Резово – най-южният бряг на българското Черноморие

Резово е най-южното селище по родното Черноморие и граница между България и Турция. Посещава се от туристи най-вече от любопитство да се види турския бряг, който е буквално на метри от българския, както и от търсещите спокойствие летовници, които тук намират тишина. Превърнал се в курорт от съвсем скоро, село Резово е скромно и безшумно място за почивка. Разполага и с малък уединен плаж. По наша преценка, най-интересни в Резово са неговите величествени и стръмни клифови брегове, както и запазените стари странджански къщи.

Какво да видим в Резово – карта на забележителностите
Резово отстои на 93 км южно от Бургас и 12 км южно от Синеморец. Намира се на територията на Природен Парк Странджа. Тук има малък избор като места за настаняване – малки хотели и къщи за гости. Селото разполага и с няколко малки ресторанта. При евентуално намерение за посещение на Резово не забравяйте личните си документи – на входа има гранични полицаи, които непрекъснато правят проверки. Добре е да се има предвид, че отсечката Синеморец – Резово е с чудесен асфалт, но е доста тясна и два автомобила се разминават трудно.

Плажът на Резово

Представлява съвсем малко плажче обградено от стръмни скали. Разполага със спасител, както и с безплатни чадъри (лято 2019). Обикновено е съвсем спокойно с брой плажуващи по-малко от пръстите на ръцете. Повечето от туристите избрали Резово, като място за настаняване посещават близкия плаж Силистар ( 6 км ) и дивия залив Кастрич ( 3 км), които са по-обширни и имат чудесни природни дадености.

Плажът на Резово
Плажът на Резово

РекламаГраница между България и Турция и Резовска река.

Резовска река, чието устие е тук представлява самата граница между двете държави. Разкриват се хубави гледки към турския бряг, където има много дълга и пуста плажна ивица. Прекосяването на реката и навестяване на турски брегове е напълно забранено ! От двете страни има патрулиращи гранични полицаи, които строго охраняват района. Тук няма граничен пункт, през който да може да се премине и отиде в Турция. Въпреки, че масово се нарушава, фотографирането на турския бряг също е забранено.

Устието на Резовска река - граница между България и Турция
Устието на Резовска река – граница между България и Турция

Българският бряг на резовска река се използва като пристан за лодките на местните рибари. Тук те са добре предпазени от морските вълни и течения.

Резовска река
Българският бряг на Резовска река – убежище за рибарските лодки

РекламаСтръмни абразивни брегове на Резово

По една от улиците на селото, вървейки в североизточна посока излязохме на големи пусти ниви. Те са в непосредствена близост до морето. Тук бреговете са изключително стръмни – височината им достига 15 м. Получили са се в резултат от стичането на вулканични лави. Спрямо маршрута Синеморец-Силистар – тук скалните образувания са с още по-големи размери.

Клифовият бряг на Резово
Силно абразивен (клифов) бряг на Резово

Вглеждайки се в тях и с малко въображение човек може да види различни фигури. Ние например „видяхме“ опашката на гигантски дракон ( ръбовете по повърхността досущ наподобяват люспите на дракон).

„Вкаменената“ опашка на дракона

От това, което научихме от местните хора – от тук започва екопътека, която се вие по брега. Достига залива Кастрич и продължава чак до плажа Силистар. По ниво на трудност – нейното преминаване е по-голямо изпитание спрямо подобния маршрут Синеморец – Силистар.

Още от скалистите брегове на Резово
Още от резовския бряг
Резовски брегове
И още от интересните образувания

РекламаКратка историческа справка за Резово

Според хипотеза на изследователи – името на селото произхожда от Резос – митичен тракийски владетел, който е споменат в омировата „Илиада„. Воювал е на страната на троянците в Троянската война (12 в. пр. Хр.)

Свидетелства за древния живот в района са тракийския могилен некропол в местността „Селски дол“, както и тоновете шлака в местността „Сгуриите“. Те са белег за древна металургична дейност. От това, което прочетохме от други пътеводители – до тази местност „Сгуриите“ има екопътека сред гора.
В късното Средновековие, когато по Черноморието са вилнели пирати лази, селото е сменило местоположението си. За да се предпазят от техните грабителства, местните хора се преместили да живеят навътре в Странджа планина, на около 10 км от морето.
На сегашното си място, селото е заселено през 1903 г. По това време все още е било под Османска власт. Получава окончателно свобода през 1913 година след Балканската война и тогава тук се заселват
още семейства. Навярно по това време са съградени старите къщи, които видяхме сега в Резово

Сртранджанска къща в Резово
Стара странджанска къща по главната улица на Резово.
Още представители на странджанската архитектура в Резово
Още представители на странджанската архитектура
Друга стара къща в Резово

По времето на социализма в България, районът край селото е бил строго охраняван, а достъпът силно ограничен. Поради тази причина Резово не е бил посещавано от туристи и неговите забележителности и околности са били никому неизвестни.

Продължение на разходката

Наоколо в района, в посока север могат също така да се посетят:

  1. Приказният залив Кастрич (3 км) който е едно спокойно място с хубава природа.
  2. Плажът Силистар (5 км) който е с прекрасни природни дадености
  3. Курортно селище Синеморец (12 км) където също има хубави плажове, и интересни скални образувания (Сфинкса и Корабите)
  4. Малък пристан на река Велека ( до Синеморец ) за разходка с моторна лодка или каяк по реката
  5. Ахтопол (16 км), Варвара (22 км) или Царево (31 км) за още хубави плажове, забележителности и красиви морски пейзажи.
  6. От Царево може да се навлезе с автомобил (автобус) във вътрешността на Природен Парк Странджа, за разчупване стандартната почивка на море. Може да се види старинната архитектура в селата Бродилово (39 км), Българи (47 км) и Кости (54 км), както и да се направят кратки разходки сред природата за запознаване с необикновената, екзотична флора на парка.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


One thought on “Резово – най-южният бряг на българското Черноморие

  1. Искра 15.08.2021 at 14:29

    Какво е разстоянието между двата флага на границата с Турция?

Вашият коментар