Лозенец: Къмпинг Юг и Плаж Корал

Къмпинг Юг и Плаж Корал са красиви места за плажуване, отдих и лагеруване сред природата. Разположени са на една и съща плажна ивица между курортите Китен и Лозенец. Освен с бистрите си води, плажовете очароват посетителите си и със своята шир, пясъчни дюни, гъсти гори разположени зад плажната ивица, както и с липса на масивни бетонови постройки. Плажовете се посещават както от бивакуващите на къмпинга, така и от гостите на близките курорти, в търсене на нови вдъхновяващи гледки, и нюанси за обогатяване на ваканционното настроение.

Къмпинг Юг и Плаж Корал – карта

ПОЛЕЗНО: Планирайте посещението на къмпинга и плажа или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Къмпинг Юг

Къмпинг Юг се намира на около 3 км южно от центъра на Китен и 2,5 км от Лозенец. От Бургас отстои на 56 км. Достига се , като по главния път, в посока Бургас – Царево, се завива вляво малко след подминаване на гр. Китен. Следва десен завой и се шофира около 1 км по третокласен път до достигане на къмпинга. Пътят е асфалтиран, но не е в добро състояние, затова трябва да се шофира внимателно. Ако се подмине къмпинга, може да се стигне до Лозенец. По пътя има кратки пътеки през гората които стигат до плажната ивица.
За къмпинг Юг може да се каже, че напълно отговаря на общоприетото разбиране за „къмпинг“ – на неговата територия има само ниски постройки, бунгала, както и места за палатки, кемпери и каравани. Всички те са на просторни зелени поляни и гора. На плажа има зона с осигурени чадъри и спасител, както и неохраняема част за свободно плажуване. Дължината на плажната ивица спадаща към къмпинг Юг е около 300 м

Къмпинг Юг - южната част на плажната ивица
Къмпинг Юг – южната част на плажната ивица, която е неохраняема
Къмпинг Юг - южната част на плажната ивица
Друг изглед от южната част на плажа. Интересна за посетителите е скалата, която пресича плажната ивица и стига почти до морето
Северната част на плажната ивица към Къмпинг Юг
Северната част на плажната ивица, където има спасител, чадъри, шезлонги и плажно заведение

Настаняване в района на „Къмпинг Юг“Плаж Корал

Съседен е на плажа на къмпинг Юг, но в южна посока. Дължината му е 800 м и достига до курорта Лозенец. Просторната плажна ивица е обградена от гъста, дива гора, която до близкото минало е била защитена местност. Към момента на нашето посещение (юни 2019) нямаше охраняема зона с чадъри, нито заведения на плажа. Мястото се харесва на почитателите на природосъобразния туризъм и диво къмпингуване. За разлика от къмпинг Юг – тук няма зона с предоставени условия за организирано лагеруване. Липсват бунгала, бани, тоалетни и електрификация. До скоро практиката сред къмпингуващите бе да разпъват палатки на плажната ивица.

Плаж Корал - пясъчни дюни
Път преминаващ край пясъчни дюни, по който се стига до плаж Корал. Плажът е в съседство с къмпинг Юг
Плаж Корал - просторна и дълга плажна ивица
Просторната и дълга ивица на Плаж Корал.
Изглед към целия плаж Корал от Лозенец
Изглед към целия плаж Корал от Лозенец


За съжаление, към настоящ момент (юни 2019) , във връзка с промените в „Закон за устройството на Черноморското крайбрежие“ , които влизат в сила, тези прояви, много вероятно, ще бъдат прекратени. Съгласно новостите в закона се предвиждат големи глоби за къмпингуващи на пясъчните дюни. Дивите гори зад плажната ивица са частни имоти, което води до невъзможност и там да се разполагат палатки. Предстои да се разбере, дали ще се определят зони за свободно къмпингуване, тъй като законът предвижда обособяване на такива участъци.

РекламаКакво още може да се види наоколо

В посока Север:

  1. Гр. Приморско (13 км) където е известното тракийско светилище Бегликташ – един от най-посещаваните исторически обекти в страната. Непосредствено до него е резерват Ропотамо за исторически, природни забележителности и екопътеки сред гора и край море.
  2. Гр. Китен за още хубави плажове и малък музей по подводна археология (3 км)

В посока Юг:

  1. Курортно селище Лозенец (2,5 км) и село Велика (6 км)
  2. Къмпингите Оазис и Арапя ( 6 км)
  3. Гр. Царево (9 км). От Царево може да се навлезе на територията на Природен Парк Странджа, за разчупване стандартната почивка на море. Може да се види старинната архитектура в близките странджански села (Бродилово, Кости) както и да се направят разходки сред природата за запознаване с необикновената флора на парка.

ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата електронна Google карта, където всички обекти за които сме писали са отбелязани с насочващи маркери. За да сметнете разстоянията до тях използвайте тук приложената пътна карта с калкулатор.

Възможности за настаняване в района на Китен и Лозенец – карта


Booking.com

Вашият коментар