Бургас: Наблюдение на птици в местността Пода

При намиращата се в административните граници на гр. Бургас защитена местност Пода, могат да се наблюдават повече от 270 вида птици. Освен от сградата на Природозащитния център, птици могат да се наблюдават и от специално изградени укрития предоставящи условия на посетителите  да прекарат в наблюдение и изчакване с часове.

Предоставят се бинокли с голямо увеличение, обяснява се детайлно за всеки един вид обект на наблюдение. Мястото е често посещавано от фотографи, орнитолози и др. заинтересовани поради уникалната възможност да се наблюдават множество видове птици на достъпно място в непосредствена близост до големия град, без да се ходи в отдалечени райони с дива природа. Има опция и за закупуване карта за абонаментно посещение, за по-често идващите в търсене на определена птица или улавяне на мига, подходящ за направа на снимка.

Как се стига до „Защитена местност Пода“ до гр. Бургас

Планирайте посещението на обекта или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Ако пътувате от Бургас, в посока Крайморие, при достигане на отбивката към Малко Търново и Крайморие (след бензиностанцията на Петрол)  се завива вдясно, минава се по надлеза и се тръгва обратно по посока към гр. Бургас. По главния път след 400 м ще достигнете отбивката за Пода:

Пода-Бургас-Посетителски-център-отбивка-главен-път-Бургас
Отбивката по главния път към местността Пода

Самата местност Пода представлява заблатена територия с площ около 1 кв.км. включваща оттока на Мандренското езеро към Черно море. Името произхожда от думата „под“ с която се има предвид дървен сал по който в миналото се е преминавало през Мандренския отток.

През 1989 г. част от местността се обявява за защитена със заповед на МОСВ и се отдава за стопанисване на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). БДЗП от своя страна изготвя програма за управление на местността, благодарение на която се запазва биологичното разнообразие и в същото време се създават условия за природосъобразен туризъм. Част от дейностите включват изграждането Природозащитния център Пода през 1997 г. който разполага с постоянна интерактивна изложба, лекионна зала, библиотека, оптична техника и укрития за наблюдение, чиито брой се очаква скоро да нарасне.

Режим на дейностите в „Защитена местност Пода“

При посещение в района е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на уникалните природни дадености. Повече информация за тях, както и за границите на „Защитена местност Пода“  може да се намери тук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не безпокойте птиците и имайте грижата след вас мястото да изглежда така, както сте го заварили.

Пода-Бургас-Природозащитен-център-сграда-тераса-наблюдение-птици
Сградата на природозащитния център
Бургас-Пода-тераса-панорама-птици-наблюдение
Изглед от терасата към местността
Бургас-Пода-Укритие-птици-наблюдение-фотограф-атракция
Едно от укритията в местността
Бургас-Пода-Укритие-птици-наблюдение-атракция
Укритието отвътре
Бургас-Пода-карта-местност-укрития-наблюдение-птици
Карта на местността Пода

РекламаЕлате, наблюдавайте и фотографирайте редки и застрашени видове птици при Природозащитния център на местността Пода!

Тук се намира единствената по българското Черноморско крайбрежие смесена чаплова колония включваща бяла лопатарка, блестящ ибис, сива, гривеста и малка бяла чапла. В началото и края на лятото тук могат да се наблюдават и кокилобегачи, речни рибарки, дъждосвирци, брегобегачи и водобегачи.

Тъй като над местността минава пътят на птиците Via pontica, то тук от терасата на сградата могат да се наблюдават мигриращите ята на бял щъркел, розов и къдроглав пеликан, мишелови, осояди и малки кресливи орли.

Бургас-Пода-чапла-бяла-малка-полет-наблюдение-птици
Малка бяла чапла в полет
Бургас-Пода-чапла-бяла-малка-наблюдение-птици
Малка бяла чапла
Бургас-Пода-кокилобегач-птици-наблюдение
Кокилобегач
Бургас-Пода-Корморани-лебед-птици-наблюдение
Лебед
Бургас-Пода-корморан-птици-наблюдение
Корморани
Бургас-Пода-корморани-гнездене-птици-наблюдение
Стълб – убежище на гнездящите корморани

Съвсем наблизо, в гр. Поморие ( 30 км на север ), има и друго място, където се предоставят добри възможности за наблюдение на птици.

Руини на крепостта Порос

В миналото тук е имало крепост ( II в. сл. Хр. ), изградена по времето на римския император Антоний Пий. Носела е името Порос и е служила за опазване на оттока на Мандренското езеро. Нейните останки могат да се видят и в наши дни. Намират се съвсем наблизо, преди моста за прекосяване на Мандренското езеро с който се стига до центъра за наблюдение.

Останки от крепостното съоръжение Порос, на п-в Форос, Бургас
Останки от крепостното съоръжение Порос, откъдето римляните са контролирали плавателните съдове влизащи и излизащи от Мандренското езеро. То се намира в много близо до центъра за наблюдение на птици,  (в горния ляв ъгъл на снимката се вижда сградата за наблюдение)

Продължение на разходката

В посока север, наблизо, и по наша преценка, интересни за посещение са:

 1. Гр. Бургас ( 10 км ) с голяма морска градина, както и пристанище, откъдето лятото може да се хване корабче до остров Св. Анастасия
 2. Гр. Поморие ( 30 км ) с многобройните си исторически забележителности, хубави плажове с чиста вода и езерото – дом на редки птици.

В посока юг, наблизо, и по наша преценка, интересни за посещение са:

 1. Парк Росенец ( 17 км ), наричан също и Отманли. Там може да се направи пикник и разходка сред природата, както и да се отиде на малък плаж
 2. Гр. Черноморец ( 26 км ) с античната си крепост Акра, както и интересните скалисти брегове
 3. Местност Бакърлъка ( 30 км) за хубава панорамна гледка отвисоко на Бургаския залив. Най-добре се виждат бреговете на Черноморец, Созопол и неговите острови
 4. Гр. Созопол ( 34 км ) с множество исторически забележителности, старинна атмосфера и още плажове
 5. Фиорда при Нос Агалина (38 км)
 6. Шофьорският плаж Алепу (41 км)
 7. Екзотичният плаж Аркутино ( 42 км )
 8. Град Приморско ( 51 км ), където е известното тракийско светилище Бегликташ – един от най-посещаваните исторически обекти в страната. Непосредствено до него е резерват Ропотамо за исторически, природни забележителности и екопътеки сред гора и край море.

ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата електронна Google карта, където всички обекти за които сме писали са отбелязани с насочващи маркери. За да сметнете разстоянията до тях използвайте тук приложената пътна карта с калкулатор.

Реклама


One thought on “Бургас: Наблюдение на птици в местността Пода

 1. Петър Янков 09.03.2019 at 16:53

  Прекрасно място! Ще научите много за птиците и природата, ще си изкарате чудесно!

Вашият коментар