От Ахтопол до Синеморец – екопътека край вулканични образувания

В Ахтопол, при рибарския пристан в близост до фара, е началото на маршрута, където може да се паркира автомобил. Върви се в южна посока по извивките на множество малки и фиордообразни заливи  със спускания и изкачвания,  а в края се достига стръмен бряг от който се разкрива прелестна гледка към устието на река Велека.

Къде се намира екопътеката Ахтопол -Синеморец – карта, маршрут и gpx файл 
Свали
GPX файл

ПОЛЕЗНО: За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте този линк.

Планирайте посещението на обекта или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Дължината на пътя от Ахтопол до панорамата при устието на Велека е 5 км, а времето за изминаване – 2 часа.

От устието на Велека – до центъра на Синеморец, където има автобусна спирка  – 2,7 км. Има възможност разходката да се комбинира с плаж на устието на Велека и да се стигне до центъра на Синеморец по пясъка. За целта трябва да се прегази реката, чиято дълбочина е много променлива величина и трябва да се провери на място.

Рибарски пристан на Ахтопол
Ахтопол – рибарски пристан с фара в далечината
Началото на екопътеката за наблюдение на вулканични образувания край Ахтопол
Началото на екопътеката на юг от рибарския пристан

По пътеката могат да се наблюдават геоложки феномени – следствие от вулканичната дейност на кратера „Голямата папия“  ( в настоящето връх до с. Бродилово) преди 80 милиона години в периода на Горната креда. Вертикално застинали лавови потоци, които достигат морското дъно, брекчи, вулкански бомби и дайки (около устието на р. Велека) са само част от нещата, които могат да се видят.

Посетете екопътеката край Ахтопол, наблюдавайте интересни скални образувания и устието на река Велека

Местността Ярото
Фиордообразен залив в местността Ярото
Заливът Ахтос
Залив Ахтос, където има рибарски лодки. До този залив има и пряк черен път от шосето, за нуждите на рибарите
Залив Ахтос от север
Залив Ахтос от северната страна с множетсво издигащи се от морето малки скали
Между Ахтос и устието на Велека
Плаж преди устието на Велека
Малко плажче накрая, точно преди устието на Велека

Тъй като почти цялата пътека е през тревни площи и няма дървета които да пазят сянка, то подходящо време за преминаване е сутрин или късния следобед, когато слънцето напича по-слабо. Наред с красотата на скалните образувания, за съжаление, на доста места хубавите изгледи биват загрозени от купищата пластамсови отпадъци изхвърлени от теченията в малките заливи. Друго неприятно обстоятелство е свързано с множеството пасящи крави и коне, чиито екстременти трябва да се избягват.

Пасящ добитък по пътеката между Ахтопол и Синеморец
Пасящи коне в тревните площи през които преминава пътеката Ахтопол – Синеморец

В края на пътеката ще се озовете на един от най-красивите кътове по Черноморието – устието на река Велека

Устието на река Велека през лятото
Устието на река Велека през лятото. Както се вижда – през този сезон реката е с ниско ниво и дълбочината при самото устие е плитка
Устието на река Велека
Устието на река Велека през пролетта, когато нивото на реката е доста по-високо.

Ако желаете да посетите плажа долу, приложеният по-долу маршрут ще ви свърши работа. Както споменахме по-горе това е свързано с прекосяването на река Велека. Открихме съвсем случайно това разклонение през пролетта, но ние лично не сме газили в реката и не можем да кажем каква е дълбочината й на това място. Ако прекосите цялата плажна ивица, може да се стигне  до центъра на Синеморец, където има автобусна спирка за връщане обратно в Ахтопол. Общата дължина на този преход е 2 км.

Как се слиза от високите скали край устието на Велека към плажа долу

Свали 
GPX файл

Устието на река Велека долу
Слизайки от високите скали се озовахме на този бряг на Велека. Оттук трябва да се прекоси реката за да се стигне до пясъчната ивица на Северен плаж на Синеморец

Другият начин да се придвижите до Синеморец е да се премине през гората до излизане на главното шосе Ахтопол – Синеморец – оттам по металния мост над река Велека и след кратко вървене да се навлезе в с. Синеморец към автобусната спирка (този маршрут е указан в първия GPX файл). Дължината на този преход е 2,7 км. По последни наблюдения пътеката през гората не е в добро състояние – доста затревена е на места, възможно е и да има големи кални локви. Ако планирате да я преминете през лятото – добре е да сте снабдени със: закрити туристически обувки или маратонки, дълги панталони, спрей против насекоми, шапка и очила, които поне малко да ограничат нахалните мушици и комари.

Повече информация за разписания на автобусите:  https://www.tsarevo.info/obshtestveni-uslugi/razpisanie-na-avtobusi-i-marshrutki/marshrutki-ahtopol-sinemorets-sinemorets-ahtopol

Повече информация за геоложките феномени – доклад на МГУ – София – от този линк: http://www.mgu.bg/sessions/12/01/vjbvkkds.pdf

Друга интересна екопътека в района на Синеморец, където също могат да се наблюдават красиви заливи и вулканични образувания е тази водеща към дивия плаж „Липите“, а по нейното продължение се достига и до плаж „Листи“ и „Силистар“.

Допълнителна информация за устието на река Велека

Информация за разходка с лодка по река Велека.

Ако планирате по-дълъг престой в Ахтопол, можете да посетите и близко намиращите се Царево и Варвара, за още хубави плажове, гледки и забележителности.


Booking.com

Правейки резервация чрез приложените в сайта линкове, Вие спомагате за разширяването му и допълването с още материали

Вашият коментар