Бургас: Наблюдение на птици в местността Пода

При намиращата се в административните граници на гр. Бургас защитена местност Пода, могат да се наблюдават повече от 270 вида птици. Освен от сградата на Природозащитния център, птици могат да се наблюдават и от специално изградени укрития предоставящи условия на посетителите  да прекарат в наблюдение и изчакване с часове.

Предоставят се бинокли с голямо увеличение, обяснява се детайлно за всеки един вид обект на наблюдение. Мястото е често посещавано от фотографи, орнитолози и др. заинтересовани поради уникалната възможност да се наблюдават множество видове птици на достъпно място в непосредствена близост до големия град, без да се ходи в отдалечени райони с дива природа. Има опция и за закупуване карта за абонаментно посещение, за по-често идващите в търсене на определена птица или улавяне на мига, подходящ за направа на снимка.

Как се стига до „Защитена местност Пода“ до гр. Бургас

ПОЛЕЗНО: Планирайте посещението на обекта или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Ако пътувате от Бургас, в посока Крайморие, при достигане на отбивката към Малко Търново и Крайморие (след бензиностанцията на Петрол)  се завива вдясно, минава се по надлеза и се тръгва обратно по посока към гр. Бургас. По главния път след 400 м ще достигнете отбивката за Пода:

Пода-Бургас-Посетителски-център-отбивка-главен-път-Бургас
Отбивката по главния път към местността Пода

Самата местност Пода представлява заблатена територия с площ около 1 кв.км. включваща оттока на Мандренското езеро към Черно море. Името произхожда от думата „под“ с която се има предвид дървен сал по който в миналото се е преминавало през Мандренския отток.

През 1989 г. част от местността се обявява за защитена със заповед на МОСВ и се отдава за стопанисване на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). БДЗП от своя страна изготвя програма за управление на местността, благодарение на която се запазва биологичното разнообразие и в същото време се създават условия за природосъобразен туризъм. Част от дейностите включват изграждането Природозащитния център Пода през 1997 г. който разполага с постоянна интерактивна изложба, лекионна зала, библиотека, оптична техника и укрития за наблюдение, чиито брой се очаква скоро да нарасне.

Режим на дейностите в „Защитена местност Пода“

При посещение в района е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на уникалните природни дадености. Повече информация за тях, както и за границите на „Защитена местност Пода“  може да се намери тук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не безпокойте птиците и имайте грижата след вас мястото да изглежда така, както сте го заварили.

Пода-Бургас-Природозащитен-център-сграда-тераса-наблюдение-птици
Сградата на природозащитния център

 

Бургас-Пода-тераса-панорама-птици-наблюдение
Изглед от терасата към местността

 

Бургас-Пода-Укритие-птици-наблюдение-фотограф-атракция
Едно от укритията в местността

 

Бургас-Пода-Укритие-птици-наблюдение-атракция
Укритието отвътре

 

Бургас-Пода-карта-местност-укрития-наблюдение-птици
Карта на местността Пода

Елате, наблюдавайте и фотографирайте редки и застрашени видове птици при Природозащитния център на местността Пода!

Тук се намира единствената по българското Черноморско крайбрежие смесена чаплова колония включваща бяла лопатарка, блестящ ибис, сива, гривеста и малка бяла чапла. В началото и края на лятото тук могат да се наблюдават и кокилобегачи, речни рибарки, дъждосвирци, брегобгачи и водобегачи.

Тъй като над местността минава пътят на птиците Via pontica, то тук от терасата на сградата могат да се наблюдават мигриращите ята на бял щъркел, розов и къдроглав пеликан, мишелови, осояди и малки кресливи орли.

Бургас-Пода-чапла-бяла-малка-полет-наблюдение-птици
Малка бяла чапла в полет

 

Бургас-Пода-чапла-бяла-малка-наблюдение-птици
Малка бяла чапла

 

Бургас-Пода-кокилобегач-птици-наблюдение
Кокилобегач

 

Бургас-Пода-Корморани-лебед-птици-наблюдение
Лебед

 

Бургас-Пода-корморан-птици-наблюдение
Корморани

 

Бургас-Пода-корморани-гнездене-птици-наблюдение
Стълб – убежище на гнездящите корморани

Съвсем наблизо, в гр. Поморие, има и друго място, където се предоставят добри възможности за наблюдение на птици.

Възможности за настаняване в Бургас:
Booking.com

One thought on “Бургас: Наблюдение на птици в местността Пода

  1. Петър Янков 09.03.2019 at 16:53

    Прекрасно място! Ще научите много за птиците и природата, ще си изкарате чудесно!

Вашият коментар