Параклис Св. Троица до Граматиково – кратка пътека в Странджа планина

Пътеката започва от отбивка на пътя, между селата Граматиково и Визица Обозначена е със синя табела, на която е изписано „Параклис Св. Троица“. Дълга е около 2,3 км с денивелация 75 м и се взема за 40 минути.

Граматиково-Визица-Пътеки-Странджа-Параклис-табела-Света-Троица
Отбивка от главното шосе към параклис „Св.Троица“

Как се стига до параклис „Св. Троица“ около с. Граматиково в Странджа планина – карта, маршрут и GPX файл
Свали GPX файл

В добро състояние е, широка, и през целия път не се налага да газите във високи треви, с изключение на участъка около самия параклис. Минава се през красива вековна дъбово-букова гора, с голямо изобилие на папратови храсти.

Екопътека до параклис Света Троица

Граматиково Туристически-маршрути-гора-Странджа-Света-Троица

 

Туристически-маршрути-Странджа-пътеки-папрат-храст

Самият параклис попада в местността Котвините където е имало колибарско селище. В настоящият му вид е построен през 1870 година. Предполага се, че на негово място, преди много векове, още преди нашествието на османците е имало манастир, част от т.нар. Парорийски манастирски комплекс състоящ се от множество параклиси и манастири в областта Парория (разположена между селата Калово и Заберново). Създателят на този комплекс е Григорий Синаит – основоположник на  православното учение исихазъм. Изолираният и отдалечен от главните пътища Странджански край бил много подходящ за идеологията на исихазма, който в традициите и духа на аскетизма изисквал тишина и усамотение.

Уникалното при параклиса в сегашния му вид е архитектурата – изграден от дялан варовик и върху естествена пещера, която е била древно тракийско светилище.

Параклис Света Троица в парк Странджа – убежище на християнството и българщината в странджанския край

Забележителности-Странджа-Света-Троица-параклис-Граматиково
Параклис „Св.Троица“ отвън
Разходка-гора-Странджа-Граматиково-маршрут-Света-Троица-параклис
Олтарът на параклиса

Вътре в църквата на пода има стълбище по което може да се слезе в пещерата. Стените и таванът й, по думите на хората, които са слизали са оросени с кристално чиста вода, която се стича по пода на локвички и за която се вярва, че е свещена и лековита. А в дъното на пещерата има стара икона, около която вярващите палят свещи. Според поверието, който слезе в пещерата излиза от нея пречистен от греховете си. На нас лично не ни достигна кураж за да слезем надолу, но за тези от вас, които са по-смели и търсят силни усещания бихме препоръчали да се снабдят с фенер, тъй като вътре е непрогледн мрак.

Легенда за параклиса Св. Троица при с. Граматиково, парк Странджа

Според легендата, преди няколко века, когато на това място е имало манстир, веднъж се задала голяма турска орда. Уплашени, монасите решили да се скрият в пещерата, но в бързината слезли в левия проход, от който никой никога не се връщал. Десният бил по къс и в него ходели вярващите да се молят. След като се скрили, станало срутване и проходът бил затрупан. Същата нощ, един от големците в Граматиково сънувал, че монасите са в опасност и на другия ден събрал селяните и с лопати и мотики отишли да копаят, но в десния проход. Нищо не намерили и се прибрали. Вечерта големецът отново сънувал монасите да викат за помощ. Този път глас му прошепнал, че са в левия проход. На другия ден отишли отново, и така ги спасили.

Еко-пътеки-Граматиково-Света-Троица-параклис-Подземие-Пещера
Входът към пещерата от пода на параклиса

В близост до параклиса можете да видите два много стари дъба: лъжник на 550 години и благун на 400 години.

еко-пътека-маршрут-пешеходен-Граматиково-Странджа-лъжник
Дъб лъжник на 550 години. Представител на терциерната флора. Лъжниците се срещат единствено в Странджа от цяла България
Еко-пътеки-дървета-благун-Граматиково-Странджа
Дъб благун на 400 години. В миналото жълъдите на благуните са се използвали за храна от човека, тъй като не нагарчат.

One thought on “Параклис Св. Троица до Граматиково – кратка пътека в Странджа планина

  1. Калоян 14.09.2016 at 22:15

    Браво, много хубаво, че сте показали точно тази екопътека за параклиса. Миналата година се лутахме доста подведени от един наръчник, ново издание, тръгнахме по друга пътека през местността тумбата и папазов дол, оказа се, че пътеката не е подържана от години и бяха едни треви високи колкото човешки ръст. Отказахме се, поехме за Визица и по една щастлива случаност видяхме синята табела, която сте показали тук

Вашият коментар