Синеморец: Устието на река Велека

Устието на река Велека се смята за едно от най-прелестните кътчета по Черноморието. То е защитена местност и част от Природен Парк Странджа. За хубава панорамна фотография на местността включваща пясъчната коса е необходимо да се използва пътеката преди навлизане в Синеморец.

Къде се отива за добър изглед към устието на река Велека и пясъчната коса – карта, маршрут и GPX файл


Преди стоманения мост (в посока от Ахтопол – Синеморец) има малка отбивка вляво където може да се спре. Точното място фигурира в Google Street и може да се види на този линк. Оттук започва пътеката дълга около 1,5 километра и минаваща през гора. Отнема около 15-20 минути да се премине.

Препоръчваме през летния сезон левият завой да се прави с повишено внимание поради много натоварения трафик. По-безопасно би било да се отиде до село Синеморец, където по-лесно би могъл да бъде направен обратния завой!

Бутонът активира приложението за навигация „Google Mapsвъв вашия смартфон с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви помогне лесно да намерите началото на пътеката, което в случая може да е напълно достатъчно.

При необходимост от навигация за цялата пътека – използвайте тук приложения GPX файл

 


Реклама



В края на пътеката се разкрива прекрасна панорама на пясъчната коса, която разделя река Велека от морето. Това е един от най-популярните изгледи от Синеморец и р. Велека. Снимка с такава композиция можете да видите на много реклами.

Горска пътека около устието на Велека
Пътеката през гората, която води към панорамния изглед

Изглед от Синеморец и устието на река Велека


Устието на Велека при Синеморец
Устието на река Велека при Синеморец – изглед от северната страна от стръмните скали
Още един изглед към устието на река Велека, Синеморец
Още един изглед към устието на река Велека

По последни наблюдения (април 2018) – пътеката е доста затревена на места, а ако е валяло дъжд скоро – има образувани големи кални локви.

Препоръчваме при нейното посещение през летния сезон да сте снабдени със: закрити туристически обувки или маратонки, дълги панталони, спрей против насекоми, шапка и очила, които поне малко да ограничат нахалните мушици и комари.

Реклама



Опазване на защитената местност

Целият район около устието  попада в „Защитена местност Устието на река Велека“, който е част от Природен Парк Странджа .Поради тази причина при посещение на мястото  е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на уникалните природни дадености. Повече информация за тях, както и за границите на защитената местност може да се намери тук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън и имайте грижата след вас мястото да изглежда така, както сте го заварили.

Втори начин за достигане високите скали за хубава панорама


За достигане до високите скали с хубавия изглед към устието на река Велека има и друг път. Той е свързан с прекосяването на река Велека, чиято дълбочина е силно променлива величина, в зависимост от сезона, количеството валежи и др. За целта трябва да се тръгне по северния плаж на Синеморец, да се премине по цялата плажна ивица и да се прекоси река Велека на посоченото по-долу място. Оттам се тръгва по тясна пътечка, която се включва в пътеката описана по-горе. Ние лично не сме прекосявали Велека, съвсем случайно намерихме това разклонение на горската пътека при последното ни посещение в района през април 2018.

Друг начин за достигане на панорамата към устието на река Велека – карта, маршрут и GPX файл

Дължината на пясъчната ивица е 700 м, а от брега долу до високите скали горе се върви още около 400 м.

Южната страна на плаж Косата до устието на Велека
Изглед към плажа от южната страна . Оттук до устието на река Велека се върви 700 м.  Вляво на снимката се виждат скалите съставляващи известното образувание Сфинксът. За да се види от подходящ ъгъл трябва да се слезе долу на пясъка. Повече информация и снимка – в публикацията за Синеморец.

Устието на река Велека отблизо


Устието на Велека фотографирано юни
Поглед към устието на река Велека от пясъчната ивица долу
Устието на река Велека долу
Другият бряг на Велека. Оттук можете да се изкачите горе на скалите за хубавия изглед. Каква е дълбочината на Велека и може ли да бъде прегазена към настоящ момент – не знаем, но ще очакваме Вие да ни споделите. Препоръчваме при нейното прекосяване да носите маратонки в ръка – със сигурност ще ви потрябват после

При нашето посещение през пролетта по пътя нагоре от брега имаше доста кални локви и треви. Ако смятате да направите тази разходка препоръчваме да не тръгвате натам боси.

Реклама



Продължение на разходката

От тук има екопътека в северна посока, достигаща до Ахтопол и дълга 5 км. По нея могат да се наблюдават вулканични образувания по извивките на морския бряг, за повече информация – оттук . Тръгвайки от Ахтопол – това е трета възможност за достъп до панорамата към устието река Велека.

Ако планирате по дълъг престой в Синеморец, можете да разнообразите почивката си с още приключения – разходете се с лодка по река Велека, или се разходете по екопътеката край брега й, посетете дивите плажове Липите и Листи, идете до АхтополВарвара или Царево.

На 6 км в южна посока се намира известния плаж Силистар. Той притежава прекрасни природни дадености и може да бъде достигнат с автомобил.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама



Вашият коментар