Поморийско езеро: Разходка по пясъчната коса

Поморийско езеро е отделено от морето чрез пясъчна коса и изкуствена дига, и се намира в непосредствена близост до гр. Поморие. Косата е съставена от пясък, който е черен на цвят, поради съдържащите се железни окиси в него. Това е най-дългата пясъчна коса по Южното Черноморие – дължина 6 км. Мястото е подходящо за плаж, разходки, бягане и лесно преминаване с велосипед, тъй като целият път е напълно равен, без наклон и достатъчно широк.

По протежението на пясъчната коса са се формирали дюни, по които виреят особени видове растения, които се нуждаят от почва с висока соленост. Местните хора наричат пясъчната коса с наименованието „Ивицата“.

Как се стига до пясъчната коса на Поморийско езеро – карта, маршрут и GPX файл


Свали 
GPX файл 


ПОЛЕЗНО: За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте този линк.

Планирайте посещението на пътеката или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

При осъществяването на този преход не се изисква някаква по-специална екипировка тъй като целият път е съвсем равен, без да има затревени участъци по него. Добре е човек да тръгне с достатъчно количество вода.

Опазване на „Защитена местност Поморийско езеро“

Поморийско езеро заедно с прилежащите към него територии, в това число и пясъчната коса са обявени за защитена местност съгласно българското законодателство, рамсарско място съгласно Рамсарската конвенция, фигурира в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Поради тази причина при посещение на мястото  е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на уникалните природни дадености. Повече информация за тях, както и за границите на защитената местност може да се намери тук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не безпокойте птиците и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Местността е обявена и за Орнитологично важно място за птиците. По косата няма да имате добра възможност за наблюдение на птици тъй като разстоянието до местата където гнездят и изкуствените острови е много голямо, по-подходящо място за целта е Посетителския център при Поморийско езеро.

Описание на маршрута

За да се достигне до пътя за преминаване по косата се влиза в гр. Поморие, преминава се покрай футболния стадион, „Гранд хотел Поморие“ и бунгалата за летовници по брега на езерото. В края на асфалтовия път започва дигата по която има направен път, подходящ за пешеходно или преминаване с велосипед.

Пясъчната коса и дигата. Отляво е Поморийско езеро, а отдясно - морето
Пясъчната коса и дигата. Отляво е Поморийско езеро, а отдясно – морето

Изградена още преди няколко десетилетия, дигата препречва преминаването на вълни от морето при бури, което би могло да доведе до повишаване нивото на Поморийско езеро и наводняване на кварталите „Св. Георги“ и „Свобода“.

В миналото пътят по дигата се е използвал и за преминване с автомобил, но поради няколко случая на скъсване, това е преустановено и в настоящия момент три бетонови тетрапода препречват преминаването с такива средства.

Дългата ивица с необичайно черен пясък
Дългата ивица с необичайно черен пясък

Началото на дигата с тетраподите, с които се препречва преминаването с автомобил
Началото на дигата с тетраподите, с които се препречва преминаването с автомобил

Маршрут за велосипед и бягане около Поморийско езеро
Пътят по дигата при пясъчната коса на Поморийско езеро към Ахелой

Пътят по дигата между Поморийско езеро и морето - т. нар. "Ивицата"

Поморийско езеро
Поглед назад към Поморие. Отляво е морето, а отдясно – Поморийско езеро
Залез над Поморийско езеро
Залез над Поморийско езеро. Отсреща вляво се вижда сградата на винпром „Черноморско злато АД“
Кайт-сърфист в началото на ивицата
Плаж при косата на Поморийско езеро
Летата тук идват и плажуващи
Местност "Косата" между Поморийско езеро и морето - т. нар. "Ивицата"
По-натам следва дълъг, пуст и безлюден участък до Ахелой – почти 6 км
Редуване на черни и бели пясъци
Редуване на черни и бели пясъци
Пясъчната коса между Поморийско езеро и морето
Поглед назад към Поморие

Характеристика на маршрута

Общата дължина на екопътеката е около 6 км и достига до къмпинга в южната част на гр. Ахелой при изоставен стар бункер. От бункера има кратък път по който може да се излезе на главното шосе. Като възможност за връщане, обаче, препоръчваме да се използва същата пътека, тъй като опцията – хващане на автобус от Ахелой до Поморие е свързана с много трудности, най-вече заради достигането до автобусната спирка, пеша, по междуградския път с натоварен трафик.

Бункера в края на ивицата Поморие-Ахелой при Поморийско езеро
Бункера в края на пътеката при Ахелой, където може да се излезе на главното шосе

През първия един километър тук идват не малко плажуващи, почитатели на лечението с кал, както и кайтсърфисти, но през останалата част от пътя, следите от хора замират и човек би могъл да бъде напълно запленен от дивия приключенски облик на мястото.

Какво видяхме по пътя:

Лисица, която изневиделица пресече пътя ни и побягна
Стан на къмпингуващи при ивицата Поморие - Ахелой
Бивак на къмпингуващи, които търсят уедниение и спокойствие сред дивото, изграден с много въображение от подръчни материали
Втори бивак за къмпингуващи - в близост до Ахелой
Втори бивак за къмпингуващи – в близост до Ахелой

Хотели за настаняване в Поморие 
Booking.com


На места пясъчната коса е обрасла с плантации от необичайни растения. През интервали от растояние има описателни табели, поставени тук по инициатива на Посетителксия център при Поморийско езеро и даващи информация за видовете (някои от тях редки и защитени от закона) срещащи се тук: Морски ветрогон, Морски чистец, Крайморско какиле, Крайбрежна люцерна, Морско зеле, Сантонинов пелин, Пясъчна амофила, Жълта папаронка, Крилатолистен равнец и др. Предлагам кратка информация и описание на някои от тях.

Елате, разходете се и наблюдавайте редки крайморски растения по екопътеката при пясъчната коса на Поморийско езеро!

Ако планирате по-дълъг престой в местността, добра идея е да изберете Поморие, като град за отсядане, тъй като разполага с много хотели и квартири, освен това може да предложи и други исторически забележителности, с което да разнообразите почивката си на море. 

Друга интересна забележителност в района на гр. Поморие, в духа на приключенството, и с много загадки без отговор, но по скоро в сферата на археологията е Тракийската куполна гробница, популярна сред поморийци под името „Кухата могила“.

Оферти за хотели в Поморие – ранни записвания


Поморие Бей Апартмънтс, на 1-ва линия в Поморие

Нощувка в студио

Хотел Дюн

Нощувка в студио за двама

Комплекс Солт Лейк

Нощувка за двама в студио в комплекс Солт Лейк, на 20 м от морето

Хотел Манц 2

Нощувка на човек със закуска

One thought on “Поморийско езеро: Разходка по пясъчната коса

  1. Радо 15.09.2016 at 9:08

    По тази пътека, някъде към средата има интересни „съграждения“ – малък лагер направен от подръчни материали – къщичка и дворче, от хора, които явно са прекарали тук известно време – съвременни Робинзоновци

Вашият коментар