Приморско: Плаж Аркутино

Плаж Аркутино е един от любимите на цели поколения туристи. Притежава прекрасни дадености за плажуване – обширна плажна ивица, високи пясъчни дюни – дом на редки растения, и хубави гледки на хоризонта сред които Змийският остров и зелените брегове на резерват Ропотамо. Дели се на охраняема и неохраняема част. Плаж Аркутино е на много лесно и достъпно място – до самия главен междуселищен път, който свързва градчетата по Южното Черноморие. Това го прави често посещавана дестинация от туристите отседнали в Созопол и Приморско, които разннообразяват престоя си с посещаване на нови плажове. Брегът е плитък и дори няколко десетки метра навътре в морето водата е до коляно, което прави Аркутино харесвано място от семейства с малки деца.

Плаж Аркутино – карта

ПОЛЕЗНО: Планирайте посещението на плажа или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.


Аркутино се намира на 10 км северно от Приморско и 13 км южно от Созопол. Пада се непосредствено до блатото Аркутино от където идва името на плажа. Дължината на плажната ивица е 1,5 км, а широчината й достига 70 м (без да се смятат дюните).

Описание и снимки на плаж Аркутино

Дели се на 3 зони. В средата е охраняема зона със чадъри, шезлонги и спасител. Има плажни капанчета за храна и напитки, а в сградата на хотелския комплекс има и магазин за хранителни стоки – при необходимост от други продукти.

Плаж Аркутино - охраняема част
Плаж Аркутино – общ изглед на охраняемата зона и Змийски остров
Плаж Аркутино - охраняема част
Поглед надясно към нос Кая и дивите брегове на резерват Ропотамо
Изглед към плаж Аркутино от висок хълм
Изглед към плажа от висок хълм по пътеката водеща към Лъвската глава

За по-лесно преминаване по дюните – и с цел тяхното опазване – има изградени дървени пътеки.

Дървени пътеки плаж Аркутино
Дървени пътеки за удобно преминаване по пясъка

По високите дюни, на множество места се среща рядкото и красиво цвете бяла пясъчна лилия (Pancratium maritimum).

Бяла пясъчна лилия (Pancratum maritimum) заснета през юли, когато е цъфтежа.
Защитен от закона вид, забранен за късане!

Зад кея, в северната част на плажа е едната неохраняема зона. От нея се вижда Змийският остров най-добре.

Плаж Аркутино и Змийският остров
Северната част на плаж Аркутино – дива и неохраняема

Островът е само на 500 м от брега и идеята да се посети с плуване изглежда привлекателна за някой туристи. За съжаление – тъй като е част от резерват Ропотамо – това е забранено. Резерватът е със строг режим на посещение и островът не е включен в определените за туризъм дестинации от плана за управление на резервата.

Змийският остров - кръстен така, тъй като в миналото е бил обитание на множество водни змии
Змийският остров – кръстен така, тъй като в миналото е бил обитание на множество водни змии

В южната част на плаж Аркутино е другата неохраняема зона.

Плаж Аркутино и резерват Ропотамо
Южната част на плаж Аркутино достигаща до нос Кая – част от резерват Ропотамо
Изглед към нос Кая по залез слънце
Изглед към нос Кая по залез слънце

Екопътека водеща към устието на Ропотамо

Плажът достига до нос Кая, който е част от резерват Ропотамо. Оттам преминава екопътека, която води към устието на река Ропотамо. Ако желаете да съчетаете плажуването на Аркутино със разходката по тази пътека е добре да сте снабдени със закрити маратонки , шапка и тъмни очила, тъй като на места се преминава по тесни пътечки през трева, а през лятото има рояци от досадни дребни мушици в горския участък на маршрута.

Възможности за посещение и отсядане на плаж Аркутино

За да се стигне до самия плаж от главния път, трябва да се премине през зона в която има хотелски комплекс. Повече информация за него:За външни лица, които не са гости на хотела – има платен паркинг. Като безплатен паркинг, повечето туристи използват паркинга пред блатото Аркутино. В разгара на сезона и по средата на деня е възможно да е силно претъпкан.

Паркингът пред блатото Аркутино
Паркингът пред блатото Аркутино по пътя Созопол – Приморско

Опазване на защитената местност

Плажната ивица спада към територията на защитена местност „Беглик таш – Ропотамо“ (нарично още „Буферна зона на резерват Ропотамо“). Точните граници на защитената местност могат да се видят на този сайт: https://gis.wwf.bg/mobilz/ .

При посещение в района трябва да се спазват определени правила с което да се гарантира съхранение на природните дадености. Повече информация може да се намери от този линк.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не бивакувайте и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Блатото Аркутино

Посещението на плажа през лятото, може да се съчетае с посещението на блатото Аркутино. В превод от гръцки означава „Мечешкото блато“ ( αρκούδα – аркуда което означава мечка). Намира се на самия главен път, зад паркинга на снимката по-горе. През блатото се преминава по специално изграден мост за туристи.
Поради обилни дъждове в последните години популациите на белите водни лилии силно намаляха, и сега оцелелите растения са доста отдалечени от моста. Ако желаете да ги фотографирате – препоръчително е да имате фотоапарат, който да увеличава поне 4 пъти. Блатото спада към територията на резерват Ропотамо. Повече информация за правилата, които трябва да се спазват на територията на резервата могат да се прочетат тук.

Блатото Аркутино и белите водни лилии
Изглед към блатото Аркутино и един от масивите с водни лилии
Бяла водна лилия ( Nymphaea alba ) отблизо при блатото Аркутино, Приморско
Разцъфнала бяла водна лилия (Nymphaea alba) фотографирана юли 2020 при блатото Аркутино. Снимката е направена с телеобектив с 5 пъти оптично увеличение. В зависимост от климатичните условия цъфтежът може да продължи и до есента.

Какво още може да се види покрай плаж Аркутино

В посока юг могат да се изпробват следните предложения:

  1. Екопътеката, която води към устието на река Ропотамо. Можете да се включите в нея, от южния край на плажа
  2. Разходка с лодка сещу течението на река Ропотамо. Пунктът от където тръгват лодките е на 4,5 км оттук в посока Приморско
  3. Град Приморско (8,5 км) неговите плажове и музей
  4. Светилището Бегликташ (13 км)
  5. Резерват Ропотамо и множеството екопътеки край гора и море (14 км)

В посока север може да се види следното:

  1. Дивият плаж Алепу, наричан още „Шофьорският плаж (3,5 км)
  2. Скалното образувание – фиорд при нос Агалина (8 км)
  3. Созопол с неговите плажове и исторически забележителности (13 км)

ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата електронна Google карта, където всички обекти за които сме писали са отбелязани с насочващи маркери. За да сметнете разстоянията до тях използвайте тук приложената пътна карта с калкулатор.

Оферти за хотели в Приморско


Booking.com

Вашият коментар