Приморско: От Аркутино до устието на р. Ропотамо

Като алтернативна възможност за достигане устието на река Ропотамо, освен по пътеката през Приморско и разходката с лодка, може да се използва и екопътеката започаваща от плаж Аркутино през нос Кая. Пътеката се състои от редуване на пясъчни дюни и гора, маршрутът е лек и сравнително равен. По пътя могат да се видят множество редки пясъчни растения, любопитство будят и причудливите скални форми на нос Кая. Обектите са част от резерват Ропотамо

Как се стига до устието на река Ропотамо през Аркутино и нос Кая – карта, маршрут и GPX файл

Свали
 
GPX файл

ПОЛЕЗНО: За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте този линк.

Планирайте посещението на пътеката или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Дължина: 3,7 км

Денивелация – 33м

Време за изминаване – 1 час в едната посока

Подходящо и сигурно място за паркиране на автомобила е при паркинга пред блатото Аркутино (7 км преди Приморско) тъй като около същинското началото на екопътеката няма къде да се паркира.

Паркинга за пясъчните дюни на Аркутино
Паркингът пред блатото Аркутино наблюдаван в посока Приморско – Созопол. Отляво е блатото, а в дясно са курортно селище „Аркутино“ и охраняемата част на плажа

Блатото Аркутино и белите водни лилии

Ако идвате тук през лятото – от края на юни до началото на септември можете да съчетаете разходката с наблюдение на бели водни лилии. Такива могат да се видят при самото блато Аркутино, което е непосредствено до паркинга. Минава се по дървен мост през блатото, направен специално за наблюдение на лилиите. За съжаление, тъй като тяхната популация силно намаля тук през последните години, сега те са отдалечени от моста на около 10-15 м. За да ги наблюдавате по-ясно е добре да сте снабдени с бинокъл или фотоапарат с оптично увеличение.

Дървен мост през блатото Аркутино
Мостът през блатото по който се преминава за наблюдение на бели водни лилии. Той бе напълно обновен преди няколко години – подменени бяха дъските по които се върви и сега преминаването по него е  безопасно.
Бяла водна лилия (Nymphaea alba) при блатото Аркутино, Приморско
Разцъфнала бяла водна лилия (Nymphaea alba) фотографирана юли при блатото Аркутино. Снимката е направена с телеобектив с 5 пъти оптично увеличение. В зависимост от климатичните условия цъфтежът може да продължи и до есента.

Произхода на името Аркутино е от гръцки – αρκούδα (аркуда) което означава мечка. Блатото е популярно и с името мечешкото блато тъй като в  миналото мечките от Странджа планина идвали тук да се хранят с риба и да се разхлаждат. („700 наименования на Българското Черноморие – Трифон Трифонов“) Впоследствие същото име придобиват и дюните.

Следва около 700 м вървене с повишено внимание по главния асфалтов път Созопол-Приморско, заради преминаващия трафик на автомобили. Възможно е този участък да се избегне и да се премине по плажната ивица на Аркутино, в чиито южен край може да се направи включване в екопътеката.

Началото на екопътеката е при прекъсната мантинела изглеждаща така:

Начало на екопътеката през нос Кая
Началото на екопътеката водеща към устието на Ропотамо от главното шосе

Има и табела – карта на резерват Ропотамо, където е посочен пътя по който се върви.

Опазване на резерват Ропотамо

Част от правилата, които трябва да се спазват при преминаване по маршрута са описани на табелата. С придържането към тях се цели запазване на уникалните природни дадености в местността. Пълна информация, както и правилата описани на табелата могат да се прочетат оттук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Описание на маршрута

Следва вървене през пясъчните дюни Аркутино, където могат да се видят редките растения пясъчна лилия, морски пелин, морски ветрогон и др.

През пясъчните дюни на Аркутино
През пясъчните дюни на Аркутино 
Морски пелин - Artemisia maritima
Морски пелин – Artemisia maritima. Пясъчно растение, което достига до 1 м височина, използва се във фармацевтичната промишленост, примането в силни дози може да бъде отровно
Морски ветрогон - Eryngium maritimum
Морски ветрогон – Eryngium maritimum. Среща се по карйморски пясъци и скали. Защитен вид по закона за биологичното разнообразие
Пясъчна лилия - Pancratium maritimum
Пясъчна лилия – Pancratium maritimum – фотографирана юли. Цъфтежът е до септември. Защитен вид включен в Червената книга на България

Оферти за хотели в гр. ПриморскоСлед пясъчните дюни следва горски участък разположен на нос Кая:

Гората на нос Кая
Гориста местност на нос Кая
Панорама на река Ропотамо и нос Кая
Гористата местност фотографирана от друга гледна точка. Отляво е река Ропотамо, а отдясно – нос Кая

Тук се срещат червената съсънка и черноморска ведрица, както може да се научи от информационните табели. Върви се по тесни, но проходими пътечки през храстите наречени бодлив залист.

Червена съсънка-Anemone pavonina
Червена съсънка-Anemone pavonina. Представител на средиземноморските флорни елементи. Цъфтеж – март – април, среща се в дъбови гори и по поляни. Защитен вид по закона за биологичното разнообразие.
Бодлив залист ( Миши трън) – Ruscus aculeatus
Бодлив залист ( Миши трън) – Ruscus aculeatus – Вечнозелено и сянколюбиво растение. Цветовете се появяват в периода февруари-април. Много е разпространено в резерват Ропотамо, но като цяло е рядък вид и забранен за събиране

Самото име „Кая“ произходжа от турски и означава скала. Причината за това е, че гледан от морето носът се откроява, като единствената скала, между дългите пясъчните дюни на Аркутино и тези около устието на р. Ропотамо.

Нос Кая в резерват Ропотамо, близо до плаж Аркутино
Нос Кая

В края на гората ще се озовете отново на пясъчни дюни през които преминават множество пътеки и всички водещи към устието на Ропотамо:

Пясъчните дюни преди устието на р. Ропотамо
Пясъчните дюни
Малко преди устието на Ропотамо
Малко преди устието
Устието на Ропотамо
Самото устие от северната страна. В далечинта се виждат нос Скомболитос и скалната гъба на излизане от реката
Рибарски лодки при устието
Рибарски пристан. Мястото е посещавано много от рибарски лодки през пролетта и есента, когато морските води около устието са богати на риба.

За разлика от пътеката по асфалтовия път, тук ще се озовете от северната страна на устието на Ропотамо. Единствената възможност за връщане е по обратния път, тъй като дълбочината на реката е твърде голяма за да бъде прекосена с газене.

Като възможност за продължение на разходката, при достигане обратно до шосето,  можете да се придвижите до близко намиращата се Весела скала, от където се разкриват хубави панорамни гледки към река Ропотамо. Ако идвате през лятото – то можете да плажувате на пясъчната ивица Аркутино, която е едно прекрасно място.

Другите начини да се придвижите до устието на Ропотамо са:

  1. Пешеходен път през резервата, като се навлезе от град Приморско

  2. Разходка с лодка

За всички останали забележителности на територията на резерват Ропотамо и околността – разгледайте тук приложената цялостна карта

Ако планирате по-дълъг престой в местността, добра идея е да изберете Приморско, като град за настаняване, тъй като разполага с голяма леглова база – хотели, къщи за гости, квартири, бунгала и др.

Оферти за хотели в Приморско
Booking.com

Вашият коментар