Приморско: Кратък път до залив Св. Параскева

Като по-лесен вариант  за достигане до залив Св. Параскева в резерват Ропотамо (спрямо маршрута: Бегликташ-Св.параскева) може да се използва и друга пътека, минаваща през гора.

 В този случай, придвижвайки се по главния асфалтов път от северния плаж на гр. Приморско (където е и бившата резиденция „Перла“) се подминава отбивката за светилището Бегликташ и се продължава по асфалтовия път до достигане на спуснатата бариера, от която вече е същинското навлизане в резервата.

Разстоянието от северния плаж до бариерата е 4,2 км и може да се вземе с автомобил. От бариерата до залив Св. Параскева са 1,8 км които се вземат пеш. Денивелация – 85 м.

Как се стига до залив Св. Параскева в Ропотамо  – карта, маршрут и GPX файл


Свали 


ПОЛЕЗНО: За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте този линк.

Планирайте посещението на пътеката или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Бариерата в началото на резерват Ропотамо
Спуснатата бариера в резерват Ропотамо с което се слага край на движението с автомобил

Опазване на резерват Ропотамо

От спуснатата бариера нататък е самото навлизане в резервата, което налага спазването на определени правила: забранено палене на огън, бивакуване, късане на растения, преминаване по немаркирани пътеки, безпокойство на дивите животни и др. Повече информация относно останалите забрани и режим на дейности  може да се прочете оттук.

При достигане при залива Св. Параскева трябва да се има предвид, че половината от него спада към Защитена местност „Бегликташ – Ропотамо“. Съгласно правилата определени за тази защитена местност – плажуването по пясъчните ивици е разрешено. Това значи, че може да се направи престой за плаж в южния край на залива.

Описание на маршрута

700 м след бариерата ще видите отбивка от асфалта, с табела вдясно, на която е показана екопътеката за достигане до залива:

Резерват-Ропотамо-екопътека-Правила-карта-пътеки-02
Табелата при отбивката от асфалта показваща екопътеката към залив Св. Параскева

Тръгва се по черен, неасфалтиран път. Целият път е достатъчно широк, без да има затревени участъци по него. Възможно е, обаче ако е валяло скоро да има големи кални локви. Разумно би било тръгвайки за тази разходка човек да тръгне със закрити маратонки с грайфер (на връщане има голямо изкачване), спрей против насекоми и вода за 1 час. През лятото може да има цели рояци с дребни мушици и комари, затова е препоръчително да се носят шапка и тъмни очила. Биха могли донякъде да ви предпазят.

Трябва да се следва маркировката указана по дърветата. На едно място има опасност да се заблудите (отбелязано е на картата) Това е отбивката за нос Коракя. Тази пътека, съгласно реда в резервата не е разрешена за посещение и преминаването по нея се счита за нарушение!

При достигане на този разклон трябва да изберете десния път, където са поставени табели по дърветата.

Разклон-Св-Параскева-Коракя-Ропотамо-Приморско
При достигането на този разклон се тръгва вдясно. Отклоняването по лявата пътека се счита за нарушение

Пътеката се спуска надолу през красива гора и поляни, където почти няма храсти и ниска растителност, така, че погледа ви може да стига доста далеч, а с малко повече късмет можете да зърнете елени или сърни между дърветата.

Тъй като пътеката е посещавана от много туристи, тя е достатъчно широка през целия път и не се налага газене през треви.

Оферти за хотели в гр. Приморско 


Booking.com


Кратка разходка сред природата в близост до гр. Приморско – екопътека до залив Св. Параскева

Самият залив Св. Параскева, в резерват Ропотамо до Приморско, както споменахме в другата статия представлява много дълъг фиорд с дължина близо 700 м. През различните епохи, заливът е имал различни функции. От древността до средновековието е бил част от комплекс пристанища, обхващащ всички заливи от Маслен нос до устието на река Ропотамо, с общо наименование Тера. През средновековието мястото опустява и е служило като пиратско скривалище.

Произход на името Св. Параскева

За наименованието на залива има няколко версии. Според едни, името произхожда от гръцката дума „Παρα-σκευή“ -подготовка, въоръжаване свързано с подготовката на пиратите, които са потегляли оттук за своите нападения. Един от известните пирати, използвали това място бил Вълчан войвода, който според преданието, скрит в залива е издебнал и обрал турска гемия пренасяща злато за хазната в началото  на XIX век. След това скрил съкровището в района на средновековната крепост Ранули, наричана още и Вълчаново кале. Възнамерявал, когато събере достатъчно да предаде златото на руския цар за да освободи България. Това, през годините е провокирало много иманяри, които са ровили в района, но дали нещо е намерено – никой не знае.

Ропотамо-Св.-параскева-залив-пътека-разходка-гора
Панорамна снимка на залива Св. Параскева
Залив Св. Параскева сниман от северния край
Още изгледи към залива, наричан също и Света Парашкева
Залив Св. Параскева
Малкият плаж всъщност попада в дъното на фиорда
Река при залива Св. Параскева
Устието на малка река, която се влива в морето точно при плажа

 Руини на църквата Света Параскева – резерват Ропотамо, град Приморско

Според други анализатори (археолози при Бургаския музей, водили разкопки в местността) името идва от разположената тук църква, носеща името Св. Параскева и връзката с тракийското светилище Бегликташ. В ритуалите по посрещането на лятното слънцестоене и раждането на новия живот – хероя, като идеология, изпълнявани при светилището, могат да се намерят сходства с добродетелите, които изповядвала светицата Св. Параскева, като покровителка на родилките. В наименоването на църквата с това име, те виждат продължение на традициите завещани от траките, но вече смесени с християнските ценности.

В близост до пясъчната ивица могат да се наблюдават руините на опожарената преди няколко века църква Св. Парскева.

Около създаването й има много поверия, от едно от които е , че е създадена от самия цар Симеон Велики през 925 г, който ловувал в района. Нарекъл я „Св. Йоан Кръстител“. Друго пък гласи, че веднъж при силна буря, гемия се укрила в залива и спасените корабокрушенци в знак на благодарност построили параклис Св. Параскева.

Останките на църквата Св. Параскева, чиито купол допреди няколко десетилетия е бил напълно запазен

Около скалите и гората до плажа, при едно от нашите посещения, вниманието ни бе привлечено от следните растения:

Кичесто плюскавиче - silene compacta
Кичесто плюскавиче – silene compacta. Вирее по скали и крайбрежни пясъци. Цъфти от май до август
Гмелинова гърлица – Limonium gmelini
Гмелинова гърлица – Limonium gmelini. Фотографирана края на май, а цъфтежът е юни – юли. Застрашен вид включен в Червената книга на България
Копър приморски crithmum maritimum
Приморски копър – Crithmum maritimum. Видът е включен в Червената книга на България, като рядък, но въпреки това в някои сайтове може да се намерят рецепти за това, как да се използва като подправка към салати??? Цъфтежът е юли, август, не го късайте, нека запазим природата на България!
Вълнест напръстник – digitalis lanata Ehrh. Представлява многогодишно тревисто растение, използва се във фармацевтиката и е силно отровен – да не се къса! Цъфтежът е юни – август.

Съгласно правилника на резерват Ропотамо, късането на растения е забранено!

Продължение на разходката

Добра възможност да продължите разходката е да се върнете на асфалтовия път и да продължите към устието на река Ропотамо.

За останалите пътеки и забележителности в резерват Ропотамо – можете да видите цялостна карта .

Ако планирате по-дълъг престой в местността, добра идея е да изберете Приморско, като град за отсядане, тъй като разполага с много хотели и квартири, освен това може да предложи много развлечения, които да разнообразят почивката ви на море.

Оферти за хотели в гр. Приморско – ранни записвания


Вашият коментар