Созопол: Нос Агалина

Нос Агалина се намира между гр. Созпол и курортно селище Дюни и представлява съвкупност от малки заливчета и скални образувания в местност със специфична крайморска флора и фауна. Основен интерес привлича скален феномен наподобяващ фиорд, обявен за природна забележителност. Мястото се харесва на туристи и заради лесния достъп, което е в непосредствена близост до шосето. 

Как се стига до нос Агалина – карта, маршрут и GPX файл

Свали

Малко преди последния завой водещ към курорта „Дюни“ (тръгвайки от Созопол) има малка отбивка вляво с информационна табела „Мидена ферма за култивирана черна мида“. Тук може да се паркира автомобил, или да се продължи още навътре по черен път използван от рибарите. След 300м се достига фиорда, който се пада от северната страна на носа.

Табелата на мидената ферма в близост до отбивката
Табелата в близост до отбивката водеща към фиорда на нос Агалина
Самата отбивка от шосето

Цепнатината на фиорда е дълга около 25 м, а стръмните склонове с височина 6 м. Лятото се посещава от търсачи на силни усещания, които правят скокове в морето.

Фиордът при нос Агалина
Фиордът при нос Агалина, което е основната туристическа атракция в местността

Интересна е тезата на Трифон Трифонов в книгата „700 наименования на Българското Черноморие“ относно името на носа, тъй като няма светица канонизирана с името Св. Агалина. Наименованието произтича от стар езически обичай съгласно който,  при силни и продължителни бури жените на рибарите от гр. Созпол хвърляли шепа пръст от носа и казвали „Να γαληνη“ (На галини). В превод от гръцки това означава „да утихне“ имайки се предвид морето. След приемането на християнството като официална религия по тези територии и с намерението да бъде забравен стария езически обичай, носът бива назован Света Агалина. За насърчаване на новия смисъл на името, бил построен и параклис със същото название.

Скални образувания при нос Агалина
Други интересни образувания в близост до цепнатината

600 метра по надолу има друг черен рибарски път, където може да се наблюдава най-издадената част от носа. Мястото е отбелязано с информационна табела „Нос Агалина“ положена от Държавно стопанство за горите, под чието управление e защитената местност с обща площ 30ха.

Табелата положена по шосето от южната страна на носа
Поглед към нос Агалина от отбивката малко преди Дюни
Нос Агалина в поглед от южната страна

Друга интересни защитени местности, в близост до гр.Созопол са  Бакърлъка и резерват Ропотамо.

Вашият коментар