Созопол: Шофьорският плаж Алепу

Шофьорският плаж е един от най-известните и привлекателни диви плажове по Южното Черноморие. Достъпът до него е лесен и отстои на 37 км от Бургас. Просторен, дълъг и не претъпкан, той е чудесно място за желаещите тихо спокойствие на плажа. Попада в близост до природната забележителност „Блато Алепу“ и е популярен също и с наименованието „Плажът Алепу“.

Къде се намира „Шофьрският плаж Алепу“ – карта


Бутонът води към автоматично зареждане на координатите на мястото във вашия смартфон. Активира се приложението за навигация „Google Maps“.



Шофьорският плаж се намира между курортен комплекс Дюни (от север) и нос Хумата (от юг). От Созопол отстои на 10 км южно, а от Приморско – 14 км северно. Дължината му е близо 3 км, а широчината достига 70 м и с тези характеристики той е вторият по дължина див плаж по Южното Черноморие след косата при Поморийско езеро. Зад плажната ивица преминава асфалтов път (старият път свързващ селищата по Южното Черноморие) което дава името му – Шофьорският плаж.

Шофьорският плаж Алепу  - общ изглед
Шофьорският плаж Алепу – общ изглед

Реклама



Характеристика на плажа

Северният участък на плажа ( около 400 м) се стопанисва от служители към курортен комплекс Дюни и там има чадъри, шезлонги и спасител. Трите километра дива част от плажа са без спасители и плажни удобства.

Шофьорският плаж Алепу  - друг изглед
Риболов на Шофьорският плаж Алепу
Плажът се харесва и на любителите на риболова, които хвърлят въдици от пясъка


Дюните по плажната ивица са дом на редки пясъчни растения и са обявени за природна забележителност.

Реклама



Блатото Алепу

Зад плажа се намира блатото Алепу, което също е природна забележителност за опазване на водоплаващи птици и рядкото растение дяволски орех.
Част е от рамсарското място „Компекс Ропотамо“, както и от защитените зони НАТУРА 2000. Оттук преминава пътят на птиците Via pontica. За съжаление – няма пътеки и маршрути за разходка край блатото и едно преминаване през тръстиките би било съпроводено с много трудности и необходимост от подходящо облекло и принадлежности.

Блатото Алепу зад Шофьорският плаж
Изглед към тръстиките покриващи блатото Алепу и обграждащите го възвишения, които са част от „Меден рид“
Блатото Алепу зад Шофьорският плаж
Още един изглед към тръстиките. Високият връх на фона е „Бакърлъка“, за който сме разказали в друга наша публикация. От него се разкрива хубава панорамна гледка на околността.

При посещаване в местността край блатото трябва да се вземат под внимание правилата описани на табелата:

Правила в Защитена местност блато Алепу
Табела край блатото с правилата, които трябва да се спазват

За преглед на границите на защитените местности в района на плажа Алепу, може да се посети този линк: https://gis.wwf.bg/mobilz/#/27.72861/42.35488/14

Произход на името

Произхода на думата алепу е гръцки и означава лисица. Предполага се – свързано с особеностите на блатото което в миналото „хитреело като лисица“ – ту се приближавало, ту се отдръпвало от морето в различните сезони.

Какво още може да се види покрай Шофьорският плаж

В посока север могат да се изпробват следните предложения:

1.Скалното образувание – фиорд при нос Агалина. Носът загражда плажа в северната част (3 км)
2.Созопол с неговите плажове и исторически забележителности (10 км)

В посока юг могат да се изпробват следните предложения:

  1. Още един прекрасен плаж с дива и охраняема част – плажът Аркутино (3,5 км). От плажа започва екопътека водеща към устието на река Ропотамо
  2. Разходка с лодка сещу течението на река Ропотамо. Пунктът от където тръгват лодките е на 9,5 км оттук в посока Приморско
  3. Град Приморско (14 км) неговите плажове и музей
  4. Светилището Бегликташ (18 км)
  5. Резерват Ропотамо и множеството екопътеки край гора и море (19 км)

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар