Бродилово – Ахтопол – планински маршрут достигащ морския бряг

В покрайнините на село Бродилово в Странджа планина започва планинската екопътека достигаща черноморския град Ахтопол. Някога това е бил главният и най-кратък път по който жителите на селото се придвижвали до морето. Маршрутът преминава през гъста гора с изкачване, след което следва слизане през широки поляни с изгледи към морето.

В последните години пътеката доби популярност и като финална отсечка от „Тур Странджа“ – 180 км туристически преход от Елхово до Ахтопол.

Как се стига от Бродилово до Ахтопол по планинска екопътека – карта, маршрут и GPX файл


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон, с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви бъде от полза само за да намерите началото на пътеката в Бродилово.

За целия маршрут използвайте приложения GPX файл


Бродилово се намира на 16 км от Царево по автомобилен път и може да се достигне с автобус – два пъти дневно. Има различни варианти за това как може да се направи прехода само в едната посока, а на връщане да се използва автобус ( виж-най долу).

Характеристика на маршрута


Дължината на прехода в едната посока е 10 км със 170 м денивелация. Времето за вземане е около 2 часа и половина. От тях 5 км са през гъста гора с изкачване. Останалите 5 км са спускане към Ахтопол през обширни поляни. По наша преценка – маршрутът не е лек, поради голямата дължина и необходимостта от връщане обратно в Бродилово.

Като вариант за по-лека разходка могат да се вземат само първите 2,6 км, до достигане най-високата точка от маршрута в местността Дренчето. Достига се място, откъдето се разкрива хубава панорамна гледка към зеленото „море“ от хълмове, има и специално изградена платформа за изгледи.

Ако се тръгне от Ахтопол пък, след 2,5 км може да се стигне параклиса Св. св. Константин и Елена, който в миналото е бил много свято място за ахтополци.

Препоръки

Почти целият път е широк и удобен и не се налага да се гази във високи треви – видно е, че пътят се използва и от офроуд автомобили. Подходяща екипировка за пътеката са туристически обувки или маратонки с грайфер, заради стръмното изкачване. За всеки случай е препоръчително да се използва и репелент против кърлежи. През лятото е възможно да има цели рояци от досадни дребни мушици в гората, характерни за Странджа. Добре би било да се носят шапка и тъмни очила, които донякъде биха могли да ви предпазят. Те биха ви предпазили и от слънцето в участъка със спускането към Ахтопол през откритите поляни. Ако се тръгне от Бродилово – има много подробна маркировка, която показва от къде трябва да се мине. Тя е дело на организацията Зелена Странджа, която поддържа маршрута и организира групови походи за изминаване на целия 180 км пешеходен преход „Тур Странджа“.

Ако се тръгне от Ахтопол, обаче, употребата на GPS e задължителна, тъй като в началото има много разклонения и не е ясно кой път трябва да се хване.

Внимание: Възможно е по пътя на тръгване от Бродилово да се упражнява групов лов от 01.10 до 28.02 и индивидуален лов целогодишно – виж най-долу.

Описание на маршрута

Стартът на прехода е в югоизточния край на селото, до гробищата. Върви се по широк път, преминаващ покрай селскостопански дворове.

Стартът на маршрута Бродилово - Ахтопол край гробищата в Бродилово
Стартът на маршрута Бродилово – Ахтопол край гробищата в Бродилово
Старта на маршрута в Бродилово
Селскостопански дворове край Бродилово
Видът на маркировката, който трябва да се следва
Оттук следва завой вляво с изкачване нагоре
Един от хълмовете в началото на маршрута

BgNatureTrip представя:Следва постепенно изкачване и навлизане в гъстата гора. Срещат се множество вековни широколистни дървета , както и скали с вулканичен произход. Това е свързано с близкия връх Голяма Папия, който преди 80 милиона години е бил вулкан. Той е и най-високия връх на крайморска Странджа, а негово дело са смайващите клифови брегове на  ВарвараАхтопол, Синеморец . В друга наша публикация разказахме за разходката си по склоновете на този връх. За повече подробности последвайте линка.

Пътят през гората и скалните късове
Скални отломки от вулканичната дейност на Голяма Папия
Изглед към гъстите гори

BgNatureTrip представя:Едно от вековните дървета по маршрута Бродилово - Ахтопол
Едно от вековните дървета

След 2,6 км се достига местността Дренчето, където има изградена платформа за вълнуваща гледка към околните зелени възвишения и долината на река Велека. Това е най-високият участък от маршрута.

Дървената платформа за наблюдение по маршрута Бродилово - Ахтопол
Дървената платформа за наблюдение в местността „Дренчето“
Изглед от дървената платформа към зелените хълмове и долината на река Велека
Гледка от дървената платформа към зелените хълмове и долината на река Велека

Оттук насетне следва само спускане към Ахтопол. След 2,5 км се излиза от гъстата гора и следва вървене през широки поляни.

Спускане през гъстите гори. Има разклонения на места и трябва да се следва жълтата маркировка
Изглед към поляните. Високият връх на хоризонта е Голяма папия (502 м н.в.)
Поглед към поляните. Високият връх на хоризонта е Голяма папия (502 м н.в.)

РекламаПараклисът Св. св. Константин и Елена

Намира се в малка гора сред широките поляни. Той е един от малкото останали в района на Ахтопол 40 свети места. Съгласно описателното табло – на 21 май, празника на Св. св. Константин и Елена тук се провежда събор, раздава се курбан за здраве. Има положени много маси и пейки за отмора.

Параклисът Св. св. Константин и Елена край Ахтопол
Параклисът Св. св. Константин и Елена

След подминаване на параклиса по пътя се разкриват гледки към морето и Ахтопол с полетата на преден план.

Спускане надолу през поляните с изгледи към морето
Изглед към Ахтопол и морето
Поглед към Ахтопол и морето

След 2,5 км се навлиза в гр. Ахтопол и се достига до кея с лодките.

Рибарският кей на Ахтопол и фара в далечината
Рибарският кей на Ахтопол и фара в далечината
Цялостен изглед към рибарското пристанище на Ахтопол
Рибарското пристанище на Ахтопол

Настаняване в Ахтопол


Booking.com

Опазване на природата

Тъй като целият район наоколо попада в границите на Природен Парк Странджа, Натура 2000 и по-голямата част от маршрута е гора, то при посещение в местността е наложително придържане към установения ред , чиито правила могат да бъдат прочетени на този линк.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън, не безпокойте дивите животни и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Внимание – възможно е да се провежда лов

В началото на маршрута в близост до Бродилово има информационно табло, което предупреждава за възможен лов. При евентуално посещение на обекта в активния ловен сезон – 01 октомври до 28 февруари е възможно да попаднете на ловни дружинки или да чувате изстрели в този район – извършва се групов лов. Макар и много рядко, в местността може да се извършва и индивидуален лов, като това е възможно да се случи във всеки един ден от годината – няма точно определен период.

Няма законова забрана за преминаване на туристи, но с оглед – избягване на излишни тревоги и ваша собствена безопасност е препоръчително да се позвъни на телефоните написани на информационното табло. 

Информационно табло в началото на маршрута в Бродилово

Варианти за еднопосочно преминаване на маршрута и връщане с автобус

Автобусите, които отиват до село Бродилово са само два пъти дневно и тръгват от Царево. В неделя има само един автобус – разписание на авобусите оттук – http://avtogaratsarevo.eu/.

1 вариант

Паркиране/ настаняване в Царево и хващане на ранния сутрешен автобус (6:30) за Бродилово. След пристигане се разглеждат старите къщи и църквата Св. Пантелеймон и се тръгва по маршрута до достигане на Ахтопол. От Ахтопол се хваща автобус за връщане обратно в Царево. Най-късният автобус пристига в Царево в 18.30, но трябва да се следи разписанието за възможни промени http://avtogaratsarevo.eu/

2 вариант (удачен само за събота и неделя)

Предприемане на похода от Ахтопол в сутрешните часове. Пристигане в Бродилово, разходка из селото, разглеждане на старите къщи и църквата Св. Пантелеймон. Възможно посещение на още един , по-кратък маршрут достигащ параклиса Св. Богоридица, където се среща рядкото растение странджанска зеленика. Между 13 и 14 часа се хваща автобус за Царево. Впоследствие от Царево се хваща автобус за Ахтопол. Трябва да се следи разписанието за възможни промени.

Настаняване в Царево


Booking.com

Какво може още да се види край Бродилово и Ахтопол

  1. Старите къщи и църквата Св. Пантелеймон. На този линк ще намерите и информация за още един маршрут, който води към връх Голяма Папия. Неговото начало е в местността Калинов Врис – на 5 км от Бродилово в посока Царево
  2. Един чудесен и кратък маршрут, който започва от Бродилово е екопътеката водеща към параклис Св. Богородица. Маршрутът преминава през гъста, сенчеста гора и се среща най-красивата странджанска китка – Странджанската зеленика.
  3. Друга пътека води към Синеморец през местността Царското кладенче. Част от този маршрут вече описахме, но в участъка Синеморец – Царското кладенче.
  4. Плажът и забележителностите на Ахтопол, както и крайморската екопътека достигаща устието на река Велека до Синеморец

Продължение на разходката

Освен Ахтопол и Царево, за красиви морски пейзажи, плажове и пътеки край морето можете да посетите и близките  Варвара и Синеморец, които също са част от Природен Парк Странджа.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте опростена

За повече детайли вижте всички описани дестинации на нашата подробна

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар