Ахтопол – Синеморец – екопътека край вулканични образувания

В Ахтопол, при рибарския пристан в близост до фара, е началото на маршрута, където може да се паркира автомобил. Върви се в южна посока по извивките на множество малки и фиордообразни заливи  със спускания и изкачвания,  а в края се достига стръмен бряг от който се разкрива прелестна гледка към устието на река Велека.

Къде се намира екопътеката Ахтопол – Синеморец – карта, маршрут и gpx файл


 


Реклама



Дължината на пътя от Ахтопол до панорамата при устието на Велека е 5 км, а времето за изминаване – 2 часа.

От устието на Велека – до центъра на Синеморец, където има автобусна спирка  – 2,7 км. Има възможност разходката да се комбинира с плаж на устието на Велека и да се стигне до центъра на Синеморец по пясъка. За целта трябва да се прегази реката, чиято дълбочина е много променлива величина и трябва да се провери на място.

По пътеката могат да се наблюдават геоложки феномени – следствие от вулканичната дейност на кратера „Голямата папия“  ( в настоящето връх до с. Бродилово) преди 80 милиона години в периода на Горната креда. Вертикално застинали лавови потоци, които достигат морското дъно, брекчи, вулкански бомби и дайки (около устието на р. Велека) са само част от нещата, които могат да се видят.

Началото на екопътеката Ахтопол - Синеморец на юг от рибарския пристан
Началото на екопътеката на юг от рибарския пристан

Реклама



Посетете екопътеката край Ахтопол, наблюдавайте интересни скални образувания и устието на река Велека


Реклама



Местността Ярото
Фиордообразен залив в местността Ярото
Заливът Ахтос
Залив Ахтото, където има рибарски лодки. До този залив има и пряк черен път от шосето, за нуждите на рибарите
Северен край на залив Ахтото
Северен край на залив Ахтото
Залив Ахтос от север
Залив Ахтото от южната страна с множество издигащи се от морето малки скали
Между Ахтото и устието на Велека
Плаж преди устието на Велека
Малко плажче накрая, точно преди устието на Велека

В края на пътеката ще се озовете на един от най-красивите кътове по Черноморието – устието на река Велека

Устието на река Велека, Синеморец през лятото
Устието на река Велека

Реклама



Тъй като почти цялата пътека е през тревни площи и няма дървета които да пазят сянка, то подходящо време за преминаване е сутрин или късния следобед, когато слънцето напича по-слабо. Наред с красотата на скалните образувания, за съжаление, на доста места хубавите изгледи биват загрозени от купищата пластмасови отпадъци изхвърлени от теченията в малките заливи. Друго неприятно обстоятелство е свързано с множеството пасящи крави и коне, чиито екстременти трябва да се избягват.

Пасящ добитък по пътеката между Ахтопол и Синеморец
Пасящи коне в тревните площи през които преминава пътеката Ахтопол – Синеморец

Устието на река Велека


Устието на река Велека при Синеморец - най-прелестното кътче по Българското Черноморие
Устието на река Велека през лятото. Както се вижда – през този сезон реката е с ниско ниво и дълбочината при самото устие е плитка
Устието на река Велека
Устието на река Велека през пролетта, когато нивото на реката е доста по-високо.

Ако желаете да посетите плажа долу, приложеният по-долу маршрут ще ви свърши работа. Както споменахме по-горе това е свързано с прекосяването на река Велека. Открихме съвсем случайно това разклонение през пролетта, но ние лично не сме газили в реката и не можем да кажем каква е дълбочината й на това място. Ако прекосите цялата плажна ивица, може да се стигне  до центъра на Синеморец, където има автобусна спирка за връщане обратно в Ахтопол. Общата дължина на този преход е 2 км.

Как се слиза от високите скали край устието на Велека към плажа долу



Устието на река Велека долу
Слизайки от високите скали се озовахме на този бряг на Велека. Оттук трябва да се прекоси реката за да се стигне до пясъчната ивица на Северен плаж на Синеморец

Другият начин да се придвижите до Синеморец е да се премине през гората до излизане на главното шосе Ахтопол – Синеморец – оттам по металния мост над река Велека и след кратко вървене да се навлезе в с. Синеморец към автобусната спирка (този маршрут е указан в първия GPX файл). Дължината на този преход е 2,7 км. По последни наблюдения пътеката през гората не е в добро състояние – доста затревена е на места, възможно е и да има големи кални локви. Ако планирате да я преминете през лятото – добре е да сте снабдени със: закрити туристически обувки или маратонки, дълги панталони, спрей против насекоми, шапка и очила, които поне малко да ограничат нахалните мушици и комари.

Опазване на защитената местност

Целият район от Ахтопол до устието на Велека  попада в „Защитена местност Устието на река Велека“. Поради тази причина при посещение на мястото  е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на уникалните природни дадености. Повече информация за тях, както и за границите на защитената местност може да се намери тук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Допълнителна информация

Повече информация за разписания на автобусите: http://avtogaratsarevo.eu/

Повече информация за геоложките феномени – доклад на МГУ – София – от този линк: http://www.mgu.bg/sessions/12/01/vjbvkkds.pdf

Продължение на разходката

Друга интересна екопътека в района на Синеморец, където също могат да се наблюдават красиви заливи и вулканични образувания е тази водеща към дивия плаж „Липите“, а по нейното продължение се достига и до плаж „Листи“ и „Силистар“.

Допълнителна информация за устието на река Велека

Информация за разходка с лодка по река Велека.

Ако планирате по-дълъг престой в Ахтопол, можете да посетите и близко намиращите се Царево и Варвара, за още хубави плажове, гледки и забележителности.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


One thought on “Ахтопол – Синеморец – екопътека край вулканични образувания

  1. Росина Шатърова 13.09.2019 at 14:09

    Страхотна статия, благодаря на автора! Изключително полезна. А маршрутът е много приятен.

Вашият коментар