Поморийско езеро: Наблюдение на птици

Разположението на Поморийско езеро по втория голям път на птиците в Европа  – Via pontica  е причината за множеството видове птици, които се срещат тук – 268 вида. Част от тях могат да се наблюдават при Посетителския център на Поморийско езеро. Обектът е оборудван със сериозна оптична техника, където се предоставят възможност на посетителите да наблюдават птиците с бинокли. Поставено лице с познания по орнитология ще обясни подробно за всеки един вид, обект на наблюдение.

Актуализация към 3 – ти юли 2021 – обновеният център вече функционира и приема посетители


След извършените ремонтни дейности през месец юни , центърът вече отвори врати и приема посетители


Самото езеро е крайбрежна лагуна с площ около 8 km². Отделено е от морето с естествена пясъчна коса, в непосредствена близост до гр. Поморие. Дълбочината е не повече от 1,4 м , а солеността – около 80 %. Поради това, тук могат да се срещнат редки растения и видове, привикнали към високо ниво на соленост.

Къде се намира Посетителски център при Поморийско езеро – карта


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ с автоматично въведени координати на мястото.През 2010 година, тук, на брега на езерото, до „Музея на солта“ и футболния стадион на гр. Поморие, е построен „Посетителски център за опазване на Поморийско езеро“. Проектът е на СНЦ Зелени Балкани, изпълнен в партньорство с МОСВ и Община Поморие. Терасата на центъра е удобна позиция за фотографиране  на находящите се наблизо кокилобегачи, саблеклюни, корморани (които почти винаги са накацали на близко разположените колове в езерото), речни рибарки, малка и голяма чапли и други видове. Освен това, периодично тук се организират тематични беседи за биоразнообразието на влажната зона, познавателни турове в местността, видеолекции, семинари, природозащитни кампании и др.

Изглед към Поморийско езеро
Изглед към Поморийско езеро

РекламаЕлате, наблюдавайте и фотографирайте редки и застрашени видове птици при Посетителския център на Поморийско езеро!

Поморие-помоирийско-езеро-посетителски-център-птицинаблюдение
Посетителски център в Поморие
Кокилобегач фотографиран на метри от посетителския център
Кокилобегач фотографиран на метри от посетителския център
Речна-рибарка-поморийско-езеро-Поморие-център-посетителски-птицинаблюдение
Речна рибарка
лебед-Поморие-езеро-поморийско-лебед-птици-център-посетителски-наблюдение
Лебед
Саблеклюн при Поморийско езеро
Саблеклюн в полет
Саблеклюн при Поморийско езеро - птици
Саблеклюн търси храна. Нарича се така, заради клюна, който наподобява сабя. Потапя във водата цялата си глава и шията, търси безгръбначни и малки рибки с които се храни.
Малка бяла чапла в полет

РекламаКорморан-малък-Поморие-езеро-център-посетителски
Корморани накацали на коловете пред посетителския център

Режим на дейности в „Защитена местност Поморийско езеро“

Поморийско езеро има статут на  защитена местност с международно значение за опазване на водолюбиви птици и е част от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Поради тази причина при посещение в района около езерото  е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на уникалните природни дадености. Повече информация за тях, както и за границите на защитената местност може да се намери тук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не безпокойте птиците и имайте грижата след вас мястото да изглежда така, както сте го заварили.

Продължение на разходката

Интересен маршрут в близост до Посетителския център е екопътеката по пясъчната коса на Поморийско езеро, където ще имате възможност да наблюдавате редки видове крайморски пясъчни растения.

Ако планирате по-дълъг престой в местността, добра идея е да изберете Поморие, като град за отсядане, тъй като разполага с много хотели и квартири, хубави плажове и освен това може да предложи и други забележителности, с които да разнообразите почивката си на море. 

Наблизо, в гр. Бургас, при сходни условия, но от специални укрития, също можете да наблюдавате различни видове птици при Природозащитния център в местността Пода.

Реклама


Вашият коментар