Кости: Маршрут към Голямата аязма – светилището на нестинарите

Друга възможност за туристически преход край село Кости в Странджа планина е маршрутът към Голямата аязма във Влахов дол. Това е едно от трите най-свещени за странджанци места. Особено важно е за нестинарите, тъй като се счита че именно тук се е родил техният ритуал.

От 2005-та година насам на Голямата аязма бе възстановен един стар и забравен нестинарски обичай. Това е събирането на всички нестинари от околните нестинарски села. Това се прави всяка последната неделя на месец май, предшестваща празника „Св. Константин и Елена“. От всяко от нестинарските села – Българи, Кондолово, Граматиково, Сливарово и Кости тръгва нестинарско шествие. През последните години, поради малкото останали нестинари, към шествието се присъединява и нестинар от малко по-отдалеченото село Бродилово.

Посещението на мястото си заслужава на определената дата (неделята преди 3-ти юни) за да се види нестинарския обряд. През останалата част от годината преходът би могъл да бъде едно приятно прекарано време сред километри девствена природа и чист въздух.

Как се стига от Кости до Голямата аязма в Странджа – карта, маршрут и GPX файл



Реклама



Характеристика на маршрута


Дължината на прехода в едната посока е 10 км със 60 м денивелация. Времето за вземане е около 3 часа в едната посока. Пътят преминава край обширни поляни по поречието на река Велека, а в самия си край преминва през гъста широколистна гора. По наша преценка – маршрутът не е лек, поради голямата дължина и необходимостта от връщане обратно в Кости.

Препоръки

Почти целият път е широк и удобен и не се налага да се гази във високи треви – видно е, че пътят се използва и от офроуд автомобили. Подходяща екипировка за пътеката са туристически обувки или маратонки с грайфер, заради стръмния терен в самия му край. За всеки случай е препоръчително да се използва и репелент против кърлежи. През лятото е възможно да има цели рояци от досадни дребни мушици в гората, характерни за Странджа. Добре би било да се носят шапка и тъмни очила, които донякъде биха могли да ви предпазят.

Употребата на GPS или помощта на водач са задължителни тъй като има много разклонения и на места не много е ясно кой път трябва да се хване.

Внимание: Възможно е по пътя да се упражнява групов лов от 01.10 до 28.02 и индивидуален лов целогодишно – виж най-долу.

Описание на маршрута

Мостът в западния край на село Кости за прекосяване на река Велека
Изглед към околните възвишения
По-голямата част от маршрута преминава край открити ливади край река Велека

Реклама



Кратък участък през малка гора
Разклонението за Голямата аязма
Информационно табло
Крайният участък от маршрута преминава през приказно красива гора
Гъстата сенчеста гора в края на маршрута

Реклама



Храст със странджанска зеленика. Цъфтежът отдавна е отминал, при тази наша октомврийска разходка, останали са само вечно зелените листа. Снимка на разцъфнала странджанска зеленика може да се види тук

Голямата аязма във Влахов дол – едно от трите най-святи места в Странджа

В местността, всяко от нестинарските села си има олтар – „одърче“. Според местно предание, именно тук се е зародил огненият ритуал в знак на почит към светците Константин и Елена. Оттам са се разселили всички нестинари по околните села. Ето защо местните хора наричат това свято място „Родината“.

Одърчетата при Голямата аязма
Всяко от петте нестинарски села си има свое одърче
Информационно табло
Аязмото, където тече свещената вода
Изглед към малката рекичка Влахов дол – приток на река Велека
Рядка разновидност на папрат – т.нар. Волски език
Изглед към дола

Реклама



Опазване на природата

Тъй като целият район наоколо попада в границите на Природен Парк Странджа, Натура 2000 и по-голямата част от маршрута е гора, то при посещение в местността е наложително придържане към установения ред , чиито правила могат да бъдат прочетени на този линк.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън, не безпокойте дивите животни и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Внимание – възможно е да се провежда лов

В началото и края на маршрута видяхме табла указващи възможността за упражняване на лов. При евентуално посещение на обекта в активния ловен сезон – 01 октомври до 28 февруари е възможно да попаднете на ловни дружинки или да чувате изстрели в този район – извършва се групов лов. Макар и много рядко, в местността може да се извършва и индивидуален лов, като това е възможно да се случи във всеки един ден от годината – няма точно определен период.

Няма законова забрана за преминаване на туристи, но с оглед – избягване на излишни тревоги и ваша собствена безопасност е препоръчително да се позвъни на телефоните написани на информационното табло. 

Информационно табло към края на маршрута при разклона за Голямата Аязма

Транспорт до село Кости

До село Кости има и автобус, който тръгва сутрин и следобед от Царево, за повече информация може да се види този линк – http://avtogaratsarevo.eu/

Какво може още да се види край село Кости

Край село Кости можете също така да видите:

  1. Параклис Св. Илия и 14-те братя лъжници. На посочения линк ще намерите и кратка информация за село Кости, както и снимки на старите къщи и църквата, която е една от най-красивите в Странджа.
  2. Водопад Райков вир. Този маршрут също предоставя възможности да се види странджанска зеленика.
  3. Трета възможност е да се посети връх Дядо Вълчо и ЗМ Пирен край резерват Силкосия. Нейното начало е на 6 км от село Кости, по пътя към съседното село Българи. Преминава се през прелестна гора, където могат да се видят редки растителни видове. В тази местност има и още една хубава екопътека – през самия резерват Силкосия.
  4. Текстово описание на още маршрути край Кости може да се прочете от програмата на „Фестивала на зелениката“, който през 2019 се проведе именно тук.

Продължение на разходката

Ако от село Кости пътувате на изток към Царево (24 км) можете също така да посетите местността Марина река (11 км) , както и плажовете и  екопътеките в близките  Варвара (32 км), Ахтопол (37 км) , Синеморец (43 км), Приморско (39 км на север).

Ако оттук поемете на запад към Малко Търново (47 км) можете по пътя да се отбиете в селата Българи (7 км)Кондолово (14 км) и Граматиково (23 км) за още екопътеки и забележителности

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте опростена

За повече детайли вижте всички описани дестинации на нашата подробна

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар