Поморийско езеро: Разходка по пясъчната коса

Поморийско езеро е отделено от морето чрез пясъчна коса и изкуствена дига. Косата е съставена от пясък, който е черен на цвят, поради съдържащите се железни окиси в него.

По нейното протежение са се формирали дюни, по които виреят особени видове растения, които се нуждаят от почва с висока соленост. Местните хора наричат пясъчната коса с наименованието „Ивицата“.

Как се стига до пясъчната коса на Поморийско езеро – карта, маршрут и GPX файл

Свали GPX файл

 

Поморийско езеро заедно с прилежащите към него територии, в това число и пясъчната коса са обявени за защитена местност съгласно българското законодателство, рамсарско място съгласно Рамсарската конвенция, фигурира в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, а също така е и обявено за Орнитологично важно място за птиците. По косата няма да имате добра възможност за наблюдение на птици тъй като разстоянието до местата къдто гнездят и изкуствените острови е много голямо,по-подходящо място за целта е Посетителския център при Поморийско езеро.

За да се достигне до пътя за преминаване по косата се влиза в гр. Поморие, преминава се покрай футболния стадион, „Гранд хотел Поморие“ и бунгалата за летовници по брега на езерото. В края на асфалтовия път започва дигата по която има направен път, подходящ за пешеходно или преминаване с велосипед.

Поморийско-езеро-Поморие-растения-коса-пясъчна-ивица-калолечение-кайт-сърф
Пясъчната коса и дигата. Отляво е Поморийско езеро, а отдясно – морето

Изградена още преди няколко десетилетия, дигата препречва преминаването на вълни от морето при бури, което би могло да доведе до повишаване нивото на Поморийско езеро и наводняване на кварталите „Св. Георги“ и „Свобода“.

В миналото пътят по дигата се е използвал и за преминване с автомобил, но поради няколко случая на скъсване, това е преустановено и в настоящия момент три бетонови тетрапода препречват преминаването с такива средства.

Поморийско-езеро-коса-пясъчна-път-ивица-велосипед-Поморие
Началото на дигата с тетраподите, с които се препречва преминаването с автомобил
Поморийско-езеро-коса-пясъчна-път-велосипед-Ахелой-Поморие
Пътят по дигата при пясъчната коса на Поморийско езеро

 

Поморийско-езеро-коса-пясъчната-път-дига-плаж-калолечение-Ахелой-Поморие
Пясъчната коса с необичайно черния пясък

Общата дължина на екопътеката е около 6 км и достига до южния плаж на гр. Ахелой. През първия един километър тук идват не малко плажуващи, почитатели на лечението с кал, както и кайтсърфисти, но през останалата част от пътя, следите от хора замират и човек би могъл да бъде напълно запленен от дивия приключенски облик на пясъчната коса, обрасла, на места, в плантации от необичайните растения, които могат да се видят. През интервали от растояние има описателни табели, поставени тук по инициатива на Посетителксия център при Поморийско езеро и даващи информация за видовете (някои от тях редки и защитени от закона) срещащи се тук: Морски ветрогон, Морски чистец, Крайморско какиле, Крайбрежна люцерна, Морско зеле, Сантонинов пелин, Пясъчна амофила, Жълта папаронка, Крилатолистен равнец и др. Предлагам кратка информация и описание на някои от тях.

Елате, разходете се и наблюдавайте редки крайморски растения по екопътеката при пясъчната коса на Поморийско езеро!

Морски-ветрогон-Eryngium-Maritimum-Поморийско-езеро-коса-пясъчна-ивица
Морски ветрогон ( Eryngium Maritimum).  Многогодишно тревисто растение със сиво синкав полеп и твърди бодливи листа. Достига до 40 см височина и се среща по крайморски пясъци и дълбокозасолени почви. Защитен вид по закона за биологиочното разнообразие. Освен при Поморийско езеро, в България може да се наблюдава и по плажовете на юг от Царево. Цъфтежът е юли-октомври

 

крайбрежна-крайморска-люцерна-Medicago-littoralis-Поморийско-езеро-коса-пясъчна-ивица
Крайбрежна люцерна (Medicago littoralis). Многогодишно тревисто растение с лежащо стъбло. Достига до 50 см дължина. Плодът е боб с шипчета по периферията. Среща се най-вече по крайморски пясъци. Цъфтежът е през април-май.

 

какиле-крайморско-Cakile-maritima-Поморийско-езеро-коса-пясъчна-ивица
Крайморско какиле (Cakile maritima) Едногодишно тревисто растение достигащо до 40 см височина. Не е защитен вид. Стъблата са голи, а плодът е шушулка с две членчета. Вирее по крайбрежни засолени пясъци. Цъфти през май-август.

 

морски-чистец-Stachys-maritima-Поморийско-езеро-коса-пясъчна-ивица
Морски чистец , познат още и като Морски ранилист ( Stachys maritima ) Многодишно тревисто растение, достига до 30 см височина. Листа цели, цветовете от жълти до бели.  Защитен вид по закона за биоразнообразието, фигурира и в Червената книга на България в категория рядък вид. Вирее по крайбрежни засолени пясъци. Цъфтежът е през юни-септември

 

морско-зеле-Crambe-maritima-Поморийско-езеро-коса-пясъчна-ивица
Морско зеле (Crambe maritima) Многогодишно растение с голи месести сивкаво зелени листа. Достига до 75 см височина. Както и другите видове,се среща по крайбрежни засолени пясъци. Цъфти през април-май.

 

пелин-сантонинов-Artemisia-santonicum-Поморийско-езеро-коса-пясъчна-ивица
Сантонинов пелин ( Artemisia santonicum ) Многогодишно растение достигащо до 80см височина. Смята се, че е ефикасен лек срещу паразити в червата. Листата са богати на витамин C и флавоноиди. Основно се среща по крайморските пясъци и много рядко на места във вътрешността на страната. Цъфти от юни до септември.

 

пясъчна-амофила-Ammophila-arenaria-Поморийско-езеро-коса-пясъчна-ивица
Пясъчна амофила ( Ammophila arenaria ). Многогодишно тревисто растение. Листата са белезникавозелени, твърди и сбити в тръба. Образува туфи по крайморските пясъци. Достига до 120 см дължина. Цъфти от юли до август, а семената узряват от август до септември

Друга интересна забележителност в района на гр. Поморие, в духа на приключенството, и с много загадки без отговор, но по скоро в сферата на археологията е Тракийската куполна гробница, популярна сред поморийци под името „Кухата могила“.

One thought on “Поморийско езеро: Разходка по пясъчната коса

  1. Радо 15.09.2016 at 9:08

    По тази пътека, някъде към средата има интересни „съграждения“ – малък лагер направен от подръчни материали – къщичка и дворче, от хора, които явно са прекарали тук известно време – съвременни Робинзоновци

Вашият коментар