Приморско: „Крокодила“, залив Мириус и нос Плаката

Прелестните брегове между Приморско и Маслен нос са подходящи за кратка туристическа разходка, която може да се съчетае с пикник, плаж или гмуркане. Местността „Крокодила“ е притегателна за гмуркачи и водолази, тъй като там има специално изградени подводни атракции и тюленова пещера. Заливът Мириус, от своя страна, има интересна форма наподобяваща фиорд, обграден в гъста широколистна гора. Освен туристи, той привлича и рибари, тъй като има богата морска фауна. Нос Плаката се посещава, заради хубавата гледка, която се разкрива към интересната разчупена брегова линия в околността на Маслен нос.

Как се стига до местност „Крокодила“, залива Мириус и нос Плаката край Приморско – карта, маршрут и GPX файл


Бутоните активират приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон. Координатите на местата се зареждат автоматично.

или използвайте приложения GPX файл


Реклама



Характеристика на маршрутите

Походът може да се раздели на две независими разходки:

  1. До „Крокодила“ може да се стигне пеш или с автомобил, тъй като пътят е асфалтиран. От поляната край резиденция „Перла“ до „Крокодила“ разстоянието е 1,6 км с денивелация 25 м.
  2. За разходка до залива Мириус и нос Плаката е препоръчително да се отиде пеша, тъй като пътят е черен, неподходящ за обикновен автомобил. От „Перла“ до залива Мириус са 3 км с 50 м денивелация. За посещение на нос Плаката се прави отклонение с дължина 700 м. Отклонението е малко преди залива Мириус.

При евентуално желание на туриста, след Мириус, може да се продължи до Маслен нос. Общата дължина от „Перла“ до Маслен нос по този път е 5 км. При Маслен нос има малък плаж, и интересни скални образувания – фиорди, които са туристическа атракция.

Препоръки

 Препоръчително е човек да бъде обут с туристически обувки или закрити маратонки с грайфер, заради денивелацията. Пътят е широк и удобен за вървене, но при отбивката към нос Плаката имаше някои силно затревени участъци. Препоръчително е се предвиди спрей против кърлежи. При разходка през лятото – възможно е да има цели рояци от досадни дребни мушици, характерни за Странджа. Добре е през този сезон да се носи шапка и тъмни очила, които донякъде могат да ви предпазят.

Тъй като по пътя към залива Мириус има множество разклонения, които могат да ви отведат в погрешна посока, и да загубите часове в лутане, то употребата на GPS е силно препоръчителна.

Разходка до местността „Крокодила“


При тази наша разходка до местността, ние паркирахме автомобила си зад резиденция „Перла“, където има обширни поляни насред гората. Тръгнахме по черен неасфалтиран път и съвсем скоро се включихме в друг път, който е асфалтиран.

Северният плаж на Приморско до резиденция "Перла"
Северният плаж на Приморско до резиденция „Перла“

В началото се движехме насред гората, а скоро след това вече се откриваха гледки към морето.

Пролетната гора зад резиденция „Перла“
Асфалтовият път край морето

Скоро се достига до отбивка вдясно. Има информационна табела с подводните забележителности. „Крокодила“ представлява малък скалист остров, съвсем близо до сушата. Продълговатата му форма наподобява крокодил, откъдето идва и името му.

Мястото, където се отбива за "Крокодила"
Мястото, където се отбива за „Крокодила“

Реклама



На мястото има подводен параклис, подводна галерия, както и тюленова пещера. Представляват интерес за леководолази и гмуркачи. Повече за тях може да се научи от информационните табла.

Продълговатият остров "Крокодила" наблюдаван отвисоко
Продълговатият остров „Крокодила“ наблюдаван отвисоко

Долу се разкриват хубави гледки на север. Погледът достига до Маслен нос.

Поглед от „Крокодила“ на север към Маслен нос
Поглед към Маслен нос с телеобектив

По-нататък асфалтовият път достига до бариера на частен имот. Няма накъде да се продължи повече.

Реклама



Връщане назад и продължение към залива Мириус


След връщане до разклона (отбелязан в GPX файла) се тръгва по черен път сред гъста, сенчеста, широколистна гора. Пътят е в лошо състояние и може да се вземе само пеш, с високопроходим автомобил или с велосипед.

Пътят към залива Мириус. В началото преминава през гъста широколистна гора
След около 2 км пътят вече се движи по крайбрежието

След 2,3 км достигнахме интересния залив. По своя вид – дълбоковрязан в сушата наподобява фиордите в Скандинавските страни. В образуването му, обаче, не са участвали ледници (както е в Скандинавието). Дължината на врязване е 500 м.

Изглед към залива Мириус и неговия северен нос напролет
Изглед към същия нос по време на друга наша разходка през есента. Както се вижда – на скалите има риболовци въдичари
Изглед към южния край на залива – нос Плаката
Изглед към нос Плаката от друга гледна точка

Освен от туристи и летовници, заливът се посещава и от гмуркачи, както и харпунджии – любители на подводния риболов. Заради пешеходния преход – тук никога не е претъпкано през летния сезон и е подходящо за търсещите спокойствие и тишина. Счита, се, че заливът е богат на риба, поради което тук идват и въдичари, през различни сезони. В тази наша майска разходка не видяхме такива. Макар, че често се нарушава – добре е да се има предвид, че бивакуването тук и паленето на огън са забранени съгласно наредбите на община Приморско.

Пясъкът тук е съставен от натрошени черупки на миди, но все още не е толкова фин, колкото на плажовете на Приморско. Дължината на плажната ивица е 130 м и широка не повече от 8 м. По формата си Мириус много наподобява един друг залив наблизо – заливът Св. Параскева в резерват Ропотамо.

Реклама



Продължение напред към съседния залив Палюра и Маслен нос

Склонните към по-дълги преходи туристи биха могли да продължат от тук към Маслен нос. Разстоянието е около 2 км. При Маслен нос има малък плаж, и интересни фиордообразни брегове, които са туристическа атракция. За тях вече разказахме в друга наша публикация, където е описан друг, по-пряк маршрут.

Съседният залив „Палюра“ се използва за мидена ферма, както и за разполагане на даляни за улавяне на рибни пасажи. Има разчупени скалисти брегове, и също е посещавано място от рибари.

Изглед към залива Палюра по време на друга наша есенна разходка

Отбивка към нос Плаката


При връщане от залива Мириус има отбивка вляво по която може да се достигне до нос Плаката. Отбивката е отбелязана в GPX файла. До нея може да ви отведе и бутонът „ОТВЕДИ МЕ ДО ОТБИВКАТА ЗА ПЛАКАТА“. Дължината на това отклонение до края на носа е около 700 м. Носът интересен с това, че се разкрива много хубава панорамна гледка към Маслен нос и бреговете преди него.

Изглед към бреговете преди Маслен нос от нос Плаката
Маслен нос заснет с телеобектив
Най-вляво на снимката е малкото плажче, а от горната страна са военната сграда и фарът.

Явно, в последните години, нос Плаката е бил рядко посещаван, съдейки по силно затревения на места път. В началото, пътеката е що годе в приемливо състояние – има гъста сянка от широколистни дървета. Последните 100 – 200 м са открити и изложени на слънчева светлина, което е благоприятно за избуялата трева.

Последният участък от пътеката към нос Плаката

Опазване на природата

Тъй като районът край местностите е със статут на гора, то при преминаване през нея е наложително придържане към разпоредбите на „Закон за горите„. При евентуално намерение за събиране на растения, трябва да се спазват ограниченията в „Закон за биологичното разнообразие“ и „Закон за лечебните растения“.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, като видове или в количества нарушаващи законите, не безпокойте дивите животни, не палете огън, не бивакувайте и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Точните граници на горите и защитените територии могат да се видят на картата на този линк: https://gis.wwf.bg/mobilz/. За целта, трябва слой Защитени територии да е активен.

Продължение на разходката

  1. За останалите пътеки и забележителности в околността на Приморско и резерват Ропотамо – можете да видите цялостна карта .
  2. Ако планирате по-дълъг престой в местността, добра идея е да изберете Приморско, като град за отсядане, тъй като разполага с много хотели и квартири, освен това може да предложи много развлечения, които да разнообразят почивката ви на море.

Какво може да се види край Приморско

  1. Други забележителности, които могат да се разгледат наблизо са при Созопол (22 км) който предлага добри възможности за настаняване за по-дълъг престой, както и отлични възможности за почивка на море.
  2. Плажът Аркутино (8,5 км) – между Созопол и Приморско
  3. Разходка с лодка срещу течението на река Ропотамо (4,5 км)
  4. Град Китен (6 км) разполага с прекрасни плажове, както и малък музей с находки от подводна археология
  5. Къмпингите Юг и Корал (8 км)
  6. Курортно селище Лозенец за още хубави плажове (10 км)
  7. Къмпингите Оазис и Арапя (12 км)
  8. Град Царево  (17 км) – с красиви заливи, исторически забележителности и музей. От Царево може да се навлезе на територията на Природен Парк Странджа, за разчупване стандартната почивка на море. Може да се види старинната архитектура в близките странджански села Бродилово (29 км)Българи (32 км) и Кости (39 км), както и да се направят разходки сред природата за запознаване с необикновената, екзотична флора на парка.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар