Китен – забележителности и плажове

Най-зеленият курорт по Южното Черноморие – това несъмнено е Китен. Прекрасните дълги, просторни плажове в обилна зеленина, кристално чистите води, устието на река Караагач – всичко това създава предпоставки за разкошна почивка на море, изпълнена с красиви гледки. Непосредствената близост на къмпингите Юг и Корал, гр. Приморско, резерват Ропотамо, Царево и Странджа планина е едно обещание за още вълнуващи мигове, приключения, и среща с историята и традициите на района.

Какво да видим в Китен – карта, забележителности и плажове

ПОЛЕЗНО: Планирайте посещението на града или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Китен отстои на 6 км южно от Приморско и 12 км северно от Царево.
Тук има голям избор като места за настаняване – хотели, къщи за гости, апартаменти под наем.

Има и къмпинги със зони за разполагане на каравани, палатки и изградени шатри за лагеруване сред природата.
Много са и местата за хранене – ресторанти, заведения за бързо хранене, механи, бистра, пицарии. За забавление на туристите, тук се предлагат атракции сред които разходка с корабче до съседните градчета, водни ски, водни колела и др.

Зеленият Китен

Китен е обявен за курорт още през 60-те години на 20 век. Тогава се изграждат множество почивни станции с големи зелени градини. Обновени, почивните домове функционират и до днес, като са запазили зелените си площи. Разхождайки се по улиците на Китен, особено край нос Урдовиза, туристите остават впечатлени от зеления облик на градчето. Най-разпространените растителни видове са дъбовите дървета сред които благун , горун и цер. Срещат се и тополи, както и изкуствено насадени борови дървета.

Плажовете на Китен


Северен плаж – Атлиман

Намира се в северната част на Китен в малък залив наречен Атлиман. Дължината на плажната ивица е около 600 м с максимална широчина достигаща 50м. Има спасители, плажни чадъри, водни атракции както и плажни капанчета. Съвсем близо до плажа има къмпинг за разполагане на каравани и палатки.

Плажът Атлиман в северната част на Китен
Плажът Атлиман в северната част на Китен

Местна легенда за залива Атлиман

Произходът на наименованието Атлиман е турско-гръцки (ат на турски е кон, а лимнос на гръцки – залив). В буквален превод означава „Заливът на коня“ и е свързан с местно предание за Хасекията. Това е област от Североизточна Странджа, която по време на Турското робство се е ползвала с привилегии – не била облагана с данъци. Според легендата, те били придобити след като местната красива мома Бяла Стана сключила облог с падишаха – които места посети с коня си за един ден – те ще бъдат освободени от данък. Тя обходила 17 селища на кон в един и същи ден и накрая се върнала тук в този залив.

Изглед към плажа Атлиман от края на нос Урдовиза

Южен плаж

Намира се в Южната част на Китен, в залив наречен Урдовиза. Дължината му е 1300 м, а широчината достига 60 м. Условно е разделен на две части – „Южен плаж Китен“ и „Къмпинг Караагач„.
Достига до устието на река Караагач, а в гората зад него има множество бунгала, места за каравани/ кемпери, както и изградени шатри за настаняване. Може да се каже, че напълно отговаря на понятието „къмпинг“, тъй като няма масивни бетонови постройки.

Южният плаж на Китен наричан също и Карагаач
Южният плаж на Китен наричан също и Карагаач
Изглед от южния край на "Южният плаж" на Китен
Изглед от южния край на „Южният плаж“, близо до устието на река Караагач


Устието на река Караагач

Намира се в най-южната част на Южния плаж и е прекрасно място за риболуване, особено за летовниците чувстващи носталгия към речния риболов, когато са на море. Тук се хващат шаран, мряна, попчета, кефал. По предварителна заявка може да се организира и плаване с каяци. За повече информация – клуб за приключения сред природата – Trimix Adventure.

Устието на река Карагаач
Устието на река Карагаач над което преминава мост – част от главния асфалтов път
Изглед към устието на река Карагаач долу, на края на „Южен плаж“ Китен

Пристанището на Китен

Намира се на носа Урдовиза, в северната част на Южния плаж. Малко пристанище е, което се използва за малки риболовни лодки и корабчета. През лятото оттук тръгват корабчета за разходка, които могат да ви отведат до съседните градчета – Приморско, Лозенец, Царево.

Малкото пристанище на Китен, в началото на "Южен плаж"
Малкото пристанище на Китен, в началото на „Южен плаж“

Оферти за хотели в Китен


Booking.com

Изложба по подводна археология

Намира се в центъра на Китен, точно до пощата. Изложени са археологически находки разкрити на дъното на Китен, както и на други черноморски градове, при водолазни проучвания. Колекцията включва котви, керамични съдове, останки от плавателни съдове, статуетки на древни божества.

Изложбата посветена на подводната археология в Китен
Изложбата посветена на подводната археология в Китен

Исторически бележки за Китен

Древност

Въз основа намерените находки, археолози предполагат, че местността е била населена още 3000 г. пр. Хр, когато тук е имало праисторическо селище. На нос Урдовиза, който разделя двата плажа – Атлиман и Караагач, в миналото е било разположено древното тракийско селище Урдовиза.

Урдовиза била обградена от крепостна стена, изградена още 12 в. пр. н.е. по времето на Троянската война. Според хипотеза на изследователи – оттук са се изнасяли провизии за обсадената Троя.

Стената, в комбинация със стръмните брегове на носа са правели селището недосегаемо. Навярно по онова време бреговете са били още по-стръмни – Черно море е покачило нивото си с метри оттогава.
Част от крепостта е запазена и до днес, но за съжаление не се допускат туристи – попада на територията на военна база. Селището е продължило да съществува и през Средновековието.

Средновековие

По време на турско робство Урдовиза е била част от привилегированата и освободена от данъци област – Хасекията. Областта е включвала 17 селища, сред които селата Писменово, Ясна поляна и др.
През XVI – XVII век, както много селища по Черноморието, Урдовиза страдала от честите нападения на пиратите – лази, които ограбвали хората на сушата. Това довело до обезлюдяването й – жителите й се изселили в Странджа планина. Според местните предания, изселниците създали селата Визица и Кондолово, близо до Граматиково.

Ново време

След Освобождението, границата между Българското княжество и Източна Румелия е преминавала през залива Атлиман.
Новото село възникнало през 1930 г. когато тук идват бежанци от Източна Тракия. Климатът и разположението били много подходяши за селскостопанска и овцевъдна дейност. Изграждат малки къщи, наричани „шаронски“, които наблюдавани отдалеч наподобявали китка. Така възникнало името на новото село – Китен. През 60 – те години на XX век Китен е обявен за курорт и се строят множество почивни станции за предприятията в страната. От 2005 година насам Китен се превръща от село в град, а постоянното му население е около 1100 души.

Какво може да се види край Китен:

При по-продължителен престой в Китен могат да се посетят съседните курорти и забележителности:

  1. Град Приморско (6 км) където е известното тракийско светилище Бегликташ – един от най-посещаваните исторически обекти в страната. Непосредствено до него е резерват Ропотамо за още исторически, природни забележителности и екопътеки сред гора и море.
  2. Плаж Аркутино (17 км)
  3. Къмпингите Юг и Корал (4 км)
  4. Курортно селище Лозенец за още хубави плажове (6 км)
  5. Къмпингите Оазис и Арапя ( 9 км)
  6. Град Царево (12 км)
  7. От Царево може да се навлезе на територията на Природен Парк Странджа, за разчупване стандартната почивка на море. Може да се види старинната архитектура в близките странджански села (Бродилово, Кости) както и да се направят разходки сред природата за запознаване с необикновената флора на парка.

ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата електронна Google карта, където всички обекти за които сме писали са отбелязани с насочващи маркери. За да сметнете разстоянията до тях използвайте тук приложената пътна карта с калкулатор.

Възможности за настаняване в Китен – карта


Booking.com

Вашият коментар