Черноморец – забележителности и плажове

Черноморец е малко курортно градче, което се намира в община Созопол на Южното Черноморие. Има разчупена брегова линия съставена от закътани малки заливи и носове със стръмни скалисти брегове. За събиране на слънчев тен, гостите на Черноморец посещават неговите два малки плажа, както и находящият се в южния край на града Kъмпинг Градина. Селището има хилядолетна история и останки от нея са средновековната крепост Акра, разположена на вдадения навътре в морето нос Акин. Посещавана от поклонници и туристи е църквата Св. Никола с разкошната си градина, която по разнообразие на растенията може да бъде наречена ботаническа. Красиви подводни пейзажи, на гмуркане само с шнорхел и маска могат да предложат скалите на нос Таласакра, чиито процепи са дом на множество подводни обитатели.
При отсядане за по-дълго в Черноморец може да се отиде до близките градове Созопол и Бургас за още плажове, морски пейзажи и забележителности.

Какво да видим в Черноморец – карта, плажове и забележителности


Тук приложената карта би могла да бъде добро помагало за навигация в града. Всички забележителности, които са описани по-надолу, са отбелязани на картата, като местоположение. Към всяка забележителност има бутонче за навигация.

Бутончетата са наречени „ОТВЕДИ МЕ“. Кликването върху тях довежда до автоматично зареждане на координатите на обекта, във вашия смартфон. Активира се приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“.


Черноморец отстои 26 км южно от Бургас и на 9 км северно от Созопол. Има редовни автобуси до съседните градове, както и автобус до стoлицата.

За добрия отдих в Черноморец – много хотели, къщи за гости, апартаменти под наем и бунгала предлагат места за настаняване. За доброто похапване – ресторанти, заведения за бързо хранене, механи, бистра, пицарии и рибарски капанчета изкушават със своите ястия.

Плажовете на Черноморец


Централен плаж

Дължина 550 м, максимална ширина 60 м. Намира се до центъра на града в малък и много закътан залив между носовете Акин и Таласакра. Охраняем е, със зони с чадъри и шезлонги, както и свободна зона. Алеята, която преминава зад плажа е много приятна за разходки, има и малки ресторантчета с панорама към морето.

Централен плаж на Черноморец
Централният плаж на Черномнорец разположен в залива Св. Никола

Реклама



Южен плаж (Къмпинг Черноморец)

Дължина 480 м, ширина 25 м. Разположен е между носовете Таласакра и Червенка. Половината плаж ( с по-широката плажна ивица) е охраняема с чадъри под наем, а останалата част е неохраняема.
Плажът е много очарователен със стръмните си зелени склонове, които го обграждат.

Южен плаж на Черноморец
Южният плаж на Черноморец
Южен плаж Черноморец (къмпинг Чернморец )
Южният плаж заснет от друг ъгъл
Южен плаж - охраняемата част

Реклама



Къмпинг Градина

Намира се в южния край на Черноморец и е разположен на дълга плажна ивица, която достига до гр. Созопол. Дължина 4 км, ширина 60 м. След Къмпинг Градина, в посока Созопол следват Царският плаж и къмпинг Златна рибка. Зад плажа преминава път, по който може да се придвижите с автомобил, но не е в добро състояние и трябва да се шофира внимателно.

Къмпин Градина, край Черноморец
Началото на къмпинг Градина в южните покрайнини на Черноморец

Покрай строителния бум, зад плажа се построиха множество хотели, и местността трудно би могла (с чиста съвест) да бъде наречена къмпинг, въпреки че частично е запазила зелената си обвивка.
Все пак, за предпочитащите този начин на почивка има места където се предлагат каравани под наем и бунгала. Има и зони за разполагане на собствена каравана ( палатка).

Къмпинг Градина - друг изглед от южния край
Още един изглед към Къмпинг Градина
Връх Бакърлъка зад къмпинг Градина
Високият връх в далечината е Бакърлъка, от където се разкрива хубава панорамна гледка на околността. Повече информация – оттук

Забележителности в Черноморец


Нос Таласакра

Името произходжа от гръцки и в буквален превод означава Морският нос. Таласа (θάλασσα) на гръцки е море, а акрос (ακρος) – нос. Няма плажове, но гмуркачите – любители разполагат хавлиите си на скалите и правят гмуркане край тях с маска, шнорхел и плавници.

Скали около нос Таласакра
Скали около нос Таласакра

Нос Червенка

Попада в южния край на града, непосредствено до Къмпинг Градина. Обявен за природна забележителност още през 1973 година заради скалните форми с червен оттенък, откъдето идва и името на носа. До скоро тук е имало военна база, която сега е изоставена.
За съжаление достъпът към носа все още е ограничен. Към момента на нашето посещение през юни 2019 имаше огради и заключена порта. Единственото, което успяхме да заснемем са червените скали
в южната част на носа ( виж картата по-горе). По тях имаше плажуващи, както и смелчаци, любители на скоковете в морето.

