Лозенец: Къмпинг Юг и Плаж Корал

Къмпинг Юг и Плаж Корал са красиви места за плажуване, отдих и лагеруване сред природата. Разположени са на една и съща плажна ивица между курортите Китен и Лозенец. Освен с бистрите си води, плажовете очароват посетителите си и със своята шир, пясъчни дюни, гъсти гори разположени зад плажната ивица, както и с липса на масивни бетонови постройки. Плажовете се посещават както от бивакуващите на къмпинга, така и от гостите на близките курорти, в търсене на нови вдъхновяващи гледки, и нюанси за обогатяване на ваканционното настроение.

Къмпинг Юг и Плаж Корал – карта


Бутоните водят към автоматично зареждане на координатите на обектите, във вашия смартфон. Активира се приложението за навигация „Google Maps“.




Къмпинг Юг

Къмпинг Юг се намира на около 3 км южно от центъра на Китен и 2,5 км от Лозенец. От Бургас отстои на 56 км. Достига се , като по главния път, в посока Бургас – Царево, се завива вляво малко след подминаване на гр. Китен. Следва десен завой и се шофира около 1 км по третокласен път до достигане на къмпинга. Пътят е асфалтиран, но не е в добро състояние, затова трябва да се шофира внимателно. Ако се подмине къмпинга, може да се стигне до Лозенец. По пътя има кратки пътеки през гората които стигат до плажната ивица.
За къмпинг Юг може да се каже, че напълно отговаря на общоприетото разбиране за „къмпинг“ – на неговата територия има само ниски постройки, бунгала, както и места за палатки, кемпери и каравани. Всички те са на просторни зелени поляни и гора. На плажа има зона с осигурени чадъри и спасител, както и неохраняема част за свободно плажуване. Дължината на плажната ивица спадаща към къмпинг Юг е около 300 м

Къмпинг Юг - южната част на плажната ивица
Къмпинг Юг – южната част на плажната ивица, която е неохраняема

Реклама




Къмпинг Юг - южната част на плажната ивица
Друг изглед от южната част на плажа. Интересна за посетителите е скалата, която пресича плажната ивица и стига почти до морето
Северната част на плажната ивица към Къмпинг Юг
Северната част на плажната ивица, където има спасител, чадъри, шезлонги и плажно заведение

Настаняване в околността на „Къмпинг Юг“


Реклама



Плаж Корал

Съседен е на плажа на къмпинг Юг, но в южна посока. Дължината му е 800 м и достига до курорта Лозенец. Просторната плажна ивица е обградена от гъста, дива гора, която до близкото минало е била защитена местност. Към момента на нашето посещение (юни 2019) нямаше охраняема зона с чадъри, нито заведения на плажа. Мястото се харесва на почитателите на природосъобразния туризъм и диво къмпингуване. За разлика от къмпинг Юг – тук няма зона с предоставени условия за организирано лагеруване. Липсват бунгала, бани, тоалетни и електрификация. До скоро практиката сред къмпингуващите бе да разпъват палатки на плажната ивица.

Плаж Корал - пясъчни дюни
Път преминаващ край пясъчни дюни, по който се стига до плаж Корал. Плажът е в съседство с къмпинг Юг
Плаж Корал - просторна и дълга плажна ивица
Просторната и дълга ивица на Плаж Корал.
Изглед към целия плаж Корал от Лозенец
Изглед към целия плаж Корал от Лозенец


Между 2019 – 2021 имаше период в който броя на къмпингуващите бе значително намалял, заради промените в „Закон за устройството на Черноморското крайбрежие“ . Съгласно новостите в закона, които щяха да влязат в сила се предвиждаше големи глоби за къмпингуващи на пясъчните дюни. Дивите гори зад плажната ивица са частни имоти, което води до невъзможност и там да се разполагат палатки.

Актуализация към 04.2021

Към настоящ момент – 2021 година, тези промени така и не влязоха в сила, а Върховният Административен Съд ги обяви за нищожни – източник: zonaburgas.com. По този начин наредбата за забрана на палатки върху общински терени е отменена.

Реклама



Какво още може да се види наоколо

В посока Север:

  1. Гр. Приморско (13 км) където е известното тракийско светилище Бегликташ – един от най-посещаваните исторически обекти в страната. Непосредствено до него е резерват Ропотамо за исторически, природни забележителности и екопътеки сред гора и край море.
  2. Гр. Китен за още хубави плажове и малък музей по подводна археология (3 км)

В посока Юг:

  1. Курортно селище Лозенец (2,5 км) и село Велика (6 км)
  2. Къмпингите Оазис и Арапя (6 км)
  3. Гр. Царево (9 км). От Царево може да се навлезе на територията на Природен Парк Странджа, за разчупване стандартната почивка на море. Може да се види старинната архитектура в близките странджански села Бродилово (20 км), Българи (22 км) и Кости (29 км), както и да се направят разходки сред природата за запознаване с необикновената, екзотична флора на парка.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар