Бродилово: Маршрут към Царското кладенче

Тук споделяме следващата възможност за атрактивен туристически преход в Странджа планина. Той започва от село Бродилово, движи се покрай прочутата река Велека и достига местността „Царското кладенче“. Гледките по време на тази разходка са разнообразни. В началото са обширни ливади с изглед към гористи възвишения, а след това пътеката потъва в дълбоки сенчести гори. Срещат се вековни дъбови, габерови и букови дървета и скалисти склонове покрити с папратови храсти. При достигане на крайната точка – „Царското кладенче“ може да се продължи до достигане на Синеморец и устието на река Велека. Маршрутът е подходящ за туристи харесващи дълги преходи.

Как се стига до Царското кладенче от село Бродилово – карта, маршрут и GPX файл

Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон, с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви бъде от полза само за да намерите старта на маршрута.

За навигация по целия маршрут, до Царското кладенче, използвайте приложения GPX файл

Характеристика на маршрута

Дължина в едната посока – 8 км, денивелация 30 м.

От тях 5,4 км са по-широк черен път, който се използва от автомобили на горското стопанство. Останалите 2,6 км са по пътека, която се използва само от туристи. Поради рядкото преминаване по този маршрут последната отсечка (2,6 км) е силно затревена. Тя е част от „Защитена местност Устието на Велека“ и съгласно разпоредбите за тази местност е забранено преминаването с автомобили ( виж по-надолу).

При евентуало желание да се удължи прехода до Синеморец ( от „Царското кладенче“ ) трябва да се преминат още 8 км. Информация за това може да се намери в този наш репортаж.

Препоръки

Препоръчително е човек да бъде обут с туристически обувки или закрити маратонки с грайфер, както и да се предвиди спрей против кърлежи. При разходка през лятото – възможно е да има цели рояци от досадни дребни мушици, характерни за Странджа. Добре е през този сезон да се носи шапка и големи тъмни очила, които донякъде биха могли да ви предпазят.

В ливадите, в могат да се видят пасящи стада, пазени от лаещи овчарски кучета. За някои туристи това може да е обезпокояващо.


РекламаСтарт на прехода по моста в южния край на Бродилово

Мостът в южния край на Бродилово. След преминаването по него следва завой вляво.
Пътят след преминаване на моста
Заслон „Харманята“

РекламаИзглед към зелените хълмове. В ливадите могат да се видят пасящи стада, пазени от лаещи овчарски кучета. За някои туристи може да е обезпокояващо.

РекламаПри достигането на този разклон след около 5,5 км се тръгва по тази по-тясна и затревена пътека. Навлиза се в същинската територия на „Защитена местност Устието на река Велека“
Пътеката покрай река Велека
Изглед към река Велека
Скалистите склонове покрити обилно с папратови храсти

РекламаЗаслонът „Царското кладенче“ през есента на 2022 г. – занемарен и забравен
Пътят оттук към Синеморец. Повече информация за този преход може да се намери в тази наша публикация. По пътя към Синеморец, на места в река Велека може да се види рядката жълта водна лилия.

Опазване на защитената местност

Последният участък от маршрута спада към територията на „Защитена местност Устието на река Велека“. Всичко останало е част от Природен Парк Странджа .Поради тази причина при посещение на мястото  е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на уникалните природни дадености. Повече информация за тях, както и за границите на защитената местност може да се намери тук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън и имайте грижата след вас мястото да изглежда така, както сте го заварили. Преминаване с МПС е забранено за територията на „Защитена местност Устието на река Велека“, с изключение автомобилите на горските стопанства.

Продължение на разходката

Освен представения тук маршрут, в Бродилово биха могли да се видят и посетят:

  1. Старите къщи и църквата Св. Пантелеймон. На този линк ще намерите и информация за още един маршрут, който води към връх Голяма Папия. Неговото начало е в местността Калинов Врис – на 5 км от Бродилово в посока Царево.
  2. Планинският преход Бродилово – Ахтопол, който достига морския бряг.
  3. Пътеката към параклиса Св. Богородица. При тази разходка може да се види красивото и рядко растение странджанска зеленика.

Като възможност да продължите разходката ( освен описаните по-горе пътеки край Бродилово ) трябва да се върнете обратно по пътя за Царево,  тъй като от Бродилово не може да се отиде никъде другаде с автомобил. За красиви морски пейзажи, плажове и пътеки край морето можете да посетите близките Варвара (17 км), Ахтопол (22 км), Синеморец (28 км) или Приморско (29 км на север).

За още забележителности в Странджа – природа и архитектура, можете да поемете по пътя Царево – Малко Търново и в посока запад да се отбиете в местността Марина река (26 км), село Българи, (29 км)село Кости (37 км), и Кондолово (36 км).

Най-близкото населено място с множество места за настаняване е гр. Царево (15 км) :

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте опростена

За повече детайли вижте всички описани дестинации на нашата подробна

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

РекламаВашият коментар