Червени скали в началото на Нос Червенка
Червени скали в началото на Нос Червенка

Пристанището на Черноморец

От 2016 година насам то е реконструирано и разширено. Изградени са няколко нови кея, което позволява на повече плавателни съдове да отсядат тук ( места за общо рибарски 110 лодки).
Използва се основно за рибарски цели, както и за акостиране на малки частни катери. Туристите посещават пристанището за приятни разходки край морето привечер.

Кей на пристанището в Черноморец
Един от кейовете на пристанището в Черноморец

Църквата Св. Никола

Местна легенда разказва за богат гръцки търговец, който попаднал в буря край бреговете на Черноморец. Отправил молитва към Бог, и той и екипажът му били спасени, достигнали благополучно бреговете на Черноморец. В знак на благодарност той построил храм с патрон Св. Никола – покровителят на моряците и рибарите. Църквата, която виждаме сега е построена на мястото на стария храм , който е изгорял през 1994 г. Сякаш божие чудо е спасило старата икона на Св. Никола и дървения кръст, които сега се помещават в новата църква.
Според местни вярвания, молитвата в този храм води до чудеса в живота на молещия се, изпаднал в трудности.

Църквата Св. Никола в Черноморец
Църквата Св. Никола


Особен чар й придава богатата на растителни видове градина, която е наричана от местните „Райската градина“. Основен принос за нея има отецът Стилиян, обслужващ църквата, който сам е засадил всичко.

Входът към двора, заснет отвън
Райската градина в двора на църквата Св. Никола в Черноморец
Част от двора на църквата, където е разположена „Райската градина“

Реклама



Руини на крепост Акра

Разположена в края на нос Акин, вдаден навътре в морето. Построена V век след Христа от император Анастасий за да предпазва жителите на полуостров Акра, където е имало селище.
В настоящ момент се е запазила малка част от нея, която е реставрирана. Достига се по черен път, около 1 км дълъг започващ в северните покрайнини на Черноморец ( мястото от което се тръгва е отбелязано на картата по-горе ). Пътят не е в добро състояние, така, че за предпочитане е да се вземе пеш, което може да бъде една много приятна разходка. Тихо и спокойно е с красиви морски пейзажи. За момента, местността е пощадена от строителния бум, тъй като съвсем до скоро тук е имало военни бази, които сега са обезлюдени. Край самата крепост има малко плажче, което е пусто и неохраняемо.

Крепостта Акра в Черноморец
Крепостта Акра, разположена на продълговатия нос Акин

За повече подробности можете да разгледате тук приложената малка галерия снимки от местността.

Реклама



Кратка история


Настоящето селище е основано в закътания залив на Централния плаж към 1731 година и е носело името Св. Никола. Околността е била обитавана още в дълбока древност. Свидетелство за това са находките разкрити при подводни проучвания. Котви, керамика, статуетки на Богинята майка , оръдия на труда които са датирани към VI-V – хилядолетие пр. Христа. Предполага се , че жителите на праисторическото селище са се занимавали с металургична дейност към древния металургичен център разположен на близкия Медни рид (Бакърлъка). Част от находките са изложени сега в музейната експозиция Св. Никола, находяща се в Черноморец.
По-късно на полуостров Акра е имало антично селище, което през V век било обградено от солидна крепостна стена. По време на Великото преселение на народите ( продължило до VII век) селището и стената са били разрушени от славяни и авари.

Антично селище е имало и на нос Червенка (наричано също и Христосотира), което също е било обградено от крепостна стена, но съдбата му е била сходна с тази на п-в Акра.
През следващите векове е имало късно средновековно селище, което е било обезлюдено, заради грабителствата на пиратите лази. През XVII век тяхното могъщество в акваторията било толкова голямо, че са основали собствена република на близкия остров Св. Иван до Созопол. И други градове по Черноморието са имали подобна участ ( Китен, Синеморец ) а жителите им са се изселвали в Странджа планина.

Какво може да се види край Черноморец

Ако планирате да останете за по-дълго в района на Черноморец, добри идеи за разходка са да посетите:

  1. Гр. Созопол (10 км на юг) с множество исторически забележителности, старинна атмосфера и още плажове
  2. Фиорда при Нос Агалина (14 км)
  3. Шофьорският плаж Алепу (17 км)
  4. Бакърлъка (17 км на запад) откъдето се наблюдава панорама отвисоко на Черноморец, Созопол и островите . За целта трябва да се премине през село Атия, от където се отива към „депото“.
  5. Парк Росенец (14 км на север ), наричан също и Отманли. Там може да се направи пикник и разходка сред природата, както и да се отиде на малък плаж
  6. Център за наблюдение на птици Пода (19 км на север )
  7. Гр. Бургас (26 км на север)

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама



Вашият коментар