Параклис Св. Троица между Граматиково и Визица в Странджа планина

Параклис „Св. Троица“ е един от най-посещаваните в Странджа. Освен туристи, обектът привлича и историци, археолози, поклонници и дори пещерняци. Пътеката започва от отбивка на пътя, между селата Граматиково и Визица Обозначена е със синя табела, на която е изписано „Параклис Св. Троица“. Дълга е около 2,3 км с денивелация 75 м и се взема за 40 минути.

Внимание! Пътеката е част от ловните полета на ДЛС Граматиково , препоръчително е при посещението да се направи съгласуване!

Граматиково-Визица-Пътеки-Странджа-Параклис-табела-Света-Троица
Отбивка от главното шосе към параклис „Св.Троица“.

Как се стига до параклис „Св. Троица“ около с. Граматиково в Странджа планина – карта, маршрут и GPX файл
Свали GPX файл

Актуализация към декември 2018

При последното ни посещение в местността установихме, че пътеката е част от ловните полета на Държавно ловно стопанство Граматиково. След направено допитване от наша страна към ръководството на ловното стопанство ни бе отговорено, че:

    1. В местността се ловува активно в периода от октомври до януари. Няма забрана за преминаване на туристи-пешеходци, но с оглед избягване на нещастни инциденти е препоръчително през този период да се направи съгласуване с ДЛС Граматиково при евентуално намерение да се премине по пътеката. Техен телефон може да се намери оттук.
  1. Въпреки, че на табелата пише „целогодишен лов„, според ръководството на стопанството през пролетта и лятото, когато параклиса се посещава най-активно, в района не се ловува.

Като алтернативна възможност за достигане на параклис „Св. Троица“ може да се използва и друга пътека, която е доста по-дълга и също започва от отбивка от асфалтовия път между Граматиково и Визица.

По колибарските пътеки“ до параклис „Св. Троица“ – карта, маршрут и GPX файл

Свали GPX файл

ПОЛЕЗНО: За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте този линк.

Важно: Приложеният маршрут е дигитално копиран от GPS картата на Природен Парк Странджа.  Екопътеката е наречена „По колибарските пътеки“ – за повече информация – вижте линка. Към настоящ момент не можем да кажем в какво състояние е – ние лично не сме я преминавали. Това е единствената друга алтернатива за достигане до параклис „Св. Троица“

Добре е при осъществяването на този преход през лятото човек да е снабден със закрити туристически обувки, или маратонки с грайфер, дълги панталони, спрей против насекоми и вода.

Местността „Котвините“ около параклис Света Троица

Граматиково Туристически-маршрути-гора-Странджа-Света-Троица

Туристически-маршрути-Странджа-пътеки-папрат-храст

Самият параклис попада в местността Котвините където е имало колибарско селище. В настоящият му вид е построен през 1870 година. Предполага се, че на негово място, преди много векове, още преди нашествието на османците е имало манастир, част от т.нар. Парорийски манастирски комплекс състоящ се от множество параклиси и манастири в областта Парория (разположена между селата Калово и Заберново). Създателят на този комплекс е Григорий Синаит – основоположник на  православното учение исихазъм. Изолираният и отдалечен от главните пътища Странджански край бил много подходящ за идеологията на исихазма, който в традициите и духа на аскетизма изисквал тишина и усамотение.

Уникалното при параклиса в сегашния му вид е архитектурата – изграден от дялан варовик и върху естествена пещера, която е била древно тракийско светилище.

Параклис Света Троица в парк Странджа – убежище на християнството и българщината в странджанския край

Забележителности-Странджа-Света-Троица-параклис-Граматиково
Параклис „Св.Троица“ отвън
Разходка-гора-Странджа-Граматиково-маршрут-Света-Троица-параклис
Олтарът на параклиса

Вътре в църквата на пода има стълбище по което може да се слезе в пещерата. Стените и таванът й, по думите на хората, които са слизали са оросени с кристално чиста вода, която се стича по пода на локвички и за която се вярва, че е свещена и лековита. А в дъното на пещерата има стара икона, около която вярващите палят свещи. Според поверието, който слезе в пещерата излиза от нея пречистен от греховете си. На нас лично не ни достигна кураж за да слезем надолу, но за тези от вас, които са по-смели и търсят силни усещания бихме препоръчали да се снабдят с фенер, тъй като вътре е непрогледн мрак.

Легенда за параклиса Св. Троица при с. Граматиково, парк Странджа

Според легендата, преди няколко века, когато на това място е имало манстир, веднъж се задала голяма турска орда. Уплашени, монасите решили да се скрият в пещерата, но в бързината слезли в левия проход, от който никой никога не се връщал. Десният бил по къс и в него ходели вярващите да се молят. След като се скрили, станало срутване и проходът бил затрупан. Същата нощ, един от големците в Граматиково сънувал, че монасите са в опасност и на другия ден събрал селяните и с лопати и мотики отишли да копаят, но в десния проход. Нищо не намерили и се прибрали. Вечерта големецът отново сънувал монасите да викат за помощ. Този път глас му прошепнал, че са в левия проход. На другия ден отишли отново, и така ги спасили.

Еко-пътеки-Граматиково-Света-Троица-параклис-Подземие-Пещера
Входът към пещерата от пода на параклиса

В близост до параклиса можете да видите два много стари дъба: лъжник на 550 години и благун на 400 години.

еко-пътека-маршрут-пешеходен-Граматиково-Странджа-лъжник
Дъб лъжник на 550 години. Представител на терциерната флора. Лъжниците се срещат единствено в Странджа от цяла България
Еко-пътеки-дървета-благун-Граматиково-Странджа
Дъб благун на 400 години. В миналото жълъдите на благуните са се използвали за храна от човека, тъй като не нагарчат.

Ако планирате по дълъг престой в местността, добра идея е да отседнете в Малко Търново, където да посетите музеите на града, както и тракийската гробница в местността Мишкова нива. От Малко Търново можете да се придвижите по две други екопътеки  – към местността Пропада, която е непосредствено до града  и  изворите и пещерите при с. Младежко ( на 30 км от Малко Търново в посока Бургас). Още едно красиво място около Малко Търново е водопадът Докузак намиращ се по пътя за село Стоилово.

Ако се движите по пътя от Малко Търново към Царево, за още странджанска природа и архитектура можете да се отбиете в селата Кондолово , Българи и Кости или при защитена местност Марина река.

Booking.com

Правейки резервация чрез приложените в сайта линкове, Вие спомагате за разширяването му и допълването с още материали

One thought on “Параклис Св. Троица между Граматиково и Визица в Странджа планина

  1. Калоян 14.09.2016 at 22:15

    Браво, много хубаво, че сте показали точно тази екопътека за параклиса. Миналата година се лутахме доста подведени от един наръчник, ново издание, тръгнахме по друга пътека през местността тумбата и папазов дол, оказа се, че пътеката не е подържана от години и бяха едни треви високи колкото човешки ръст. Отказахме се, поехме за Визица и по една щастлива случаност видяхме синята табела, която сте показали тук

Вашият коментар