Поморийско езеро: Разходка по пясъчната коса

Поморийско езеро е отделено от морето чрез пясъчната коса и изкуствена дига, и се намира в непосредствена близост до гр. Поморие. Косата е съставена от пясък, който е черен на цвят, поради съдържащите се железни окиси в него. Според специалисти – допирът до този пясък има здравословен ефект.

Това е най-дългата пясъчна коса, а също и див плаж по Южното Черноморие – дължина 6 км. Мястото е подходящо за плажуване, разходки, бягане и лесно преминаване с велосипед, тъй като целият път е напълно равен, без наклон и достатъчно широк. През лятото мястото се посещава освен от летовници, търсещи спокойствие, така и от хора, които се стремят към по-добро здраве. От езерото те се снабдяват с прочутата поморийска лечебна кал и сами си правят кални бани.

По протежението на пясъчната коса са се формирали дюни, по които виреят особени видове растения, които се нуждаят от почва с висока соленост. Представляват интерес за природолюбители и ботаници.

Сред поморийци, пясъчната коса е популярна с наименованието „Ивицата“.

Как се стига до пясъчната коса на Поморийско езеро и преминаване по нея – карта, маршрут и GPX файл


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон, с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви е от полза само за да намерите началото на пътеката край пясъчната коса. В случая – това може да бъде напълно достатъчно – пътеката няма разклонения.

При необходимост от навигация за целия маршрут и преминаване по цялата коса използвайте приложения GPX файл


Реклама



При осъществяването на този преход не се изисква някаква по-специална екипировка тъй като целият път е съвсем равен, без да има затревени участъци по него. Добре е човек да тръгне с достатъчно количество вода.

Описание на маршрута

За да се достигне до пътя за преминаване по косата се влиза в гр. Поморие, преминава се покрай футболния стадион, „Гранд хотел Поморие“ и бунгалата за летовници по брега на езерото. В края на асфалтовия път започва дигата по която има направен път, подходящ за пешеходно или преминаване с велосипед.

Пясъчната коса и дигата. Отляво е Поморийско езеро, а отдясно - морето
Пясъчната коса и дигата. Отляво е Поморийско езеро, а отдясно – морето

Изградена още преди няколко десетилетия, дигата препречва преминаването на вълни от морето при бури, което би могло да доведе до повишаване нивото на Поморийско езеро и наводняване на кварталите „Св. Георги“ и „Свобода“.

В миналото пътят по дигата се е използвал и за преминване с автомобил, но поради няколко случая на скъсване, това е преустановено и в настоящия момент три бетонови тетрапода препречват преминаването с такива средства.

Дългата ивица с необичайно черен пясък
Дългата ивица с необичайно черен пясък

Реклама



Началото на дигата с тетраподите, с които се препречва преминаването с автомобил
Началото на дигата с тетраподите, с които се препречва преминаването с автомобил
Маршрут за велосипед и бягане около Поморийско езеро
Пътят по дигата при пясъчната коса на Поморийско езеро към Ахелой
Пътят по дигата между Поморийско езеро и морето - т. нар. "Ивицата"
Поморийско езеро
Поглед назад към Поморие. Отляво е морето, а отдясно – Поморийско езеро
Залез над Поморийско езеро
Залез над Поморийско езеро. Отсреща вляво се вижда сградата на винпром „Черноморско злато АД“
Кайт-сърфист в началото на ивицата
Плаж при косата на Поморийско езеро
Летата тук идват и плажуващи
Местност "Косата" между Поморийско езеро и морето - т. нар. "Ивицата"
По-натам следва дълъг, пуст и безлюден участък до Ахелой – почти 6 км
Редуване на черни и бели пясъци
Редуване на черни и бели пясъци

Внимание – избягвайте къпане при бурно море! За повече информация – виж по-надолу.

Пясъчната коса между Поморийско езеро и морето
Поглед назад към Поморие
Поглед към Поморие от пясъчната коса

Реклама



Характеристика на маршрута

Общата дължина на екопътеката е около 6 км и достига до къмпинга в южната част на гр. Ахелой при изоставен стар бункер. От бункера има кратък път по който може да се излезе на главното шосе. Опцията – хващане на автобус от Ахелой до Поморие е свързана с много трудности, най-вече заради достигането до автобусната спирка, пеша, по междуградския път с натоварен трафик. От бункера до автобусната спирка разстоянието е около 3,5 км.

Друга възможност, е да се продължи по пясъчната ивица, и така да се достигне до центъра на Ахелой, където е автобусната спирка. За момента не сме го изпробвали и не можем да изкажем впечатления.

Бункерът в края на пътеката при Ахелой, където може да се излезе на главното шосе

През първия един километър тук идват не малко плажуващи, почитатели на лечението с кал, както и кайтсърфисти, но през останалата част от пътя, следите от хора замират и човек би могъл да бъде напълно запленен от дивия приключенски облик на мястото.

Какво видяхме по пътя:

Лисица, която изневиделица пресече пътя ни и побягна
Стан на къмпингуващи при ивицата Поморие - Ахелой
Бивак на къмпингуващи, които търсят уедниение и спокойствие сред дивото, изграден с много въображение от подръчни материали
Втори бивак за къмпингуващи - в близост до Ахелой
Втори бивак за къмпингуващи – в близост до Ахелой

Реклама



На места пясъчната коса е обрасла с плантации от необичайни растения. През интервали от разстояние има описателни табели, поставени тук по инициатива на Посетителския център при Поморийско езеро и даващи информация за видовете (някои от тях редки и защитени от закона) срещащи се тук: Морски ветрогон, Морски чистец, Крайморско какиле, Крайбрежна люцерна, Морско зеле, Сантонинов пелин, Пясъчна амофила, Жълта папаронка, Крилатолистен равнец и др. Предлагам кратка информация и описание на някои от тях.

Елате, разходете се и наблюдавайте редки крайморски растения по екопътеката при пясъчната коса на Поморийско езеро!


Опазване на „Защитена местност Поморийско езеро“

Поморийско езеро заедно с прилежащите към него територии, в това число и пясъчната коса са обявени за защитена местност съгласно българското законодателство, рамсарско място съгласно Рамсарската конвенция, фигурира в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Поради тази причина при посещение на мястото  е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на уникалните природни дадености. Повече информация за тях, както и за границите на защитената местност може да се намери тук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не безпокойте птиците и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Местността е обявена и за Орнитологично важно място за птиците. По косата няма да имате добра възможност за наблюдение на птици тъй като разстоянието до местата където гнездят и изкуствените острови е много голямо, по-подходящо място за целта е Посетителския център при Поморийско езеро.

Внимание – избягвайте къпане при бурно море!


В случай на силно вълнение – избягвайте плуването! Теченията тук са опасни и в комбинация с липсата на спасители може да бъде фатално! Въпреки чара си, плажът е взел не малко жертви през годините!

Продължение на разходката

Ако планирате по-дълъг престой в местността, добра идея е да изберете Поморие, като град за отсядане, тъй като разполага с много хотели и квартири, освен това може да предложи и други исторически забележителности, с което да разнообразите почивката си на море. 

Друга интересна забележителност в района на гр. Поморие, в духа на приключенството, и с много загадки без отговор, но по скоро в сферата на археологията е Тракийската куполна гробница, популярна сред поморийци под името „Кухата могила“.

Още интересни места в района


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


2 thoughts on “Поморийско езеро: Разходка по пясъчната коса

  1. Радо 15.09.2016 at 9:08

    По тази пътека, някъде към средата има интересни „съграждения“ – малък лагер направен от подръчни материали – къщичка и дворче, от хора, които явно са прекарали тук известно време – съвременни Робинзоновци

  2. Калин 01.08.2021 at 6:18

    Да, има и дори за един ден бяхме се „нанесли“. Помогнахме за подобрения на покрива, и висулките

Вашият коментар