Изчисляване с калкулатора на разстояния до произволно избрани точки

Ако желаете калкулаторът публикуван на тази страница да показва разстоянията до населени места и адреси, които не фигурират в списъка с дестинации на Гугъл последвайте стъпките описани по-долу. Tук ще дадем един пример, който ще покаже нагледно как се прави това. В конкретния случай искаме да изчислим разстоянието от гр. Царево до с. Изгрев ( в общ. Царево).

1) Въвеждаме “source” –  Царево и  “destination”Изгрев. В падащия списък излизат много други населени места с името Изгрев, но не и това което търсим. Тогава в “destination” въвеждаме най-близкото селище, което фигурира в падащия списък – с. Българи. Кликваме върху Show map и веднага се извежда на картата пътя и разстоянието. С маркер А е отбелязана началната точка ( source) а с маркер B  – крайната точка.

2) С курсора на мишката отиваме на маркер B (destination). Натискаме ляв бутон на мишката и го задържаме натиснат. По този начин вече сме „сграбчили“ маркер B и можем да го влачим където пожелаем. Преместваме го на с. Изгрев, тъй като това е дестинацията до която искаме да сметнем разстоянието. Пускаме левия бутон на мишката.

3) Кликваме с ляв бутон върху  маркер B и на картата ни се изписва кратък код, с който въпросното място фигурира в базата данни на Google maps. Копираме кода и го поставяме в полето “Destination”

4) Кликваме върху „Show map” и вече ни се изписва точното разстояние до точката , която сме посочили

С този способ можем да изчисляваме разстояния до всякакви точки, които са на асфалтов път фигуриращ в базите данни на Гугъл. Така ще могат да ни се извеждат и разстоянията до началото на екопътеките започващи от отбивки на междуселищните пътища.