Визица: Параклисът Св. Илия – свято място от древността до наши дни

Параклисът Св. Илия се намира в близост до село Визица, Странджа планина. Достъпът до светилището е много лесен – то е разположено в близост до шосето Граматиково – Визица. Пешеходният преход е съвсем кратък.

Храмът впечатлява с интересната си старинна аркитектура и хубавата панорамна гледка към хълмовете наоколо. Има специално изградена платформа за наблюдение.
Местността е свята за много поколения назад. Още в древността тук е имало гроб и светилище на древните траки. През Средновековието, предполага се, тук е имало манастир.

Къде се намира параклисът Св. Илия край село Визица – карта, маршрут и GPX файл


За да намерите лесно отбивката от шосето, откъдето започва черният път водещ към параклиса, може да използвате приложения бутон:

Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ с автоматично въведени координати на мястото.

или използвайте приложения GPX файл:

 

Характеристика на маршрута

Пътеката е дълга 500 м с денивелация 15 м.

Табелата на шосето Визица – Граматиково, където се отбива за параклиса

Реклама



Параклис Свети Илия до село Визица

Параклисът в настоящия си вид е изграден през 1877 година върху доста по-стара сграда. Издълженият план на постройката и апсидата са характерни за старите култови постройки в Странджа от XIV век. В зидовете на параклиса са вложени материали от по-стария храм.

Параклис Св. Илия край село Визица
Параклис Св. Илия край село Визица
Параклис Св. Илия край село Визица


Имайки предвид близостта на предполагаемата Парория (на 5 км по оттук права линия между селата Калово и Заберново), възможно е някогашният манастир да е бил част от Парорийският манастирски комплекс, който се е обслужвал от монаси исихасти.
Близко разположеният параклис Св. Троица (3 км), също е бил манастир в миналото, и също се спряга като храм на исихастите, заради наличието на подземна пещера.

Платформа за наблюдение към хълмовете наоколо

Цистов гроб и светилище в дреността

В древността траките са погребвали своите владетели или жреци в тези мегалитни постройки – долмени и цистови гробове. Впоследствие погребаните са били обожествени и превърнати в херои . Гробът на хероя е ставал място за поклонение и извършване на ритуални действия в продължение на векове след фактическото погребение. Чрез този акт на почит, поданиците се надявали, че хероят ще продължи да ги покровителства и ще бъде медиатор между тях и боговете. Поради тази причина се счита, че цистовият гроб тук е служил и като светилище. Имайки предвид кръгът от камъни с които е обграден – навярно тук в миналото е била оформена могила, подобно на Мишкова нива край Малко Търново.

Цистовият гроб заграден с ограда във формата на кръг

Реклама



Допълнителна информация и анализ на този цистов гроб може да се намери на този линк , от базата данни на проекта Балкански мегалити.
Той е дело на изследователите Любомир Цонев и Димитър Колев.
На същия сайт могат да се намерят информация и координати на още долмени в околността – край съседните села Калово и Заберново.
Изобщо, за районът тук, може да се каже, че е е с висока концентрация на такива древни паметници. Самите ние посетихме долмените в близката местност Парория, за което разказваме в тази публикация.

Опазване на природата

Тъй като целият район наоколо попада в границите на Природен парк Странджа, Натура 2000, то при посещение в местността е наложително придържане към установения ред , чиито правила могат да бъдат прочетени на този линк.

Казано накратко:

  • не изхвърляйте отпадъци;
  • не късайте растения – определени видове или в големи количества, нарушаващи законите;
  • не безпокойте дивите животни;
  • нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили;

Продължение на разходката

Ако оттук поемете на север в посока Бургас, то пътьом можете да се отбиете във:

  1. Село Заберново (10 км), в чиито околности е известният параклис с тракийски елементи – „Св. Георги“, както и най-старото дърво в Странджа – грамада на почти 1000 години. От Заберново, също така, може да се прекоси цялата местност Парория за посещение на параклиса Св. Петка, древни долмени и вековни дъбове.
  2. Село Калово (13 км), в близост до което започва по-лесен път за посещаване на параклиса „Света Петка“ в свещеното пространство Парория. Изграден е на мястото, където се е намирал предполагаемия парорийски манастир на Григорий Синаит.

I) Ако поемете на юг към Граматиково можете да посетите:

  1. Параклисът Св. Троица (2 км)
  2. Село Граматиково (8 км). Има интересна църква, стари къщи и природонаучен музей.

Между Малко Търново и Граматиково е местността Качул от където е началото на един от маршрутите за посещение на мистичното светилище Индипасха (14 км).

По пътя между Малко Търново и Граматиково има още един атрактивен обект – природна забележителност и скално тракийско светилище „Камъка“ ( 21 км)

Ако планирате по дълъг престой в местността, добра идея е да отседнете в Малко Търново (32 км), където да посетите музеите на града, както и тракийската гробница в местността Мишкова нива. От Малко Търново можете да се придвижите по една екопътека водеща към интересен археологически обект сред красива природа –  античен могилен некропол в местността Пропада.

II) Ако от Визица поемете по пътя за Царево (31 км), за още странджанска природа и архитектура можете да се отбиете в селата :

  1. Кондолово (7 км), където е най-голямото находище на странджанска зеленика
  2. Българи (14 км) и две екопътеки в неговите околности
  3. Кости (22 км) и три екопътеки в неговите околности
  4. Защитена местност Марина река (17 км).

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте опростена

За повече детайли вижте всички описани дестинации на нашата подробна

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар