в зелени склонове
Южен край на Централен плаж- обвит в зелени склонове

Южен плаж и плаж в защитена местност „Смриките“

Падат се южно от Централен плаж. Отделени са от Централен плаж с камениста 200 метрова ивица. Южен плаж е дълъг 2,5 км, а плажът в местността „Смриките“ – 1 км.

По-голямата част от просторният Южен плаж е дива и неохраняема. Това е причината да се посещава от търсещите усамотение и тишина летовници, а също и нудисти. Обградена е от високи, гористи склонове. На юг от Южен плаж се намира защитената местност „Смриките“, чиито плаж е още по-изолиран и див. Повече информация за двата плажа може да се намери от този репортаж, в който описваме цялото си обхождане на крайбрежието от Обзор до плажа Иракли. На-лесният начин за достъп до тези два плажа е от Хотелският комплекс „Марина Сандс“ и Къмпинг „Чайка“.

Южен плаж на Обзор - див и неохраняем
Южен плаж на Обзор – дивият участък е 1,5 км
Непокътнат девствен плаж в защитена местност Смриките

Настаняване в Обзор


Booking.com

Забележителности в Обзор


Ранновизантийски бани

Открити случайно през 2013 г. при ремонт на водопровод в центъра на града. Сега са разкрити и могат да се наблюдават от туристи. Построени през V в. сл. Хр. и използвани до края на VI в. Строителите му са изградили хипокаустна система за подово отопление – двоен под с циркулиращ отдолу топъл въздух.

Разкритието е на площ 150 м2, но се предполага, се че това е само част от огромен античен СПА комплекс с площ 1000 м2. Има хипотеза, че в античния Обзор е имало резиденция на византийските императори, които са ползвали този комплекс.

Ранновизантийски бани в Обзор
Ранновизантийски бани (терми)

Руини на крепостна стена обсаждала града

Могат да се наблюдават в южния край на Централен плаж на Обзор. Към момента на нашето посещение видяхме, че скоро са били правени разкопки от горната страна и навярно в следващите години ще има още за разглеждане.

Руини на крепостна стена
Руини на крепостна стена – зад Централен плаж

Съвсем малко останки на друга крепост – средновековната Козяк видяхме по екопътеката „Калето“, за която ще разкажем в следващата си публикация.

Църквата Св. Йоан Предтеча

Красивата, висока бяла църква се намира в центъра на града, в чудесен малък парк с високи вековни дървета. Построена е през 1904 г. на мястото на по-ранен храм. В строежа на новата църква, местните жители са вложили собствени средства и труд. Преди това, единствената църква в селото се е помещавала в частна къща.

Църквата Св. Йоан Предтеча в Обзор
Църквата Св. Йоан Предтеча

Паркът зад Централен плаж

Това е просторен парк с малко изкуствено езеро, алеи, зеленина и множество пейки за отмора. Харесвано място за следобедни и вечерни разходки.

Историческа справка за Обзор


Създаване и Античност

Траките от племето нипси създават тук град с името Наулохас близо 3000 г. пр. Хр. Находки от това време могат да се наблюдават в музея на Обзор.
По-късно идват гърците от гр. Месамбрия и създават тук колония – V – IV в. пр. Хр. Според римският учен Плиний Стари тя се наричала Хелиополис (градът на слънцето). А според други източници нейното име било Навлох, като наследство от предходното име Наулохас.
През Римско време – I в. пр. Хр. – IV в. сл. Хр. градът се е наричал Теополис (Божият град) , предполага се – имало е светилище на Юпитер ( върховният бог в римския пантеон). Основни отрасли за града по това време са били земеделие, скотовъдство и грънчарство.
Това име се запазило и след приемането на християнството (IV в. сл. Хр.) когато населението на града било покръстено от епископския център Анхиало ( Поморие). Името „Божи град“ кореспондирало добре с новата вяра в един върховен бог, каквато е християнството. По това време тук е имало раннохристиянска базилика.

Средновековие

По времето на Първата Българска държава ( 681 – 1018) българите са изградили тук защитен вал. В наши дни изследователи виждат неговите останки започващи от левия бряг на река Двойница и достигащи съседната река Перперидере ( между Обзор и Бяла). По времето на хан Тервел ( 700 – 721 ) тук е била гранична зона между България и Византия. Хан Крум (803 – 814) разширява територията по Черноморието още на юг достигайки до Ахтопол.

През XIII в българите именоват крепостта край днешен Обзор с името Козяк. Нейните руини могат да се наблюдават в наши дни в края на екопътеката „Калето“.
Впоследствие с името Козяк е наречен и градът. Тук е имало пристанище в което са акостирали венециански и генуезки кораби. Доставяли са платове, а са купували дървен материал, вино и пшеница.

По турско робство, селището получава името Гьозекен (в превод от турски означава „всеглед, обзор“). По това време е било село.

Ново време

След Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни (1912-1913) село Гьокезен е населен с бежанци от Източна Тракия подобно на повечето градове по Черноморието.
Приема името Обзор когато през 30-те години на XX век имената на всички селища по Черноморието са побългарени. По това време е построена и първата почивна станция и започва постепенното формиране на Обзор като курортно селище за морелечение.

Продължение на разходката

Край Обзор могат да бъдат посетени:

  1. Южен плаж Обзор и девственият плаж в местността „Смриките“
  2. Горската екопътека, която започва от Обзор и води до хълм „Калето“

В посока юг, наблизо, и по наша преценка, интересни за посещение са:

  1. Плажът Иракли (10 км), който е считан за един от най-красивите диви плажове по Българското Черноморие.
  2. Нос Емине (18 км), до село Емона, от където се разкриват хубави гледки към морето и стръмните брегове на носа.
  3. Град Св. Влас (35 км), където има планинска екопътека с изгледи към морето. Пътеката има няколко разклонения, едно от които води към курортно селище Елените
  4. Град Несебър (41 км) с неповторимата си старинна атмосфера, множеството си запазени исторически постройки и приятен плаж.

В посока север, наблизо, но извън обхвата на нашия сайт, интересни за посещение са:

  1. Гр. Бяла ( 7 км )
  2. Дивият плаж Кара дере (12 км)
  3. Село Шкорпиловци ( 37 км) , където има дълъг плаж с дължина 13 км
  4. Устието на река Камчия ( 40 км), където може да се направи разходка с лодка по реката. Устието се намира на същата плажна ивица, на която е и Шкорпиловци.

ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата електронна Google карта, където всички обекти за които сме писали са отбелязани с насочващи маркери. За да сметнете разстоянията до тях използвайте тук приложената пътна карта с калкулатор.

Вашият коментар