Организирани туристически походи в Странджа, фото - лов на редки растения и животни, кулинарни конкурси са само част от начинанията , които съпътстват "Фестивал на зелениката 2019" - 11 и 12 май в село Кости

Бродилово: Фестивал на зелениката 2022 – 14 и 15 май

Тук описаното събитие се проведе отдавна, но тази програма е ценен източник на информация за още екопътеки и забележителности край Бродилоово, които за момента не сме обходили. Описанието на маршрутите се прочита, като текст, а пътят и обектите се откриват на картите BGMountains и Интерактивна карта на ППР Странджа. Тези две карти могат да се инсталират на смартфона и да се използват за навигация на терена посредством GPS приемника. Това се прави с приложението Oruxmaps, повече информация – оттук.

По този начин биха могли да се осъществят още разходки край приказното село.

Всяка година, май месец, когато е цъфтежът на рядкото и красиво растение – странджанска зеленика, на територията на Природен Парк Странджа се организира едно от най-значимите събития за района – „Фестивалът на зелениката“. Провеждат се игри, организират се групови туристически преходи, фото лов с водачи – специалисти за заснемане на редки растения и животни, посещение на археологически обекти и природни забележителности. Освен туристически разходки, на площада на селището домакин се провеждат и конкурси по фолклорно пеене, народни танци, приготвяне на традиционни странджански ястия и др. за опознаване на странджанската култура.

За 2022 година , домакин на събитието ще е красивото царевско село Бродилово . Фестивалът ще се състои на 14 и 15 май.

14 МАЙ 2022 Г. (СЪБОТА ) – М., ХАРМАНЯТА“, С. БРОДИЛОВО, ОБЩ. ЦАРЕВО

  • 10.00 ч. Официално откриване на 18-тото издание на Фестивала на зелениката. Изпълнение на химна на Странджа „Ясен месец“ от фолклорни групи на територията на ПП „Странджа“
  • 10.05 ч. Изпълнение на стихотворение за Странджа от актьора Юри Ангелов 10.10 ч. Изпълнение на песента „Хубава си, моя горо” от фолклорни групи на територията на ПП „Странджа“
  • 10.15 ч. Откриване на Фестивала Поздравителни слова
  • 10.40 ч. Връчване на плакети за особени заслуги към ПП „Странджа”
  • 10.45 ч. Даване старт на кулинарен конкурс – ястие със зелентии
  • 10.50 ч. Даване на старт на фолклорна броеница 11.00 ч. Започва информационен маратон в читалище „Екзарх Антим I“ – с. Бродилово, организиран от СНЦ „Зелени Балкани” и ДПП „Странджа” 11.05 Ч. Да видим какво има по масите на занаятчиите…
  • 11.10 ч. Демонстрация на Първа долекарска помощ в гората – експерти от БЧК-Бургас
  • 11.30 ч. НАЧАЛО НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ МАРШРУТИ
  • 20.30 ч. Запалване на фестивалния огън – раздумка, хора, песни, ръченици.

15 МАЙ 2022 Г. (НЕДЕЛЯ) – ПЛОЩАД С. БРОДИЛОВО, ОБЩ. ЦАРЕВО

Посещение на читалището и стаята с информационната точка на ДПП Странджа.

Покрай църквата на село Бродилово „Свети Пантелеймон“, паметник на културата, се отива покрай чешма с питейна вода – до съвсем близкото до селото манастирче (параклисче) със същото име – Свети Пантелеймон. От Св. Пантелеймон маршрутът тръгва нагоре по поречието на малка река с живописни канари и малки водопадчета, като се достига до подножието на връх Папия, откъдето покрай храсти със зеленика, маршрутът прави обиколка на самия връх и достига до една от най-забележителните ки в Природния парк така наречената гледка „Блей баирите“, известна и със своя заслон Папия. Заслон Папия е обграден с едни от най-представителните съобщества на средиземноморския вечнозелен храст грипа. От заслон Папия, като се следват стари коларски пътища, маршрутът се спуска към село Бродилово.

ВЪВ ФЕСТИВАЛА ЩЕ ВЗЕМАТ УЧАСТИЕ : Фолклорни състави от населените места на територията на общините Царево и Малко Търново, цоп „Цветница” — Малко Търново, към Сдружение Каритас — България Снц „Зелени Балкани”, БЧК – Бургас, Занаятчии и производители на местни и млечни продукти, пчелари и хора, които творят с ръцете си красота, продукти за здравето, изделия за дома Природните паркове в България ще се представят със свои щандове.

Странджанска зеленика – снимки:


Реклама



ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТИТЕ ЗА 14 МАЙ (СЪБОТА)


МАРШРУТ №1: ПОКРАЙ ХОДЖАНСКИЯТ ДОЛ.

Най-лекият маршрут, подходящ за майки или татковци с малки деца, включително такива в цедилки тип „кенгуру“, подходящ и за по-възрастни, които биха желали да се порадват на чудната хубост на природата без прекомерни усилия. Общата дължина с отиването и завръщането е около 3 км. Маршрутът се движи по стабилизиран път в горска обстановка, с малка денивелация (около 50 м), основно по десния бряг на Ходжанският дол. По маршрута могат да се видят вековното орехово дърво край устието на дола в река Велека; корията с вековните габърови дървета с техните причудливи стволове; гъстите и окъпани с цвят масиви от странджанска зеленика от двете страни на пътя до местността Кукýлят. След почивка в крайната точка, маршрутът предлага възможността всеки един от посетителите сам да избере своето темпо за прибиране и времето, което да отдели за разглеждане (или заснемане) на природните образци. Лек маршрут, без значителни натоварвания, с максимална продължителност около час и половина до два часа.

МАРШРУТ № 2 ДО СВЕТА БОГОРОДИЦА И ТРАКИЙСКАТА МОГИЛА.

Маршрут до манастирчето (параклиса) Света Богородица. Маршрутът следва Ходжанският дол до моста под вр. Кукулят. От там – по стар биволски извозен път, който следва стръмен и живописен дол, гъсто обрасъл със зеленика, се достига билото на връх Кукулят. Следва спускане из дъбови гори към манастирчето Света Богородица.Манастирчето Света Богородица е свещено място са жителите на село Бродилово, където те провеждат своя голям местен събор на църковния празник Голяма Богородица. Тук, освен малкия параклис, има изградени множество пейки и маси под вековна дъбова гора, а в близост има и питейна вода – от малко аязмо. На половин км от там, над долината на Велека, се издига една от най-големите тракийски могили, открити в Странджа. От м. Св. Богородица покрай вековни дървета от габър, маршрутът, като 2 км следва коларски път, се завръща към Харманята.Дължина: 6 км, продължителност: 5 часа, денивелация: 150 м.

МАРШРУТ №3 ДО ЦАРСКОТО КЛАДЕНЧЕ.

Като се следва 8 км горски път, успореден на десния бряг на река Велека, покрай местността Малката крушка и край загадъчни скалисти склонове, обрасли с папрати, стига прочутата местност Царското кладенче. Там има чешма със студена букова вода. Изграден е от ДПП (със средства от княжество Монако) и заслон с маса и пейки под навеса и допълнителни две маси с пейки на открито… На един километър от Царското кладенче, над мястото на стария пристан, има долче с обилно цъфтящи зеленики. На връщане се преминава през лонгозна гора със странджански дъб – лъжник, и след километър и половина сред една от най-запазените заливни гори в Странджа. След разклона за м. Худру, маршрутът отново се влива в коларския главен крайбрежен път. Последният етап от маршрута, като преминава този път по живописните лъкѝ в долината на река Велека, достига отново до Харманята.Дължина 17 км, продължителност 7 часа, денивелация 20 метра.

МАРШРУТ № 4 – ПО СТРЪМНИТЕ ПЪТЕКИ ДО АВГО и ЧЕШМАТА ГАБЕРЪТ.

Продължителност – около 8 часа, кръгов. Маршрутът започва с продължително изкачване по пътеката за Милекоп, която в началото преминава през суб-средиземноморски причудливи дъбови гори, откъдето се откриват панорамни гледки към долината на р. Велека и към вр. Голямата Папия. В местността Авго, маршрутът напуска миликооската пътека, и се отклонява на юг. Покрай цъфтящи зеленики и храсталаци от пирен, се спуска към местността Габерет (Габърът) в Ликуряшкият дол с находища на странджанския дъб – лъжник. Тук има изградени стар заслон и чешмата с най-вкусна вода в землището на Бродилово. Надолу, като следва течението на Ликуряшкият дол, маршрутът достига до живописните лъки на Велека и така се завръща в местността Харманията. Това е най-сложният маршрут, който изисква най-значителна физическа подготовка. Дължина: 18 км, продължителност – 8 часа, денивелация – 200 м.

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА ЗА 15 МАЙ (НЕДЕЛЯ)


ПО ПЪТЯ НА СТАРАТА ЖЕЛЕЗНИЦА – през река ЕЛЕНИЦА и крепостта на ПЕВТИЧ.

Продължителност – около 6 часа, кръгов

Сборно място: площада на село Бродилово, от информационната точка за ДПП Странджа в Читалището на селото. Маршрутът преминава покрай църквата на селото и като се спуска край питейната чешма в края на селото – достига до манастирчето Свети Пантелеймон, патронът-закрилник на село Бродилово. Оттам, с преход по окрайнините на селото, се достига до трасето на старата железница. Продължава се до заслона Папуто и до брода на река Елешница с нейните загадъчни галерии от стари елши. Маршрутът, като преминава през заливна лонгозна гора, продължава да следва трасето на старата железница до Свинарският дол. Долът е дом на едни от най-старите и причудливи габърови дървета в Природния парк Странджа. В по-горните склонове на дола се среща и странджанската зеленика. От Свинарският дол, по стръмна и тясна пътечка, маршрутът се изкачва към местността Певтич. Археологически разкопки разкриват в местността Певтич дом на тракийски владетел. Укрепеният дом е с площ от над 1 дка и е бил ограден от крепостна стена с дебелина от 2,40 м, запазена на 1,5 м височина. Съхранени са и част от охранителната кула и основите на някои от жилищните постройки.

От местността Певтич маршрутът отново слиза в долината на Велека, и по коларските пътища през лъките край реката, се завръща в селото.

Обща дължина: 10 км.

Продължителност: около 6 часа

Денивелация: 100 м

Източник: Фейсбук групата на Природен Парк Странджа – https://www.facebook.com/strandja

Реклама



Вашият коментар