Синеморец: Плажът Силистар

Плажът Силистар е най-южният голям плаж по Българското Черноморие. Гостоприемният закътан залив, дивата гора зад плажната ивица, липсата на постройки, невероятно бистрите води, продълговатите скалисти носове в двата му края, правят мястото любимо за множество летовници, които са отседнали в района. Пада се между селата Синеморец (6 км) и Резово (7 км), а от Бургас отстои южно на 88 км. До самия плаж може да се достигне с автомобил, има и паркинг сред гората.

Плажът, също така, е в пределите на Природен Парк Странджа.

Плажът Силистар – карта


Бутонът води към автоматично зареждане на координатите на обекта, във вашия смартфон. Активира се приложението за навигация „Google Maps“.



Силистар е охраняем, има зона с чадъри и шезлонги, както и свободна зона. На плажа има малко капанче, което предлага ястия и напитки. Дължината на пясъчната ивица е около 550 м, а максималната широчина достига 110 м. При наши посещения в местността отчетохме изключително бистри води на гмуркане с маска, шнорхел и плавници, подобно на тези при устието на река Велека (в Синеморец).

Изглед към плаж Силистар от северния носа
Изглед към плажа от северния нос
Плаж Силистар - панорама
Гледка към плажа от южния му край

BgNatureTrip представя:



Предполага се, че заливът е служил като пиратско убежище в късното средновековие за така наречените пирати „лази“. Самото име „Силистар“ съдържа думата „лист“ и навярно произхожда от най-близкото по звучене словосъчетание на гръцки – στη ληστερό  (сти листеро), което в превод значи „На разбойника“.

Високи скали в южната част на Силистар
Високите скали близо до сушата – идеално скривалище за някогашните пирати.

Реклама



Плажът Силистар през лятото
Плажът Силистар през лятото – поглед към северния нос. През тези месеци е изключително населен заради голямата му популярност – много туристи гo посещават
Силистар през пролетта, когато плажът е напълно пуст
Силистар през пролетта, когато е напълно пуст
Силистар напролет
Дървени пътеки на плажа Силистар
Дивата гора зад пясъчната ивица. За улеснен достъп до плажа са направени тези дървени пътеки за летовниците
Мостче за прекосяване на река Силистар
Малко мостче за прекосяване на река Силистар

Препоръчително е да се избягва къпане при бурно море – водите, особено край южните скали са много опасни – образуват се силни водовъртежи, които са взели немалко жертви през годините.

Южният край на Силистар, където са опасните скали
Южният край на Силистар, където са опасните скали навътре в морето

Реклама



За ползване на поляната, като паркинг се заплаща такса в размер на 5 лв.


Таксите се събират не от концесионера на плажа, а от собствениците на земеделски имоти около плажната ивица. Въпреки опитите на властите да се прекрати тази дейност, и до наши дни група младежи вземат такса в размер на 5 лв. за паркиране на автомобил. Многократно паркингът бе обявяван за незаконен.


Опазване на защитената местност.

Почти цялата околност край плажа спада към „Защитена местност Силистар“, част от Природен Парк Странджа, което засега е спасило плажа от груби посегателства и строежи. Местността е считана за една от най-значимите влажни зони за опазване водолюбиви птици.

Повече информация относно режима на дейности, както и точните контури на защитената територия може да се намери тук: Защитена местност Силистар – режим на дейности.

Устието на река Силистар при плаж Силистар
Устието на река Силистар – убежище на водолюбивите птици, както и на редки риби, обект на опазване.
Поглед отвисоко към река Силистар, чието устие е в северния край на плажа
Поглед отвисоко към река Силистар, чието устие е в северния край на плажа
Ням лебед заснет на устието на река Силистар напролет

Плажът Силистар е най-южният, чиито дюни са дом на бялата пясъчна лилия

По плажната ивица на Силистар се срещат някои редки растения сред които бялата пясъчна лилия – защитен от закона вид, забранен за късане.

Пясъчна лилия (pancratium maritimum) – включен в Червената книга на България като рядък вид. Цъфтежът е през месец юли.

Продължение на разходката

Някои туристи, които си падат по приключенията идват до плажа по пътеката идваща от Синеморец. По тази пътека се минава край два напълно диви плажа (Липите и Листи), а по пътя има интересни скални образувания – резултат от вулканична дейност преди милиони години.
За разнообразяване на престоя, от Силистар може да се тръгне в северна посока по тази пътека и след около 1 час да се достигне до плажа Листи.

Наоколо в района, могат също така да се посетят:

  1. Курортно селище Синеморец (6 км) където също има хубави плажове, и интересни скални образувания (Сфинкса и Корабите)
  2. Малък пристан на река Велека ( до Синеморец ) за разходка с моторна лодка или каяк по реката
  3. Най-хубавият изглед към устието на река Велека (до Синеморец )
  4. Приказният залив Кастрич (2 км) в посока юг, който е едно спокойно място с хубава природа.
  5. Село Резово (5 км на юг) където е границата на България и Турция. Там също има интересен клифов бряг, малък плаж, както и стари странджански къщи.
  6. Ахтопол (12 км), Варвара (17 км) или Царево (26 км) за още хубави плажове, забележителности и красиви морски пейзажи.
  7. От Царево може да се навлезе с автомобил (автобус) във вътрешността на Природен Парк Странджа, за разчупване стандартната почивка на море. Може да се види старинната архитектура в селата Бродилово (34 км), Българи (42 км) и Кости (49 км), както и да се направят кратки разходки сред природата за запознаване с необикновената, екзотична флора на парка.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар