Бургас: Устието на река Изворска

Устието на река Изворска е едно красиво природно кътче съвсем близо до гр. Бургас. Попада в най-северната част на планината Странджа, но е извън границите на Природния Парк.

На това място реката се влива в язовир Мандра. Има малки водосборни басейни, които дават убежище на редки птици – чапли, лебеди, корморани, пеликани и др. Околните хълмове предоставят пленителни гледки към реката и горите в местността. Открива се хубава гледка и към бургаския кв. Меден Рудник.

Заради красивите си природни дадености и птиците, местността е обявена за защитена.

Устието на река Изворска се намира между селата Твърдица и Димчево. От гр. Бургас отстои на 18 км., а от село Твърдица – на 3 км. При самото устие има малък мост.

Около моста на реката има малко уширение, където може да се паркира автомобил. Оттам се изкачихме на близкото възвишение, от където заснехме следните кадри през пролетта и есента.

Мостът при устието на река Изворска

Реклама



Устието на река Изворска напролет
Още снимки от околността
Изглед от моста към река Изворска

Реклама



Малките водосборни басейни при устието на река Изворска наесен
Изглед към Бургас и квартал Меден Рудник
Панорамна гледка към кв. Меден Рудник по пътя към село Твърдица

Реклама



Режим на дейностите в „Защитена местност Устието на река Изворска“

При посещение в района е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на уникалните природни дадености. Повече информация за тях може да се намери тук – линк към сайта на МОСВ.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не безпокойте птиците и имайте грижата след вас мястото да изглежда така, както сте го заварили.

Продължение на разходката

  1. Център за наблюдение на птици Пода  (17 км)
  2. Гр. Бургас (19 км) с голяма морска градина, както и пристанище, откъдето лятото може да се хване корабче до остров Св. Анастасия
  3. Парк Росенец (20 км), наричан също и Отманли. Там може да се направи пикник и разходка сред природата, както и да се отиде на малък пла
  4. Гр. Черноморец (24 км) с античната си крепост Акра, както и интересните скалисти брегове
  5. Местност Бакърлъка (43 км) за хубава панорамна гледка отвисоко на Бургаския залив. Най-добре се виждат бреговете на Черноморец, Созопол и неговите острови
  6. Гр. Созопол (33 км) с множество исторически забележителности, старинна атмосфера и още плажове
  7. Фиорда при Нос Агалина (37 км)
  8. Шофьорският плаж Алепу (40 км)

Вашият коментар