Българи: Резерват Силкосия

Тук представяме една чудесна и кратка екопътека през резерват Силкосия, намиращ се на територията на Природен Парк Странджа. Пътеката е лесно достъпна, съвсем близо до шосето свързващо селата Българи и Кости. Освен екзотичното и рядко, вечнозелено растение странджанска зеленика, вървейки по нея могат да се срещнат и други редки ендемични видове – колхидски джел, червена пираканта, източен лопух и др. Срещат се и вековни дървета с дебели лиани увити около тях, което допълнително подсилва усещането за екзотика.

Тази пътека бе забравена в продължение на години, обрасла в гъста растителност и почти непроходима. През 2022 г. бе прочистена, като й бе придаден вид подходящ за туризъм по инициатива на туристическо дружество „Насам Натам“. По идея на същите, съвместно с МОСВ бе създадена още една екопътека през този резерват ( информация – най-долу).

Къде се намира туристическата пътека в резерват Силкосия в Странджа


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви бъде от полза само за да намерите началото на черния път.

При необходимост от навигация за целия маршрут използвайте приложения GPX файл


Реклама



Информация за маршрута

Началото на маршрута е при отбивка от асфалтовия път между село Българи и Кости. Тя се намира на 2 км от село Българи и 4 км от Село Кости. В самото начало има обширна поляна, където може да се паркира автомобил. Някои туристи оставят автомобилите си в село Българи и вървят пеш до отбивката, по асфалтовия път или по новата екопътека, която бе създадена през 2022 г. от ТД „Насам Натам“ (информация за нея – най-долу).

До село Българи може да се стигне и с автобус от Царево, който тръгва сутрин и следобед, с крайна спирка село Кости. За повече информация – http://avtogaratsarevo.eu/

От отбивката до началото на екопътеката са около 300 м. Целият описан тук маршрут е кръгов със следните характеристики:
Разстояние: 1,4 км в едната посока
Денивелация: 60 м ; Времето за преминаване е около 30 минути . Препоръчително е човек да бъде обут с туристически обувки или закрити маратонки с грайфер, дълги панталони, както и да се предвиди спрей против кърлежи. Пътеката бе прочистена наскоро, но все още не е добре утъпкана и на места се върви през ниска трева.
Най-подходящ за разходката е месец май, когато е цъфтежа на странджанската зеленика. При разходка през лятото – възможно е да има цели рояци от досадни дребни мушици, характерни за Странджа. Добре е през този сезон да се носи шапка и очила, които да ги ограничават.

Спрямо останалата част от Странджа двете екопътеки през резервата имат едно важно предимство при желание за туризъм през ловния сезон ( 01.10 – 28.02). Тъй като в резерватите е забранен лова – то преминавайки по тях – няма опасност да попаднете на ловци.

Пътеката е едната от двете разрешени такива към настоящ момент. Тъй като резерватът е със строг режим, то в него е забранена всякаква човешка дейност, с изключение преминаване само по определените от МОСВ две екопътеки. Тук представяме едната от тях.

Резерват Силкосия е най-старият резерват в България. Обявен е за такъв още през 1933 г. „…поради особено ценните и редки горски дървесни породи, както и поради характерната храсталачна и тревна растителност, които представляват грамаден интерес от дендрологично, флористично, фитогеографско и екологическо гледище…“ (Извадка от заповедта)

Информационно табло за резерват Силкосия близо до шосето
Информационно табло за резерват Силкосия близо до шосето
Стартът на екопътеката преминаваща през резерват Силкосия. Намира се на около 300 м от шосето. Дърветата са маркирани със синьо-бяла боя
В началото на екопътеката могат да се видят няколко вековни дървета с дебели лиани увити около тях

Реклама



Още едно дърво с лиани
Следва спускане надолу по тясна пътечка. На места е трудно различима, но пък маркировката е много подробна

Тук попаднахме на множество представители на странджанска зеленика – вид рододендрон, който вирее тук , естествено, от милиони години. Някога ( през терциерния период преди 65 милиона години) е населявал цяла Европа, но сега вирее единствено в Странджа и Кавказ.

Масивите със странджанска зеленика. През тази октомврийска наша разходка цъфтежът вече отдавна е преминал – останали са само вечно-зелените листа.

Реклама



Разцъфнала странджанска зеленика заснета през месец май, но на друго място в Странджа
Странджанска зеленика отблизо, в цялата си прелест, разцъфнала през месец май

Успяхме да видим и колхидски джел и червена пираканта, които също са редки и защитени видове

Колхидски джел – Ilex colchica – рядък и застрашен вид в България
Червена пираканта – Pyracantha coccinea

Реклама



Връщане в началната точка на маршрута

Пътеката излиза на шосето, което свързва село Българи със село Кости. За връщане в началната точка на маршрута се върви около 400 м нагоре.

Мястото, където пътеката излиза на шосето. Има информационно табло.
Шосето пресичащо резерват Силкосия

Опазване на резерват Силкосия

При посещение на пътеката в резерват Силкосия е необходимо придържане към режима на дейности.

Накратко: забранено изхвърляне на отпадъци, палене на огън, бивакуване, късане на растения, отклоняване от определените пътеки и произволно навлизане в гората, безпокойство на дивите животни. Повече информация относно останалите правила в резервата  може да се прочете оттук или от Плана за неговото управление.

Продължение на разходката

След преминаване на кръговия маршрут и връщане в началната точка има две опции за продължение на разходката:

  1. Може да се продължи направо по черния път към връх Дядо Вълчо и защитена местност Пирен. Повече информация от линка.
  2. Връщане в село Българи през резерват Силкосия по другата екопътека. Информация за нея, както и карта на маршрута може да се разгледа тук (сайта на РИОСВ – Бургас) Точните координати на новия маршрут фигурират и в картата на BGMountains. За да се инсталира тази карта на смартфона и да се ползва при полеви условия може да се прочете това описание за работа с Oruxmaps.

В село Българи (2 км) могат да се разгледат църквата, нестинарския конак и старите къщи. Северно от селото е началото на още един интересен маршрут. Той отвежда към Трионски дол и резерват Тисовица.

В околностите на село Кости ( 6 км ) има няколко възможности за туристически преходи и екопътеки:

  1. Екопътека към параклис Св. Илия и 14-те братя лъжници. На посочения линк ще намерите и кратка информация за село Кости, снимки на старите къщи.
  2. Екопътека към водопад Казанчето, по поречието на река Велека.
  3. Екопътека към водопад Райков вир.
  4. Четвърта възможност подходяща за по-издръжливи туристи е да се посети Голямата аязма – светилището на нестинарите.
  5. Текстово описание на още маршрути край Кости може да се прочете от програмата на „Фестивала на зелениката“, който през 2019 се проведе именно тук.

Ако оттук пътувате на изток към Царево (19 км) можете също така да посетите местността Марина река (5 км)  , както и плажовете и  екопътеките в близките  Варвара (26 км), Ахтопол (32 км) , Синеморец (37 км) и Приморско (34 км на север).

Ако оттук поемете на запад към Малко Търново (47 км) можете по пътя да се отбиете в селата Кондолово (9 км) и Граматиково (18 км) за още екопътеки и забележителности.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте опростена

За повече детайли вижте всички описани дестинации на нашата подробна

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар