Созопол: Нос Агалина

Нос Агалина се намира между гр. Созпол и курортно селище Дюни и представлява съвкупност от малки заливчета и скални образувания в местност със специфична крайморска флора и фауна. Основен интерес привлича скален феномен наподобяващ фиорд, обявен за природна забележителност. Мястото се харесва на туристи и заради лесния достъп, което е в непосредствена близост до шосето. Пада се на около 9 км южно от центъра на гр. Созопол.

Как се стига до нос Агалина – карта, маршрут и GPX файл


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон с автоматично въведени координати на мястото.

или използвайте приложения GPX файл


 


Малко преди последния завой водещ към курорта „Дюни“ (тръгвайки от Созопол) има малка отбивка вляво с информационна табела „Мидена ферма за култивирана черна мида“. Тук може да се паркира автомобил, след което да се продължи навътре пеш. Съветът ни към вас е, ако използвате приложение за отваряне на GPX файл, да го заредите още докато сте в автомобила и пътувате към мястото. Ако работата с GPX файлове ви затруднява, то можете да активирате бутона за навигация по-горе. Лятото, когато всичко е обрасло в растителност отбивката и табелата могат да останат незабелязани и да ги подминете.

Табелата на мидената ферма в близост до отбивката
Табелата в близост до отбивката водеща към фиорда на нос Агалина
Самата отбивка от шосето
Панорамен изглед към плаж Каваците от нос Агалина
Поглед към плаж Каваците до Созопол от нос Агалина

РекламаСлед 300 м вървене по черния път се достига фиорда, който се пада от северната страна на носа. Цепнатината на фиорда е дълга около 25 м, а стръмните склонове с височина 6 м. Лятото се посещава от търсачи на силни усещания, които правят скокове в морето.

Фиордът при нос Агалина с група любители на скоковете отвисоко
Група любители на скоковете отвисоко край фиорда
Търсач на силни усещания се подготвя за скок
Фиордът при нос Агалина
Поглед по дължината на цепнатината. Фиордът е основна туристическа атракция в района на нос Агалина, и през лятото се посещава изключително много.

РекламаНа кого е кръстен носа

Интересна е тезата на Трифон Трифонов в книгата „700 наименования на Българското Черноморие“ относно името на носа, тъй като няма светица канонизирана с името Св. Агалина. Наименованието произтича от стар езически обичай съгласно който,  при силни и продължителни бури жените на рибарите от гр. Созпол хвърляли шепа пръст от носа и казвали „Να γαληνη“ (На галини). В превод от гръцки това означава „да утихне“ имайки се предвид морето. След приемането на християнството като официална религия по тези територии и с намерението да бъде забравен стария езически обичай, носът бива назован Света Агалина. За насърчаване на новия смисъл на името, бил построен и параклис със същото название. При нашето посещение на носа не го открихме, но в публикации на археолози се споменава за неговите останки, които са били проучени в близкото минало.

От книгата „Традиции и обичаи на Созопол“, научихме, че този езически обичай, да се хвърля пръст в морето за да се успокои, се е практикувал дори и в началото на XX в. Авторката, с гръцки произход Веласия Вафиаду,  е родена и живяла тук по онова време. Населението на града все още е било само гръцко. Тя споделя, че някъде в Созопол, по високите му и стръмни брегове е имало параклисче, но с името „Св. Галина“. Такава светица е съществувавала и е канонизирана. При лошо време хората палели свещ и вземали шепа пръст от самия параклис. За съжаление, в нашите разходки из града, не можахме да го намерим, твърде е възможно да е бил разрушен.

Скални образувания при нос Агалина
Други интересни образувания в близост до цепнатината

600 метра по надолу има друг черен рибарски път, където може да се наблюдава най-издадената част от носа. Мястото е отбелязано с информационна табела „Нос Агалина“ положена от Държавно стопанство за горите, под чието управление e защитената местност с обща площ 30ха.

Табелата положена по шосето от южната страна на носа
Изглед към нос Агалина от южната страна
Изглед към нос Агалина от южната страна, където има рибарски пристан

Опазване на защитената местност

Целият нос Агалина попада в защитена местност „Нос Агалина“ поради което тук е определен режим на дейностите с цел съхранение на уникалните природни дадености. Повече за правилата може да се прочете оттук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Продължение на разходката

Други скали, подобни на фиорди като тази тук, но с още по-внушителни размери могат да се наблюдават при Маслен нос, до гр. Приморско.

Друга интересни защитени местности, за живописни гледки в близост до гр.Созопол са  Бакърлъка и резерват Ропотамо.

Два много приятни плажа съвсем наблизо са Шофьорският плаж Алепу  (5км) и плаж Аркутино  (8 км) южно от нос Агалина.

Ако планирате по-дълъг престой в местността, добра идея е да изберете гр. Созопол, тъй като разполага с много хотели, квартири и апартаменти за настаняване, освен това има хубави плажове както и многобройни исторически обекти за разглеждане.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар