Черноморец – забележителности и плажове

Черноморец е малко курортно градче, което се намира в община Созопол на Южното Черноморие. Има разчупена брегова линия съставена от закътани малки заливи и носове със стръмни скалисти брегове. За събиране на слънчев тен, гостите на Черноморец посещават неговите два малки плажа, както и находящият се в южния край на града Kъмпинг Градина. Селището има хилядолетна история и останки от нея са средновековната крепост Акра, разположена на вдадения навътре в морето нос Акин. Посещавана от поклонници и туристи е църквата Св. Никола с разкошната си градина, която по разнообразие на растенията може да бъде наречена ботаническа. Красиви подводни пейзажи, на гмуркане само с шнорхел и маска могат да предложат скалите на нос Таласакра, чиито процепи са дом на множество подводни обитатели.
При отсядане за по-дълго в Черноморец може да се отиде до близките градове Созопол и Бургас за още плажове, морски пейзажи и забележителности.

Какво да видим в Черноморец – карта, плажове и забележителности

Планирайте посещението на града или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Черноморец отстои 26 км южно от Бургас и на 9 км северно от Созопол. Има редовни автобуси до съседните градове, както и автобус до стoлицата.

За добрия отдих в Черноморец – много хотели, къщи за гости, апартаменти под наем и бунгала предлагат места за настаняване. За доброто похапване – ресторанти, заведения за бързо хранене, механи, бистра, пицарии и рибарски капанчета изкушават със своите ястия.

Плажовете на Черноморец


Централен плаж

Дължина 550 м, максимална ширина 60 м. Намира се до центъра на града в малък и много закътан залив между носовете Акин и Таласакра. Охраняем е, със зони с чадъри и шезлонги, както и свободна зона. Алеята, която преминава зад плажа е много приятна за разходки, има и малки ресторантчета с панорама към морето.

Централен плаж на Черноморец
Централният плаж на Черномнорец разположен в залива Св. Никола

Южен плаж (Къмпинг Черноморец)

Дължина 480 м, ширина 25 м. Разположен е между носовете Таласакра и Червенка. Половината плаж ( с по-широката плажна ивица) е охраняема с чадъри под наем, а останалата част е нехораняема.
Плажът е много очарователен със стръмните си зелени склонове, които го обграждат.

Южен плаж на Черноморец
Южният плаж на Черноморец
Южен плаж Черноморец (къмпинг Чернморец )
Южният плаж заснет от друг ъгъл
Южен плаж - охраняемата част

Къмпинг Градина

Намира се в южния край на Черноморец и е разположен на дълга плажна ивица, която достига до гр. Созопол. Дължина 4 км, ширина 60 м. След Къмпинг Градина, в посока Созопол следват Царският плаж и къмпинг Златна рибка. Зад плажа преминава път, по който може да се придвижите с автомобил, но не е в добро състояние и трябва да се шофира внимателно.

Къмпин Градина, край Черноморец
Началото на къмпинг Градина в южните покрайнини на Черноморец

Покрай строителния бум, зад плажа се построиха множество хотели, и местността трудно би могла ( с чиста съвест) да бъде наречена къмпинг, въпреки че частично е запазила зелената си обвивка.
Все пак, за предпочитащите този начин на почивка има места където се предлагат каравани под наем и бунгала. Има и зони за разполагане на собствена каравана ( палатка).

Къмпинг Градина - друг изглед от южния край
Още един изглед към Къмпинг Градина
Връх Бакърлъка зад къмпинг Градина
Високият връх в далечината е Бакърлъка, от където се разкрива хубава панорамна гледка на околността. Повече информация – оттук

Забележителности в Черноморец


Нос Таласакра

Името произходжа от гръцки и в буквален превод означава Морският нос. Таласа (θάλασσα) на гръцки е море, а акрос (ακρος) – нос. Няма плажове, но гмуркачите – любители разполагат хавлиите си на скалите и правят гмуркане край тях с маска, шнорхел и плавници.

Скали около нос Таласакра
Скали около нос Таласакра

Нос Червенка

Попада в южния край на града, непосредствено до Къмпинг Градина. Обявен за природна забележителност още през 1973 година заради скалните форми с червен оттенък, откъдето идва и името на носа. До скоро тук е имало военна база, която сега е изоставена.
За съжаление достъпът към носа все още е ограничен. Към момента на нашето посещение през юни 2019 имаше огради и заключена порта. Единственото, което успяхме да заснемем са червените скали
в южната част на носа ( виж картата по-горе). По тях имаше плажуващи, както и смелчаци, любители на скоковете в морето.

Червени скали в началото на Нос Червенка
Червени скали в началото на Нос Червенка

Възможности за настаняване в Черноморец


Booking.com

Пристанището на Черноморец

От 2016 година насам то е реконструирано и разширено. Изградени са няколко нови кея, което позволява на повече плавателни съдове да отсядат тук ( места за общо рибарски 110 лодки).
Използва се основно за рибарски цели, както и за акостиране на малки частни катери. Туристите посещават пристанището за приятни разходки край морето привечер.

Кей на пристанището в Черноморец
Един от кейовете на пристанището в Черноморец

Църквата Св. Никола

Местна легенда разказва за богат гръцки търговец, който попаднал в буря край бреговете на Черноморец. Отправил молитва към Бог, и той и екипажът му били спасени, достигнали благополучно бреговете на Черноморец. В знак на благодарност той построил храм с патрон Св. Никола – покровителят на моряците и рибарите. Църквата, която виждаме сега е построена на мястото на стария храм , който е изгорял през 1994 г. Сякаш божие чудо е спасило старата икона на Св. Никола и дървения кръст, които сега се помещават в новата църква.
Според местни вярвания, молитвата в този храм води до чудеса в живота на молещия се, изпаднал в трудности.

Църквата Св. Никола в Черноморец
Църквата Св. Никола


Особен чар й придава богатата на растителни видове градина, която е наричана от местните „Райската градина“. Основен принос за нея има отецът Стилиян, обслужващ църквата, който сам е засадил всичко.

Входът към двора, заснет отвън
Райската градина в двора на църквата Св. Никола в Черноморец
Част от двора на църквата, където е разположена „Райската градина“

Руини на крепост Акра

Разположена в края на нос Акин, вдаден навътре в морето. Построена V век след Христа от император Анастасий за да предпазва жителите на полуостров Акра, където е имало селище.
В настоящ момент се е запазила малка част от нея, която е реставрирана. Достига се по черен път, около 1 км дълъг започващ в северните покрайнини на Черноморец ( мястото от което се тръгва е отбелязано на картата по-горе ). Пътят не е в добро състояние, така, че за предпочитане е да се вземе пеш, което може да бъде една много приятна разходка. Тихо и спокойно е с красиви морски пейзажи. За момента, местността е пощадена от строителния бум, тъй като съвсем до скоро тук е имало военни бази, които сега са обезлюдени. Край самата крепост има малко плажче, което е пусто и неохраняемо.

Крепостта Акра в Черноморец
Крепостта Акра, разположена на продълговатия нос Акин

За повече подробности можете да разгледате тук приложената малка галерия снимки от местността.

РекламаКратка история


Настоящето селище е основано в закътания залив на Централния плаж към 1731 година и е носело името Св. Никола. Околността е била обитавана още в дълбока древност. Свидетелство за това са находките разкрити при подводни проучвания. Котви, керамика, статуетки на Богинята майка , оръдия на труда които са датирани към VI-V – хилядолетие пр. Христа. Предполага се , че жителите на праисторическото селище са се занимавали с металургична дейност към древния металургичен център разположен на близкия Медни рид (Бакърлъка). Част от находките са изложени сега в музейната експозиция Св. Никола, находяща се в Черноморец.
По-късно на полуостров Акра е имало антично селище, което през V век било обградено от солидна крепостна стена. По време на Великото преселение на народите ( продължило до VII век) селището и стената са били разрушени от славяни и авари.

Антично селище е имало и на нос Червенка (наричано също и Христосотира), което също е било обградено от крепостна стена, но съдбата му е била сходна с тази на п-в Акра.
През следващите векове е имало късно средновековно селище, което е било обезлюдено, заради грабителствата на пиратите лази. През XVII век тяхното могъщество в акваторията било толкова голямо, че са основали собствена република на близкия остров Св. Иван до Созопол. И други градове по Черноморието са имали подобна участ ( Китен, Синеморец ) а жителите им са се изселвали в Странджа планина.

Какво може да се види край Черноморец

Ако планирате да останете за по-дълго в района на Черноморец, добри идеи за разходка са да посетите:

  1. Гр. Созопол ( 10 км на юг) с множество исторически забележителности, старинна атмосфера и още плажове
  2. Фиорда при Нос Агалина (14 км)
  3. Шофьорският плаж Алепу (17 км)
  4. Бакърлъка (17 км на запад) откъдето се наблюдава панорама отвисоко на Черноморец, Созопол и островите . За целта трябва да се премине през село Атия, от където се отива към „депото“.
  5. Парк Росенец ( 14 км на север ), наричан също и Отманли. Там може да се направи пикник и разходка сред природата, както и да се отиде на малък плаж
  6. Център за наблюдение на птици Пода ( 19 км на север )
  7. Гр. Бургас ( 26 км на север )

ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата електронна Google карта, където всички обекти за които сме писали са отбелязани с насочващи маркери. За да сметнете разстоянията до тях използвайте тук приложената пътна карта с калкулатор.

Възможности за настаняване в Черноморец


Booking.com

Вашият коментар